Aptitretande alper, slätter och böljande kullar

Via Francigena är en av Europas viktigaste pilgrimsleder, från Canterbury i England till Petersplatsen i Rom, och därifrån vidare till Jerusalem. Namnet betyder Vägen som kommer från Frankrike, även om den historiskt sett inte var en enda rak led utan en uppsättning vägar och stigar som bildade ett komplext vägnät genom Europa. Idag är Via Francigena erkänd av Unesco som kulturväg. Särskilt den italienska delen lämpar sig ypperligt att vandra lite i taget. Vi har valt ut tre regioner och några etapper i varje - ta god tid på dig att insupa lantlig luft, kultur och gastronomi i det gröna Italien!

Valle d’Aosta – majestätiska alper och slott
Den italienska delen av Via Francigena tar sin början regionen Valle d’Aosta (Aostadalen), på mer än 2 400 meter över havet vid St Bernhardspasset. Leden går i riktning mot regionens huvudstad Aosta, en stad är värd att stanna till i. Den brukar kallas Alpernas Rom för sina antika lämningar som vittnar om regionens betydelse genom historien. Vägar drogs upp av romarna för trupper och för handel, och den inkomstbringande tullverksamheten genom århundradena som följde är orsaken till regionens många slott.

Sträckan mellan Verrès och Pont-Saint-Martin är en vacker kulturhistorisk vandring längs branta vinfält med många spännande stopp, krogar med rustika menyer och vinerier med provsmakningar. Många väljer att göra en avstickare från vandringsleden upp till det kvadratiska slottet ovanför Verrès för den magnifika utsikten, liksom till slottet i Issogne med fina medeltida fresker.
Flera pittoreska byar följer, som Arnad, känt för sitt rödvin och för sitt ursprungsskyddade “Lard d’Arnad”, det saltade och örtkryddade späcket som ofta serveras med svart rågbröd och honung. Alpbyn Bard har bara drygt 150 invånare men domineras ett imponerande fort som blickar ut över dalen från en klipphylla. Befästningen rymmer bland annat ett alpmuseum och prestigefyllda konst- och fotoutställningar. Napoleon är bara en av en lång rad militärstrateger som använt sig av fästningen.

Donnas går du på en romersk väg uthuggen ur berget och kanske tittar du in på vinmuseet eller på det historiska mejeriet. Framme i Pont-Saint-Martin tar en romersk bro dig vidare in i regionen Piemonte.

Praktiska tips: Valle d’Aosta
Pilgrimsleden är i denna region uppdelad i fem etapper. Den nordligaste bör göras sommartid när passet är snöfritt, medan övriga går att göra närsomhelst under året. Här finns gott om möjligheter att bo som en kung, kanske i historisk miljö som till exempel på Au Coeur du Village i Arnad [aucoeurduvillage.it], Hotel Ad Gallias i Bard [hoteladgallias.com] eller Le Coeur du Pont i Donnas [lecoeurdupont.com], men här finns boenden för alla plånböcker. Regionala turistkontoret kan ordna bagagetransport.

Foto: Regione autonoma Valle d'Aosta

Emilia Romagna – genom Italiens skafferi
Via Francigena passerar genom det inre av Emilia Romagna och bjuder vandraren på ett perfekt tvärsnitt av regionens varierade geografi – och välfyllda skafferi! Vägen tar dig till antika byar en rad historiska städer som Piacenza, Fidenza och Parma, från de stora odlade slätterna, över grönskande kullar för att slutligen nå fram till bergskedjan Apenninerna och Passo della Cisa, ett historiskt pass på hög höjd vid gränsen till Toscana.

Leden kommer in i regionen norrifrån vid Guado di Sigerico där den korsar Italiens största flod Po. Förr fick man vada över, idag finns taxibåtar som tar pilgrimer och eventuella cyklar över floden torrskodda.

Historiens adel har smyckat landskapet med slott och borgar, du möter majestätiska katedraler som den i Piacenza som firar 900 år, Unesco-skyddade stadsmiljöer och lantgårdar som öppnar sina dörrar. Detta är parmesanostens, parmaskinkans, balsamvinägerns, mortadellans och tortellinins domäner, för att ge några exempel. Stort fokus ligger på regionens unika gastronomiska utbud, och besökande turister avnjuter allt från meloner, körsbär och ostar till pumpafylld pasta, svamp och charkuterier. Det finns också en rad färdiga turistpaket att botanisera bland, som exempelvis familjevandring under stjärnorna, kulturguidningar och hantverkskurser.

