Smaka på julen i Tjeckien

Innan man vet ordet av står julen för dörren och det är tid att njuta av den festliga stämningen. Från mitten av november till början på januari sprider den tjeckiska julmagin glädje och ljus över vintersäsongen på julmarknader över hela landet.

Julmarknaderna är en av årets stora höjdpunkter för tjeckerna som går man ur huse för att glädjas tillsammans därför är också Tjeckiens julmarknader kända över hela världen för sin magiska stämning. Oavsett om de hålls i Prag, Český Krumlov, Olomouc eller någon annanstans är de synonyma med lokala jultraditioner, superb shopping och utsökt mat och dryck.

Vare sig man är lite småsugen eller vrålhungrig finns det något för alla i matväg. Skinka till exempel är en läckerhet som inte ska underskattas, särskilt inte när den som i Tjeckien grillas över öppen eld och serveras direkt från det stora varma köttstycket. Till det dricker man givetvis en kopp glögg eller ett glas välsmakande honungsmjöd, en söt alkoholhaltig dryck som smaksätts med vanilj, muskot, kanel eller fruktjuice och är som en flytande dessert. Söt är också det krispiga bakverket Trdelník som gräddas lindad runt en träpinne och säljs varm på julmarknaderna.

Foto: Tjeckiska turistbyrån

Prag

(26.11.2022 – 6.1.2023)

I Prag finns en rad större och mindre julmarknader att välja på, men juvelen i kronan är nog ändå den på torget i Gamla Stan som besöks av tusentals människor varje vinter. Öl, varmt vin och mjöl flödar och försäljare frestar med grillad korv, helrostad skinka och varma bakverk, allt till ljuva toner av tjeckisk julmusik. Vid torget finns också en julkrubba med får och åsnor som barnen får klappa. Besökare kan prova sina färdigheter på skridskobanan bredvid, och i kulturhuset i Klementinum bjuds det in till julkonserter med en orgel som självaste Mozart spelat på. Prags julmarknader har blivit framröstade till de bästa i världen av USA Todays läsare, och det är ett självklart val; sagolika dekorationer, förtrollande omgivningar och en julstämning lika påtaglig som doften av kanel och kryddnejlika som sprider sig mellan stånden.

Foto: Tjeckiska turistbyrån

Olomouc

(18.11. – 23.12.2022)

I den pittoreska staden Olomouc erbjuder man på ett färgsprakande program: Populära band avlöser varandra på scenen, teater, adventstraditioner och nutida attraktioner för både barn och vuxna visas upp, för att inte tala om en snidad julkrubba och en skridskobana utomhus. Reseinspiratören Lonely Planet har valt ut Olomouc som en av de vackraste, men minst kända städerna i Europa. Det största utbudet av spännande juldrycker hittar man antagligen på julmarknaden i Olomouc. Här finns till och med en särskild “punch town” där man kan njuta av olika sorters varma drycker tillverkade på rom, vin eller körsbärsbrandy och smaksatta med kryddor, liksom ett gott Nurnbergvin.

Du tar dig hit med tåg: Prag – Olomouc, 2 tim.

Foto: Tjeckiska turistbyrån

Brno

(25.11. – 23.12.2022)

Jul i Brno betyder julmarknader och kulturprogram på en rad olika platser i staden. På Frihetstorget, Kålmarknaden, Moraviantorget och gatan Radnická bjuder försäljare hantverk, söta delikatesser, fläskspecialiteter, varm punch, mjöd och annat julgott. I vinterbarens vita kupol på Frihetstorget kan man testa lokala drycker och på scenen avlöser musikevents och shower varandra, för det är inte för inte som Brno har tilldelats titeln “Creative City of Musik’. I december hålls också Brnos designdagar där unga kreatörer kan visa upp sig i anslutning till en julmarknad.

Du tar dig hit med tåg: Brno – Prag, 2,5 tim. Brno – Wien, 1,5 tim.

Foto: Tjeckiska turistbyrån

Plzeň

(23.11. – 23.12.2022)

Julmarknaden på Republiktorget i Plzeň visar upp ett rikt kulturprogram med julsånger, upptändning av julgransbelysningen och en julkrubba med levande skådespelare. Här finns stånd med förfriskningar och läckra regionala specialiteter och traditionella hantverksmetoder som demonstreras för intresserade. Under advent erbjuds också guidade turer som tar besökare genom julens historia och regionala julseder och traditioner i Plzeň. I gotiska St. Bartolomeuskatedralen hålls konserter och från katedraltornet har man en sagolik utsikt över staden som är smyckad med julbelysning.

Du tar dig hit med tåg: Prag – Pilsen, 1h 25 tim.

Foto: Tjeckiska turistbyrån

České Budějovice

(25.11.2022 – 6.1.2023)

På den stora julmarknaden i České Budějovice kan man njuta av julstämningen, lyssna på säckpipa och julsånger och roas av musik-, folkdans- och teaterföreställningar från slutet på november till början på januari. Runt fontänen spolas en isbana som har öppet för alla hugade åkare. Den stora marknaden erbjuder dussintals stånd med julprodukter och traditionellt hantverk där man kan köpa unika presenter till bra priser och smaka på populära juldrycker och delikatesser.

Du tar dig hit med tåg: Prag – České Budějovice, 2 h 25 tim.

Dela artikeln
Läs mer
Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024