I stolt annonssamarbete med Tyska Turistbyrån!
Det finns alltid nånting att upptäcka bland alla små gränder i Lübecks gamla stad. Foto: LTM / Christian Schaffrath / Olaf Malzahn

Hemliga gränder & bakgårdar

Värdsarvsstaden Lübecks många gränder och bakgårdar utgör en veritabel labyrint av dolda och fridfulla platser som inte syns förrän du står mitt i dem. De första anlades redan på 1300-talet när man byggde mindre hus på de stora bakgårdarna och skapade de dolda gränderna. Här bodde de allra fattigaste och förhållanden var förhållandevis enkla.

Lübeck har idag drygt 90 gränder och bakgårdar som har bevarats för eftervärlden. De flesta är fortfarande bebodda men många av dem, som Dunkelgrüner Gang, Füchtingshof och Glandorps Hof, är öppna för allmänheten.
Här hittar du en guide till de mest romantiska innergårdarna och gränderna.
På bakgårdarna är gränsen mellan ute och inne ofta utsuddad, som på den italienska restaurangen Miera som har en uteservering i trädgården under bar himmel där ett sofistikerat, europeiskt crossover-kök i regi av Manfred Miera och hans team erbjuder exklusiv gourmetnjutning i medelhavsatmosfär i en historisk miljö och med en vinbar intill.

Lübecks äldsta restaurang, Schiffergesellschaft, har varit en samlingsplats för sjömän och kaptener i 500 år. Än idag kan ingen undgå att känna de maritima vingslagen slå – restaurangen är tämligen intakt, men sin historiska atmosfär med fartygsmodeller som hänger i trätaken och traditionell, robust inredning. Vid vackert väder slår man sig med fördel ner på ”soldäcket”, det vill säga på den trevliga innergården med utsikt över spiran på St. Jacobs kyrka.

Missa inte heller den mysiga innergården bakom Nordisches Weinhaus domäner. Här kan du handla vin och delikatesser att ta med hem, men gör som lokalbefolkningen och slå dig ner på uteserveringen på baksidan med ett glas vin och låt timmarna passera.

Den Helige Andes sjukhus på Koberg minner också om medeltida Lübecks historia. Sjukhuset var ett av de första i världen och är idag ett viktigt byggnadsminne. Varje vinter hålls en mycket populär och välbesökt julbasar inne i den medeltida välvda källaren där ett 80-tal internationella konstnärer och hantverkare visar upp både gamla och nya hantverkstekniker.
Hitta rätt i Lübecks gränder Läs mer om restaurangen Miera Läs mer om restaurangen Schiffergesellschaft Läs mer om sjöfararnas Lübeck Läs mer om Helige Anders sjukhus
Fler tips i Lübeck & Travemünde
Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024