Praktiska tips: Emilia Romagna
Också här är rutten uppdelad i fem etapper, från trakten av Piacenza till Fornovo di Taro med en total längd på 128 km som man kan bygga på med ytterligare 35 km för en sväng inom staden Parma. På den regionala hemsidan kan du få hjälp att hitta hotell, B&B eller lantgårdar att bo på längs med rutten. Många ställen har bara ett fåtal rum, så se till att planera ditt äventyr i förväg och kanske boka upplevelsepaket.

Foto: APT Cammini - Emilia Romagna

Toscana – där cypresser och solrosor står i givakt
I Toscana bjuder leden på en drygt 40 mil lång hisnande vacker utmaning i hållbarhetens tecken genom hela regionen, via världsberömda städer och gömda byar, över berg och kullar och längs med stränder. Vi har valt ut fyra sträckor i regionens hjärta, i pilgrimers, köpmäns och konstnärers fotspår:

Från San Miniato till Gambassi Terme är det 23 km (6 tim) genom ett skönt kuperat landskap. Innan avfärd har du förstås bekantat dig grundligt med San Miniatos tryffeldoftande menyer, kanske vid det vackra torget.  Vandringen genom dalen Val d’Elsa förbi kloster och landsortskyrkor tar dig så till spakurernas Gambassi Terme som ligger inbäddat i en månghundraårig skog. Njut av hälsobringande vatten och hälso- och skönhetsbehandlignar innan du med ny kraft vandrar vidare.

Från Gambassi Terme tar leden dig 13 km (3 tim) vidare längs Val d’Elsas vackra åsar strösslade med småbyar,  lantkyrkor och kapell. Ett stycke vandrar du på antik vägbeläggning innan du når San Gimignano med alla sina medeltida torn. Bestig det högsta, Torre Rognosa tillhörande stadshuset Palazzo Podestà för lite medeltida svindel, andas in historiens vingslag i de trånga gränderna och njut en slurk Vernaccia, det lokaltypiska vita vinet omsjunget redan av Dante.

Från San Gimignano fortsätter vandringen genom Val d’Elsa på grusvägar kantade av romanska kyrkor innan man når fram till den pittoreska byn Abbadia a Isola med sitt cistercienserkloster som grundades redan 1001, idag ett trevligt vandrarhem. Vandringen härifrån är mycket scenisk längs vida vetefält och snart siktar du Monteriggioni med sin intakta ringmur, målet för denna etapp på nästan 3 mil (7,5 tim).

Vandringsleden lyser vit genom det lite bergigare område som sedan följer. Skogspartier ger skugga och sagoslott som Chiocciola och Villa gör sträckan intressant innan du efter 18 km (6 tim) är i mål vid stadsporten i Siena. Siena är en av regionens stora kulturmetropoler, här föddes en gång bankväsendet och stadens rika och mäktiga historia är tydlig. Här hålls också den unika hästkapplöpningen Palio två gånger varje sommar, mitt på stadens solfjäderformade torg. Köp en strut nytillverkad gelato och upptäck stadens skönhet – stanna gärna ett par nätter.

Praktiska tips: Toscana
Genom hela Toscana är leden uppdelad i 16 etapper. Längs med finns boenden av alla slag, från unika och funktionella vandrarhem som Le Finestre del Seminario i San Miniato eller Contessa Ada dei Lambardi utanför Monteriggioni till lyxiga stadshotell. Vakna med tuppen på någon av regionens många agrituristgårdar (tenutasantilario.it, torracciadichiusi.it, relaisdellarovere.it med flera), eller njut av den lokala gastronomin på lantliga pensionat (castellobigozzi.it, casaltahotel.com med flera).

Läs mer: (sök Via Francigena för specifik information)

Foto: Toscana Promozione Turistica

Generell information om Via Francigena:

Dela artikeln
Läs mer
Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024