Sommarens solsäkra äventyr i Montenegro

Montenegro är ett litet land med stora möjligheter. Här kan du njuta av sol och bad längs magisk turkosblå kust, utforska storslagen natur på spännande vandringar och förlora dig själv i charmen hos pittoreska byar. Ta chansen att upptäcka denna outforskade juvel som bjuder på minnesvärda semesteräventyr för alla typer av plånböcker.

Sol och bad längs adriatiska kusten

Längs Montenegros nästan 300 kilometer långa kust ligger stränderna på rad. Här möts det kristallklara vattnet med både sand- och stenstränder. Andas in den salta adriatiska doften och njut av sydeuropas varma solstrålar. Oavsett vilken typ av strandupplevelse du är ute efter finns här något för dig – från oupptäckta pittoreska fiskebyar till livfulla turistorter.

En populär semesterort i Montenegro är Sveti Stefan. Den idylliska ön sitter ihop med fastlandet via en tunn sandremsa och det är precis som att kliva in i ett vykort när du ser öns vackra byggnader tillsammans med det skimrande havet. Ett perfekt ställe för att koppla av och njuta av sandiga stränder och salta bad. Budva Riviera är känd för sin skönhet och livfulla atmosfär. Här finns flera populära stränder att välja mellan. Mogren-stranden är en favorit med sitt klara vatten och höga klippor som skyddar från vindarna. På Jaz-stranden hittar du en kilometer av gyllene sandstrand som ofta är värd för festivaler och konserter. Becici-stranden är extra omtyckt bland familjer. Den breda och långa sandstranden tilldelas regelbundet blå flagg för sin höga kvalitet.

Sola och bada längs Montenegros nästan 300 kilometer långa kust. Foto: Sergej Zabijako

Vill du uppleva den historiska sidan av Montenegro ska du se till att besöka den medeltida staden Kotor. Även om Kotorbukten inte har några traditionella sandstränder har den sin egen unika charm. Hela staden är omgiven av en imponerande stadsmur som under många år skyddade mot angripare. Om du vill kan du ta dig upp för de drygt tusen trappstegen till toppen av muren för en vacker utsikt över röda tak och glittrande vatten. Fortsätt promenera längs smala gränder, ojämna kullerstensgator och upptäck stadens rika kulturarv. Det kristallklara vattnet och den bergiga omgivningen skapar en dramatisk kuliss som attraherar besökare från hela världen. Utforska de pittoreska små vikarna längs bukten och hitta din egen favoritplats i Kotor.

Aktiv semester i vacker natur

Har du svårt att sitta stilla under semestern? Montenegro är ett perfekt alternativ för en resa med fartfyllda aktiviteter. Den fantastiska naturen erbjuder en mängd olika möjligheter för en aktiv semester. Utforska de storslagna nationalparkerna, majestätiska bergen och den berömda ravinen Tara, som faktiskt är den näst största i världen efter Grand Canyon. Här kan du ge dig ut på en äventyrlig forsränning i den virvlande floden eller testa på klättring.

För cykelfantaster finns det gott om möjligheter att utforska Montenegros natursköna landskap på två hjul. Rulla fram längs slingrande vägar och imponeras av de vackra vyerna som omger dig från alla håll. Söker ännu mer fartfyllda aktiviteter kan du prova på äventyrssporter som ziplining och paragliding – en minnesvärd upplevelse för de allra modigaste.

Här väntar adrenalinfyllda äventyr för alla smaker.
Omfamnas av naturens lugn

Efter en dag av äventyr och aktiviteter är det välförtjänt att unna sig lite avkoppling. Montenegro är känt för sina spa- och wellnessanläggningar. Ta en lugnande massage med utsikt över turkost hav eller koppla av i en varm källa omgiven av häftiga, skogsklädda berg. Passa på att besöka den berömda Plavsjön, där du kan bada i kristallklart vatten och andas in den friska, rena luften. Eller åk med zipline över Pivasjön och njut av de magiska landskapen från ovan. 

Visste du att i Montenegro anses naturen ha en lösning för nästan allt? Testa och upplev fördelarna med läkande lera som sägs lindra symtom vid reumatism och andra degenerativa sjukdomar. Prova på ridning och hippoterapi eller varför inte lite yoga för själen? Kanske upptäcker du även att vistas i Montenegros vackra natur kan fungera som en sorts medicin i sig.

Montenegros vackra landskap består av höga bergskedjor, slättlandskap och djupa floddalar.
En resa för smaklökarna

En resa till Montenegro är inte komplett utan att utforska den lokala mat- och dryckeskulturen. Här möts spännande smaker från både Medelhavet, Balkan och Orienten. Landets traditionella rätter har gått i arv från generation till generation och den viktigaste ingrediensen är att maten lagas med känsla och omsorg. 

Montenegro är bland annat känt för sina läckra ostar. Som rökta Njeguški och den åldrade Pljevaljski. Eller krämiga Kaymak som du med fördel äter till det klassiska brödet pogača iz crepulje, en specialitet som är tillagad i askan från elden. För den som älskar havets läckerheter är färska skaldjur och fisk direkt från havet en stor lokal favorit som hittas på samtliga restauranger längs kusten. Varje tugga är en hyllning till landets rika matkultur. En populär dryck i Montenegro är honungsvinet. Detta vin var tidigare de gamla slavernas nationaldryck och ansågs ha flera hälsofördelar som att öka aptit och fördröja åldrandet. Honungsvinet är fortfarande mycket populär dryck och kan drickas både med och utan alkohol.

Montenegros kök är inspirerat av smaker från både Medelhavet, Balkan och Orienten.
Så flyger du till Montenegro

Det finns flera sätt att resa till Montenegro. Det vanligaste alternativet är att flyga till antingen Podgorica eller Tivat. Montenegro är inte mycket större än Skåne till ytan, vilket gör det enkelt att ta sig runt i landet när du väl är på plats.

AirMontenegro
Köpenhamn – Podgorica

Från 12/6 – 11/9, måndagar och onsdagar.

Norwegian
Helsingfors – Tivat
Onsdagar till och med oktober.

Oslo – Tivat
Från 23/6 till slutet av augusti, tisdagar och fredagar.

Alta- Tivat
Från 27/6 – 15/8, tisdagar.

Bergen – Tivat
Från 27/6 – 15/8, tisdagar.

SAS
Köpenhamn – Tivat
Juli och augusti (måndag, onsdag, fredag + helger)
September till slutet av oktober går det enbart på helger.

Stockholm – Tivat
Juli och augusti (tisdag, torsdag)
Juli och augusti (tisdag, torsdag)

Dela artikeln
Läs mer
Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024