Gastronomisk semester i matens rike

Att äta gott på semestern i Italien är en självklarhet, så varför inte ha den goda måltiden som en röd tråd genom hela resan? Vi tipsar om tre fantastiska matregioner att besöka: Apuliens soliga klack i söder, Umbriens gröna hjärta i mitten och den liguriska rivieran i norr. Besök lokala odlare, vandra genom charmiga medeltidsbyar där maten förbereds under bar himmel, mingla på matfestivaler och njut av genuina råvaror och recept som går i arv från generation till generation.

Apulien: Italiens klack är Medelhavsmatens ursprung
Apuliens historia är i mångt och mycket också en berättelse om de förstklassiga råvaror som härstammar från både hav och land. Maten här i Syditalien är ursprunget för Medelhavsdieten, av Unesco erkänt som immateriellt kulturarv och som har sina rötter i cucina povera, de fattigas matlagning: säsongsbetonade, lokala ingredienser som fisk, grönsaker, bönor och spannmål tillagade enligt traditionella recept.

Det är tydligt inte minst i den omåttligt populära rätten Tiella Pugliese, en gratäng av ris, potatis och färska musslor. En annan street food-favorit som härstammar härifrån är Panzerotti – ett friterat degknyte fyllt med tomatsås och mozzarella som doftar fantastiskt.

I Apulien (Puglia på italienska) bakas mer än hundra olika sorters bröd i ved- eller halmugnar, och pastan kommer i en oändlig mängd olika former och storlekar. På vardagarna kan man se kvinnorna i Baris historiska stadsdel småpratande knåda degen till orecchiette och torka den öronformade pastan utomhus på gatan.

Andra delikatesser som är synonyma med Apulien är till exempel pasta filata, sträckta ostar, som den droppformade caciocavallon och den gräddigt krämiga burratan. Är man nyfiken på att lära sig ostens hemligheter kan man få lära sig direkt på bondgården. Kanske bestämmer du dig för ett riktigt djupdyk i det lantliga; här finns många historiska lantgods, så kallade masserior, som idag är vackra och bekväma boenden, ibland riktigt lyxiga.

Att mat tas på allra största allvar blir uppenbart inte minst genom årets alla gourmetrelaterade evenemang. Skördefester tar dig till genuina byar och småstäder du aldrig hört talas om, som körsbärsfestivlen i Conversano och Turi i början av juni, den fina matfestivalen i Maglie första veckan i augusti, streetfoodfestivalen Libando i Foggia i april eller svampfestivalen i Minervino Murge i slutet av november – hela året finns något att pricka in.

Foto: Giacinto Magliocchi, Vincenzo Pioggia

Umbrien: Olivlundar, tryffelskogar, choklad och nya viner
Umbrien är synonymt med böljande olivlundar och vinfält, oförstörd natur, pittoreska byar och ett jordnära, lantligt kök. Besökare välkomnas med stor värme och här kan man fortfarande, trots närheten till både Toscana och Rom, upptäcka autentiska pärlor bara ett stenkast från de turiststinna allfarvägarna. Här väntar egna genuina upplevelser, både naturstrapatser och gömd kultur, liksom ett ljuvligt kök och viner med mycket karaktär. 

Regionens traditionella och rustika rätter består ofta av en bas av hemgjord färsk pasta, baljväxter och grönsaker, samt svamp och tryffel. Att starta måltiden med en ost- och charkbricka är ett fint sätt att bekanta sig med den lokala produktionen, varje trattoria har sin version.

Olivlundarna som breder ut sig över sluttningarna mellan Spoleto och Assisi har erkänts som ett globalt viktigt jordbruksarv av FN. På kullarnas toppar väntar små historiska byar. Att besöka en öppen Frantoio, en olivkvarn för hantverksmässig oljeproduktion, är en upplevelse för alla sinnen: ljudet från småpratande bönder som väntar på sin tur att pressa, den fräscha doften av grönskimrande oliver och naturligtvis smaken av den peppriga färska olivoljan som kommer bäst till sin rätt på en brödskiva hastigt rostad över öppen eld.

Hösten är också en tid för årets skördevin som passar utmärkt till höstens smaker och avnjuts ofta tillsammans med rostade kastanjer.

Tryffeljakten är i den här regionen inte årstidsbunden; när som helst under året kan besökare boka in sig för en tryffeljakt och följa hundarna som letar efter de ”svarta diamanterna”.

Sist men inte minst är Umbrien en plats för chokladälskare; I Perugia hålls årligen i mitten av oktober en stor chokladfestival där både lokala och internationella utställare delar med sig av det goda i livet.

Foto: Umbria Region

Möt Liguriens smaker under hösten
Ligurisk stolthet på flaska – så kan man beskriva extra jungfruolja från liguriska rivieran, en produkt som har fått den europeiska skyddsbeteckningen PDO. Allt fler turister väljer Ligurien inte bara för att lapa sol vid vackra stränder utan också för att på egen hand upptäcka platserna varifrån det kommer så mycket gott; som de pittoreska bergsbyarna Apricale, Dolceacqua och Taggia närmare kusten där olivoljekvarnarna fortfarande kallpressar oliverna enligt gammal metod.

Regionens vindruvor skördas mellan september och oktober. Merparten av vinet kommer från hantverksmässiga producenter som odlar sina vinstockar på torrmurade terrasser på de branta havsnära sluttningarna. Skörden sker ofta helt för hand och i vissa områden, som i Cinque Terre, transporteras druvorna i korgar på böndernas axlar. Regionen producerar relativt lite vin jämfört med de flesta andra, men kvaliteten är desto högre och efterfrågan överstiger vida utbudet idag. Vermentino, Pigato och Rossese är några av de lokaltypiska druvorna.

Hösten, vintern och våren är lågsäsong för turismen, men bjuder på ljuvligt milda dagstemperaturer och mängder av festivaler. Lilla Badalucco till exempel har flerhundraåriga traditioner med torkad fisk från Norge (den liguriska tillagningen är magisk) och firas årligen med festival i september. Andra orter är starkt förknippade med specifika rätter, som den ostfyllda focaccian i Recco. Svala dagar värmer en farinata både mage och hjärta: kikärtspannkakan som tillagas i vedeldad ugn och äts direkt.

Vin och olivolja är två av regionens smakambassadörer. Den tredje, och nog ändå själva juvelen i den liguriska gastronomins krona, är pesto genovese, den gröna såsen gjord på basilika, vitlök, pinjenötter, drivor av parmesan och pecorino, allt sammanhållet av ligurisk olivolja.

Så varför inte ta en höstlig weekend i historiska hamnstaden Genova, beställa en portion trofie med pesto i hamnen där solen värmer även vintertid, och vänta in mörkret under en lång, skön middag med ett livligt liguriskt vin i glaset på en trattoria i gamla stans gränder?

Foto: Agenzia InLiguria

Inte att förglömma: vid midnatt den 6 november är det release i hela Italien för årets nyvin – vino novello – med en rad vinfester. Är november fel tid för dig så sikta i stället in dig på vinproducentfestivalen Cantine Aperte i maj, då mängder av vingårdar öppnar sina portar.

Generell info och mer italienska tips:

Dela artikeln
Läs mer
Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024