I stolt samarbete med Österrikes Turistbyrå!

Sommar i Österrike – natur i storbildsformat

Sommaren i Österrike är ett riktigt paradis för dig som gillar storslagna naturupplevelser med svindlande vyer och aktiva äventyr. Ta tåget från Sverige, vandra bland alptoppar, ta ett svalkande dopp i kristallklara sjöar och drick ditt morgonkaffe på 2 000 meters höjd. Här är de bästa tipsen för din sommarsemester i Österrike.

Ett måste nästa gång du besöker Österrike är att ta dig upp i bergen för att uppleva det imponerande landskapet från ovan. Här finns vackra utsiktsplatser för alla smaker – från kända turistattraktioner till gömda pärlor som väntar på att bli upptäckta.

Har du någon gång drömt om att kunna stå på toppen av världen och se allt ur ett nytt perspektiv? Då ska du besöka Dachstein som är det högsta berget i hela Salzkammergut och dominerar sin omgivning fullständigt. Toppen som är omgiven av glaciärer ligger 2 995 meter över havet. Känner du dig lite extra modig kan du gå över Österrikes högsta hängbro eller ta “Trappan till ingenstans”, som består av 14 trappsteg ner mot en glasplattform där du kan kliva över klippkanten av Dachsteinmassivet. Detta är inget för den höjdrädde, men för den med stabila nerver utlovas en spektakulär utsikt. 

En imponerande vy över vackra Dachsteinmassivet. Foto: Ruedi Homberger

Top of Salzburg ligger vid toppstationen i Kitzsteinhorn. Här uppe befinner du dig i ögonhöjd med de 3 000 meter höga bergen i nationalparken Hohe Tauern och utsikten härifrån känns nästan oändlig. Du tar dig enkelt upp till samtliga plattformar med hjälp av en kabinlift.  

Österrike må vara känt för sina imponerande alplandskap men trots detta har de faktiskt mycket mer att erbjuda än bergiga vyer. På flera platser runt om i landet där kan få en hisnande utsikt över några av Österrikes mest kända städer. När du känner för att ta en paus från bergens majestätiska skönhet kan du istället passa på att utforska Österrikes mångsidighet och charm. På bara 20 minuter kan du exempelvis ta dig upp för Nordkette med linbana där du väl uppe på toppen har en mäktig utsikt över hela Innsbruck. På Kahlenberg, i Wienskogen hittar du den bästa utsikten över Wien.

Bästa sommarutflykten? Upp i bergen! I Österrike finns många häftiga platser kan du uppleva det imponerande landskapet från ovan. Foto: Österreich Werbung / Herbert Raffalt, Innsbruck Tourismus / Nordkettenbahnen

Kristallklart vatten – Österrikes egna energidryck

Vattnet är en av Österrikes största naturskatter och är berömt för sin höga kvalitet. Landets unika miljö har skapat perfekta vattenförutsättningar, med regn som fyller floder och sjöar och alper som gömmer naturliga reservoarer för iskallt och rent dricksvatten. Några populära vattenkällor att besöka är Gollinger Vattenfall i Salzburg, Palfauer Wasserloch i Steiermark eller Blaue Quelle i Tyrolen. Bergsvattnets höga syrehalt, låga kalkvärde och svala temperatur får det att smaka extra uppfriskande. Så gott att det nästan bör drickas på egen risk då du inte kommer vilja dricka vanligt vatten igen. 

Känner du för ett friskt dopp i sommarvärmen finns det gott om sjöar att svalka sig i. Se till att besöka vackra Kärntner Weißensee på en solig dag. När solens strålar träffar vattenytan får det nämligen hela sjön att se ut som en glittrande smaragd. Kärntner Weißensee är med sina 945 meter över havet Österrikes högst belägna sjö och har fått sitt namn, “den vita sjön”, från de kalkrika, vita jordarna vid sidan av sjön. De ljusa sandremsorna ramar in det klara, turkosa vattnet och skapar en iögonfallande kontrast. 

