Hållbarhet i alla sammanhang är av stor betydelse i Lübeck. Foto: LTM / Die Reederin

Hållbara Lübeck

Sedan 2011 är Lübeck utsedd till Rättvisemärkt stad av Transfair Association, och ett ständigt växande antal caféer och restauranger, hotell och återförsäljare erbjuder rättvisemärkta produkter. En karta över staden visar dig var du kan köpa rättvisemärkta varor.

I Lübeck kan du få en hållbar start på dagen med en god frukost eller brunch, eller varför inte en hållbar eftermiddagsfika eller middagsupplevelse? Slink in på familjedrivna Café Marae för växtbaserade läckra luncher, kaffe, kakor och snacks, eller tillbringa förmiddagen på Nitsche Deli. Det är i sanning en plats för välbefinnande, med både co-working-yta, yogastudio och en deli med grymt goda bowls och smörgåsar. None Meat erbjuder varierad vegansk och vegetarisk snabbmat som kebab och hamburgare utan gluten hela dagen. 

Många restauranger och kaféer erbjuder också miljövänliga take away-alternativ och återanvändbara koppar. Därmed kan gästerna njuta sin lunch på någon av alla de vackra platserna i Lübecks gamla stad, eller ta en kopp kaffe to go under shoppingturen. 

Vi föreslår en paus vid Malerwinkel på stranden av floden Trave. Denna drömmiga plats som ligger i skuggan av Lübecks domkyrka är den perfekta platsen att pausa och känna in i den avslappnade atmosfären. Lokalbefolkningen i Lübeck brukar hänga upp sin tvätt för att torka längs floden och sätter sig sedan för att dricka kaffe och äta sin frukost framför sina hus. När du går genom staden kommer du troligtvis att se många båtar glida genom det glittrande vattnet och några av dem tycks vara helt tysta. Detta är e-båtar som finns att hyra för ytterligare ett hållbart sätt att uppleva Lübeck.
 
På andra sidan av gamla stan hittar du en plats som ligger avskild från de vanligaste turiststråken. Där floderna Wakenitz och Trave möts ligger Falkenwiese som blivit en populär plats att träna eller sporta bland stadens invånare. Precis bredvid ligger det offentliga flodbadet Flussbadeanstalt Falkenwiese som har bevarats i historisk, Wilhelminsk stil. Det är här man hänger om man vill svalka sig under varma sommardagar. Runt hörnet ligger den lilla botaniska trädgården Schulgarten som är en lugn, grön oas där man tillåts växla ner från stadens brus och bara njuta av färgglada blommor och kärleksfullt skötta plantager. Unna dig en kaffe och något sött på trädgårdens egna kafé Kaffeehäuschen.
 
Två hotell i Lübecks gamla stadsdel utmärker sig lite extra för sina hållbara koncept. Det centralt belägna Hotel an der Marienkirche bär stolt certifikatet Bed & Bike och riktar sig särskilt till gäster som reser med cykel. Det familjeägda Hotel Die Reederin kombinerar historisk charm med skandinavisk design i ett omsorgsfullt renoverat hus från 1790. Hotellet ligger på en lugn sidogata nära Burgtor och Hansamuseet och har ett stort fokus på regionala produkter och hållbarhet.
 
 

Dela

Fler tips i Lübeck & Travemünde

Instagram-vänliga Lübeck
Lübeck är som gjort för Instagram, staden är fylld av vackra platser som kommer att...
Nytt & spännande
Trots att Lübeck är en stad med mycket historia så pågår det även en hel...
Lübecks Domkyrka 850 år
I sommar firar Domkyrkan i Lübeck 850 år. Ett tio dagar långt firande fyllt av...
Hållbara Lübeck
Sedan 2011 är Lübeck utsedd till Rättvisemärkt stad av Transfair Association, och ett ständigt växande...
Hemliga gränder & bakgårdar
Värdsarvsstaden Lübecks många gränder och bakgårdar utgör en veritabel labyrint av dolda och fridfulla platser...
Alltid nära till vatten
Gamla Lübeck omfamnas av floden Trave från alla sidor, och ett av de bästa sätten...
Hållbara Lübeck
Sedan 2011 är Lübeck utsedd till Rättvisemärkt stad av Transfair Association, och ett ständigt växande...
Hemliga gränder & bakgårdar
Värdsarvsstaden Lübecks många gränder och bakgårdar utgör en veritabel labyrint av dolda och fridfulla platser...
Alltid nära till vatten
Gamla Lübeck omfamnas av floden Trave från alla sidor, och ett av de bästa sätten...