Riedel – vinglas med en dramatisk historia

Familjeföretaget Riedel firar 265 år i 2021 och är man världsledande producent av vinglas finns naturligtvis en fantastisk historia att berätta.

Framgångssagan om Riedel börjar i det forna kungariket Böhmen, nuvarande Tjeckien, med en man vid namn Johann Christoph Riedel, som var glashandelsman. Kunskapen om och intresset för glas fördes vidare ner i generationerna och barnbarnet Leopold Riedel startade den första fabriken med glas i egen produktion. Den lilla fabriken lång långt inne i en skog, eftersom man behövde enkel tillgång till virke för att kunna elda i ugnarna. Från början tillverkade man fönsterglas och knappar, men utökade sedan produktionen till att även tillverka dricksglas.
Riedels första fabrik sprängdes under andra världskriget.
Det gick bra för Riedel, glasen blev eftertraktade och man lyckades bygga upp ett mindre imperium. Allt ändrades dock när andra världskriget bröt ut. När tyskarna tågade in i Tjeckien valde man att spränga fabriken för att inte riskera att den skulle hamna i tysk ägo. När Sovjetunionen intog Tjeckien beslagtogs företaget och familjens förmögenhet. Walter Riedel, 8:e generationens Riedel, tillfångatogs och dömdes till 25 års fängelse i Ryssland (han släpptes efter tio år, 1955). Hans son Claus Riedel tillfångatogs även han och blev krigsfånge i Italien.
Riedel var först i världen med att skapa druvspecifika glas.
I mars 1946 skulle Claus Riedel flyttas med tåg från Italien tillsammans med andra krigsfångar. Färden gick via alperna genom Tyrolen och Claus, 16 år gammal, tog chansen. Han hoppade av tåget i full fart, landade i en snödriva och flydde. Det var fortfarande vinter och snö och det enda han hade med sig var kläderna på kroppen.

Men han hade tur. Han vandrade genom alperna och i närmaste by träffade han en blind man som skulle bli hans räddning. Mannen hette Daniel Swarovski och det visade sig att han haft Josef Riedel som mentor. Swarovski tog Claus Riedel under sina vingar och hjälpte honom att bygga upp ett nytt liv. Tack vare de medel han fick av Swarovski kunde Claus Riedel köpa en glasfabrik i Österrike, tidigare Tiroler Glashütte i Kufstein. Där återupptog han glastillverkningen och inriktad sig på fina vinglas.
Det går fortfarande att hitta glasbitar, knappar och skärvor i skogen där den första fabriken stod.
1957 designade Claus sitt första dricksglas och för dess rena, eleganta design fick han ta emot en Grand Prix-medalj på Världsutställningen i Bryssel. Han upptäckte att vin smakade bättre i ett större glas med rundad kupa än i ett rakt glas, så han började experimenterade med storlekar och former för olika viner och druvsorter.

1971 föddes Riedels vinglasserie Sommelierkollektionen som var de första druvspecifika vinglasen i världen. Claus var även först i världen med att framställa ett vinglas som rymde en hel liter vin.

Generationerna har fortsatt att avlösa varandra i Riedelföretaget. Claus son, Georg Riedel, fortsatte i sin fars fotspår med utvecklingen av druvspecifika vinglas vilket ledde till Vinumserien som var världens första maskintillverkade druvspecifika glasserie.
Maximilian Riedel besöker regelbundet skogen där hans förfäder vilar.
Nuvarande vd, Maximilian Riedel, är den 11:e generationen Riedel. Han har fortsatt designtraditionen och skapat den kända O-serien, med vinglas utan fot.

2004 köpte Riedel upp de två glastillverkarna Nachtmann och Spiegelau och blev därmed världens ledande producent av vinglas.

Nu har familjeföretaget knutit ihop historien genom att bygga en ny fabrik efter originalritningar av den första fabriken, den som sprängdes under andra världskriget. Ett stenkast från platsen i skogen där den första fabriken låg ligger tre generationer Riedel begravda i en familjegrav. Marken är statligt ägd, vilket gör att familjen Riedel inte har möjlighet att sköta om gravarna, eller att begrava fler familjemedlemmar på samma plats, men Maximilian Riedel och hans familj besöker regelbundet platsen. Än i dag finns tydliga spår av den gamla fabriken i skogen och skrapar man lite i jorden kan man hitta glasbitar, kulor och knappar som små minnen från en svunnen tid.
Dela artikeln
Läs mer
Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024