Blå, turkos, grön, safirblå och opal... Det finns lika många nyanser på färgerna I österrikes vatten som det finns sjöar och vattendrag. Foto: marco rossi, peter burgstaller

Ett måste att besöka är Europas högsta vattenfall Krimmlerfallen. Med en fallhöjd på 380 meter, uppdelat i tre nivåer är det ett riktigt naturskådespel som lyckas imponera på de allra flesta. Varje år kommer nästan en halv miljon människor hit från hela världen för att ta del av denna magiska upplevelse. När du står och blickar upp mot fallen, känner dimmans fukt mot huden och ser ljuset som reflekteras i regnbågens alla färger är det faktiskt ganska lätt att förstå varför. Det är dock inte bara människor som trivs här, den fuktiga miljön från fallen skapar idylliska växtförhållanden för flera hundra olika arter av mossor, lavar och växter. 

En annan sommaraktivitet som är väldigt omtyckt i Österrike är att tillbringa en dag vid floden. Här kan du koppla av vid naturens egen pool med sandstränder och ostörda vikar. Packa picknickkorgen, ta med dig en bok och bara njut av att få vara. Några av de mest populära vikarna hittar du längs Donau, till exempel Luberegg i Wachau och Kritzendorf i utkanten av Wien.

Drick morgonkaffet på 2 000 meters höjd

Avnjut dagens första mål med en oslagbar utsikt. Det är något alldeles extra att få ta första klunken av morgonkaffet när du står 2 000 meter över havet och blickar ut över alplandskapet medan solstrålarna som kikar fram mellan bergstopparna värmer dina kinder. Slå dig ner till bords och njut av nybakat bröd, alpsmör, ost och frukostägg från någon av de närliggande gårdarna. Boschebenhütte på Patscherkofel i Tyrolen är en av de alpstugor som serverar en god och klassisk bergsfrukost. Många stugor har också sina egna specialiteter som du kan smaka – till exempel den söta Buchteln på Amoseralm i Gastein-dalen i Salzburg, Germknödel på Rübezahl-Alm i Tyrolen eller Sura Kees i Montafon i Vorarlberg. 

Njut av det österrikiska alpköket. Foto: Raphael Strum

I Österrike finns en naturlig medvetenhet om att maten inte bara ska smaka bra, utan också vara snäll mot djur och natur. Det vegetariska utbudet har fått sig ett rejält uppsving bland landets restauranger och tack vare sin långa kulinariska tradition är “från jord till bord” inte bara en trendig grej, utan snarare en självklarhet. I det österrikiska köket kombineras gamla metoder med innovativ teknik. Landets stora produktion av ekologiska grönsaker, frukter, örter och spannmål som säljs på marknader och gårdsbutiker gör att landets restauranger kan fyllas med de allra bästa råvarorna. Resultatet av är högkvalitativa maträtter som inte bara smakar fantastiskt utan också respekterar både djur och natur. Och vem vill inte ha det på tallriken?

Skogar, ängar, sjöar och alptoppar har en magisk effekt på själen. En semester i Österrike är en resa för alla dina sinnen.
Foto: Marco Rossi, Raphael Strum, Mr & Mrs Porter.

Slå ett slag för klimatet

Österrike är ett land som präglas av sina fantastiska alplandskap och det finns därmed ett ansvar att bevara detta vackra naturskådelspel för kommande generationer. Hållbarhet är något som fler och fler verksamheter runt om landet tar på allt större allvar och det märks kanske extra tydligt när det kommer till turism.

Numera drivs många liftar som används både under sommar och vintertid med förnybar el. Att resa kollektivt med bussar eller tåg ingår i regionernas sommarkort och blir en allt större självklarhet för många. Det är grundläggande för turismen i de österrikiska alperna att värna om den miljö man verkar i och tillsammans med besökare görs insatser för att bevara det vackra alplandskapet så att även framtiden erbjuder frisk bergsluft och svindlande vyer. Du kan till exempel slå ett slag för klimatet och ta tåget till Österrike i sommar. En tågresa söderut låter dig både resa bekvämt, med gott samvete och ger dig möjlighet att sätta ihop rutten som du själv vill.

Här är 10 destinationer som du når med tåg från Sverige:

  • Salzburg
  • Bischofshofen – Schladming-Dachstein
  • St Johann im Pongau
  • Schwarzach – St. Veith – Bad Gastein
  • Zell am See-Kaprun
  • St. Johann in Tirol
  • Kitzbühel
  • Wörgl – Wilder Kaiser
  • Jenbach – Zillertal
  • Innsbruck
Dela artikeln
Läs mer
Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024