I stolt samarbete med Österrikes Turistbyrå!

Skogen är bra för kropp och själ

Att vara i naturen gör under för vårt välmående, det är många forskare överens om. Men varför är det så och hur kommer det sig att vi dras till naturen? Följ med på en resa till de välgörande skogarna i Österrike.

Personer som gärna vistas i skogen vittnar om en speciell känsla som infinner sig – en känsla av frihet och lättnad. Det händer något när man djupandas i skogen. Den ger oss inte bara syre, den renar luften och ger oss en plats för mental återhämtning.

Forskare är eniga om att personer med utmattningsdepression mår bättre av att vara i naturen, men även friska men stressade personer blir lugna efter bara 40 minuter i det gröna. Skogen är kanske ingen naturlig del av vårt dagliga liv längre, men vår stenåldershjärna har inte hängt med i den här utvecklingen. Den tycker fortfarande om att vara i skogen och mår bra av det.
I skogen har tiden sitt eget tempo. Varva ner och bara njut av den fysiska kontakten med naturen. Foto: Susanne Einzenberger & Harald Eisenberger

Vad säger forskningen om vår förkärlek till naturen?
Beroende på årstid lägger vi märke till olika lukter och öppnar upp våra sinnen på olika sätt sätt. Vi får stimuli på flera olika plan, men det är samspelet av alla sinnen som är så unikt i naturen.

Att tillbringa två till tre timmar i skogen ger inte bara fysisk aktivitet, det lugnar av våra sinnen och ger faktiskt även ökad motståndskraft mot sjukdomar. Att vistas i skogen är alltså rena medicinen. Det bekräftar forskning som har tittat närmre på hur ”skogsbad” och tid i naturen påverkar oss. Ett skogsbad handlar inte om ett bad i sin ursprungliga bemärkelse, utan är snarare ett bad för sinnena, att vandra i naturen med en känsla av att befinna sig i nuet. Österrikes natur lämpar sig utmärkt för detta. 

Österrike är Europas mest skogrika land. Foto: Susanne Einzenberger, Peter Podpera & Katharina Fiser

Åt skogen med stress
När du vistas i skogen går puls och blodtryck ner. Stressnivåerna sjunker och motståndskraften stärks. 
– Vi människor använder den programvara som var nödvändig under stenåldern. Det limbiska systemet, även kallat känslohjärnan, är ansvarigt för detta och det sitter så djupt i vårt undermedvetna att vi inte kan påverka det. Därför är det så avkopplande att vistas i skogen – det undermedvetna minns naturen som källan till den djupaste avkopplingen, säger Erwin Thoma som forskat på skogens inverkan på människan. Han har en bakgrund som skogsvaktmästare och det var där hans fascination av skogen började. Detta ledde till att han startade ett forskningscentrum på ämnet samt började utveckla produktion av trähus. Han har även skrivit ett antal böcker på temat skogen och människan.
– Vi som lever i den urbana världen har ofta inget sätt att frigöra oss från ljusstress eller buller. Lösningen på detta är avkoppling i naturen, helst i skogen. Luftens renhet och tystnaden är en lättnad för stressade människor. Men framför allt är det de biokemiska ämnena som träden utsöndrar som gör skogen till en riktig oas för oss, säger Erwin Thoma. 

Österrike har ett stort nätverk av vandringsleder med fantastiska naturlandskap. Foto: Marco Mathis

Dessa ämnen avges bland annat för att avvärja skadedjur, svampar och bakterier. När vi vistas i skogen absorberar vi ämnena, de så kallade terpenerna, genom huden eller när vi andas. Alla som älskar skogen känner till effekten – en känsla av välmående för både kropp och själ.

De österrikiska skogarna
Österrike har en mycket varierad natur att välja på, med sina många olika typer av skogar, vattenfall, sjöar och alplandskap. Nästan hälften av Österrike är täckt av lövskog och barrskog. Steiermark, Kärnten och Salzburg leder den gröna ligan. Men även huvudstaden Wien kan stoltsera med sin grönska, närmare bestämt 20 procent av stadens yta består av skog eller grönområden, vilket gjort att Wien ligger på första plats på listan över världens grönaste städer.

Sugen på att åka till Österrike i sommar? Att boka med en resebyrå är ett tryggt alternativ i dessa tider, eftersom de ofta erbjuder bättre avbokningsvillkor.

Österrikes sex vackraste skogsområden

Steiermark
Österrikes skogrikaste region bjuder på många spännande skogslandskap – från Auwald i söder till lärk- och tallskogar på knappt 2 000 meters höjd.  

Varierat landskap på vandringslederna i Steiermark. Foto: Tom Lamm

Waldviertel
I legendariska Waldviertel i Niederösterreich finns otaliga, sällsamma skogar med en stor artrikedom.

Tusentals nyanser av grönt i Waldviertel. Foto: Peter Podpera

Bregenzerwald
Området är berömt för sin mix av traditionell och modern träarkitektur- och även för sina många idylliska platser i naturen.

Vandra eller cykla genom denna idyll. Foto: Popp Hackner

Karwendel
Högt uppe i de tyrolska Karwendelbergen ligger en dal som med sina 2 200 lönnar är en imponerande syn året runt.

I Karwendel är träden tusentals år. Foto: Dietmar Denger

Mühlviertel
I Mühlviertel i Oberösterreich har Böhmer-skogen länge varit ett insidertips för den som behöver rekreation. Det vilar ett närmast magiskt, rofyllt skimmer över denna skog som är välgörande för både kropp och själ.

Vackert och rofyllt i Mühlviertel. Foto: Robert Maybach

Lungau
Över 50 procent av Lungau i Salzburgerland är täckt av skog. En region som gjord för den som behöver varva ned och ladda batterierna.

Koppla av i Lungau. Foto: Harald Eisenberger

Men det är inte bara skogen som får dina sinnen att vakna till liv. Det finns flera platser i naturen som gör gott för själen.

Dela artikeln
Läs mer
Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024