När julen nalkas i Bologna pyntas staden med stämningsskapande juldekorationer, inte minst i de livliga kvarteren som utgör Bolognas äldsta centrum, il Quadrilatero. Här går hantverkstraditioner tillbaka ända till medeltiden, och stadsdelen är idag något av ett mecka för foodies. Många butiker har gått i arv i generationer och här kan man fortfarande handla smakrika julklappar som salami, ost, färsk pasta och andra lokala godsaker gjorda på väl beprövade recept.
Hit kommer Bolognaborna för att påminnas om svunna tider, dricka ett gott glas vin och njuta av det världsberömda bolognesiska köket som består av så mycket mer än köttfärssås, även om den är magnifik. Flera av stadsdelens många restauranger har anor så långt tillbaka som till 1400-talet.
Om (eller snarare när) sötsuget slår till så är bästa tipset bageriet Forno Paolo Atti & Figli som präglas av samma härliga atmosfär som när det öppnade 1868. Caféet La Torinese är kända för sin varma choklad, och på Drogheria Gilberto kan man provsmaka äkta balsamicovinäger och köpa med sig godis.
I Bolognas äldsta butik Antica Aguzzeria del Cavallo hittar du allt för köket – välgjorda husgeråd, traditionellt tillverkade knivar och designade väskor bland mycket annat.
Trieste ligger nära gränsen till både Slovenien, Kroatien och Österrike och är Italiens mest kosmopolitiska stad med en mångkulturell befolkning. Trieste är också kaffets stad, inte minst tack vare sin status som frihamn för kaffeimport på 1700-talet, dagens kafferosterier och Illys kaffeuniversitet.
I Trieste är kaffe synonymt med litteratur: staden har många anrika kaffehus där en gång i tiden stora romanförfattare som James Joyce var stamgäst. De retrocharmiga litterära kaféerna är fortfarande populära vattenhål för stadens intellektuella. En paus här kräver dock kunskap i lokalt kaffe-lingo. ”Nero”, betyder espresso och “Gocciato” är kaffe med en skvätt mjölk i.
Lokalfärgad fika är en upplevelse förbehållen resenären, för julklappar till de där hemma lämpar sig Triestes tre stora centrala shoppingkvarter. Letar man efter något helt unikt så finns det förmodligen i den gamla judiska stadsdelen. Här ligger en rad antikaffärer och den tredje söndagen i varje månad hålls en stor loppmarknad.
Triestes mångkulturella arv manifesteras på en rad olika sätt i staden, inte minst i dess efterrätter. Från Balkan till det centraleuropeiska köket stammar recept som gått i arv mellan generationer. Missa till exempel inte gubana, presnitz och putizza, olika sorters fyllda rulltårtor som är extra populära runt högtider.
Att gå på shoppingtur i Rom är ett enda stort äventyr. Få andra platser i världen har en så levande passion för hantverk av hög kvalitet, och julen är kanske den bästa tiden på året att utforska konceptet ”Made in Italy”.
”Alla” de stora modenamnen har butik på gatorna vid foten av Spanska trappan, men här hittar man också små exklusiva ateljéer och butiker med både vintage och nya varor, en fröjd för fashionistan oavsett om man handlar eller bara fönstershoppar.
I området Monti, strax öster om Colosseum finns en rad små verksamheter som haft öppet sedan Julius Ceasar var en liten pojkspoling (eller det ser iallafall ut som det). Vinbarer, förgyllningsverkstäder och snickerier, smeder och lumphandlare samsas längs kvarterets smala gator, tillsammans med popup-gallerier. Grannskapet är också värd för en fyndvänlig inomhusmarknad som hålls varje helg där du kan hitta originalretroplagg, designerföremål, kläder, skor och solglasögon av alla slag.
Ostiense, söder om Rom, är populärt bland studenter och självbetitlade hipsters. Här frodas en fabulös blandning av gammalt och nytt, och det är också ett ypperligt område för att pejla in Roms nattliv. I kvarteren mellan de gamla isfabrikerna och den postindustriella gasklockan Gasometer skrivs ett nytt kapitel till den välsmakande sagan om Roms gastronomiska arv. Här finner man både Roms första Eataly, liksom klassiska krogar som Felice och Checchino som slog upp dörrarna redan på slutet av 1800-talet.
Rom må vara storslaget. I Brescia är det däremot småstadscharm som gäller. Här är shopping något av en social ritual där man flanerar mellan butikerna. Ett säkert stalltips är att börja i det eleganta området i Brescias historiska stadskärna, Corso Zanardelli, där de stora modenamnen huserar. Passa sedan på att utforska det smakliga lokala köket på vägen mot det venetianska torget Piazza della Loggia, som kantas med konstgallerier och butiker under tak. Varje timme slår två statyer på klockan som för att påminna dig att fortsätta strövtåget genom staden, kanske med ett vintagefynd på antikmarknaden Quadriportico som mål.
Brescia erbjuder också ett rikt och varierat nattliv. Förutom nattklubbar som besöks av nöjeslystna lokalbor och turister i alla åldrar finns många trevliga vattenhål och krogar som bidrar till stadens rika nattliv, vid till exempel Piazzale Arnaldo och i det nyligen ombyggda Carmine-distriktet.
Brescias närmaste granne Bergamo är en dubbelbottnad stad med både ultramoderna områden och en gammal stadsdel som härbärgerar mängder av sevärdheter. Juletid råder det alltid feststämning i Bergamo. Två stora julmarknader mitt i stan förgyller hela december, och flera stämningsfulla julmarknader hålls i byarna runtomkring. För den som vill erbjuder bergen runt Bergamo också naturskön skidåkning och annat vinterskoj.
Tåget mellan Brescia och Bergamo tar en timme och avgår varje timme i båda riktningarna. Är man inte färdigshoppad kan man kombinera städerna med ett besök på Franciacorta Outlet, en halvtimme med buss från Brescia. Med två flygplatser att välja på, Milano- Bergamo och Milano-Linate, finns många flygmöjligheter och det går att ta sig hit enkelt och billigt med direktflyg.