I stolt annonssamarbete med Tyska Turistbyrån!
Hållbarhet i alla sammanhang är av stor betydelse i Lübeck. Foto: LTM / Die Reederin

Hållbara Lübeck

Sedan 2011 är Lübeck utsedd till Rättvisemärkt stad av Transfair Association, och ett ständigt växande antal caféer och restauranger, hotell och återförsäljare erbjuder rättvisemärkta produkter. En karta över staden visar dig var du kan köpa rättvisemärkta varor.

I maj 2023 mottog Lübeck och Travemünde den prestigefyllda certifieringen TourCert för sitt sociala och kulturella ansvar, ekologiska kompatibilitet och klimatskydd.

I Lübeck kan du få en hållbar start på dagen med en god frukost eller brunch, eller varför inte en hållbar eftermiddagsfika eller middagsupplevelse? Slink in på familjedrivna Café Marae för växtbaserade läckra luncher, kaffe, kakor och snacks, eller tillbringa förmiddagen på Nitsche Deli. Det är i sanning en plats för välbefinnande, med både co-working-yta, yogastudio och en deli med grymt goda bowls och smörgåsar.
Många restauranger och kaféer erbjuder också miljövänliga take away-alternativ och återanvändbara koppar. Därmed kan gästerna njuta sin lunch på någon av alla de vackra platserna i Lübecks gamla stad, eller ta en kopp kaffe to go under shoppingturen.

Lübeck har många second hand-butiker och hållbart, lokalt tillverkade produkter, perfekgt för dig som vill ägna dig åt urbana shoppingäventyr utan att göra åverkan på moder jord. Goldener Hirsch Store och Steinfarben: Sybille Frey är två exempel på detta.

Vi föreslår en paus vid Malerwinkel på stranden av floden Trave. Denna drömmiga plats som ligger i skuggan av Lübecks domkyrka är den perfekta platsen att pausa och känna in i den avslappnade atmosfären. Lokalbefolkningen i Lübeck brukar hänga upp sin tvätt för att torka längs floden och sätter sig sedan för att dricka kaffe och äta sin frukost framför sina hus. När du går genom staden kommer du troligtvis att se många båtar glida genom det glittrande vattnet och några av dem tycks vara helt tysta. Detta är e-båtar som finns att hyra för ytterligare ett hållbart sätt att uppleva Lübeck.

På andra sidan av gamla stan hittar du en plats som ligger avskild från de vanligaste turiststråken. Där floderna Wakenitz och Trave möts ligger Falkenwiese som blivit en populär plats att träna eller sporta bland stadens invånare. Precis bredvid ligger det offentliga flodbadet Flussbadeanstalt Falkenwiese som har bevarats i historisk, Wilhelminsk stil. Det är här man hänger om man vill svalka sig under varma sommardagar. Runt hörnet ligger den lilla botaniska trädgården Schulgarten som är en lugn, grön oas där man tillåts växla ner från stadens brus och bara njuta av färgglada blommor och kärleksfullt skötta plantager. Unna dig en kaffe och något sött på trädgårdens egna kafé Kaffeehäuschen.

Två hotell i Lübecks gamla stadsdel utmärker sig lite extra för sina hållbara koncept. Det centralt belägna Hotel an der Marienkirche bär stolt certifikatet Bed & Bike och riktar sig särskilt till gäster som reser med cykel. Det familjeägda Hotel Die Reederin kombinerar historisk charm med skandinavisk design i ett omsorgsfullt renoverat hus från 1790. Hotellet ligger på en lugn sidogata nära Burgtor och Hansamuseet och har ett stort fokus på regionala produkter och hållbarhet.

Holiday Inn Lübeck har byggt två insektshotell av spillvirke åt den krympande insektspopulationen i staden. Dessutom hart man vidtagit fler hållbarhetsinitiativ, som energieffektiv belysning, miljövänliga rengöringsmedel och ett omfattande återvinningsprogram.

ATLANTIC Grand Hotel Travemünde är ett annat hotell som tagit sitt hållbarhetsarbete på allvar. Hotellet är GreenSign-certifierat tack vare sina hållbara förvaltningsåtgärder som sparar mycket el och vatten. Företaget använder sig dessutom enbart av el- eller hybridfordon.

Ta tåget till Lübeck!
Både SJ och Snälltåget har nattåg från Stockholm till Hamburg via Malmö och Köpenhamn. Från Hamburg är det bara 45 minuters resa till Lübeck med ett helt nytt och bekvämt dubbeldäckartåg från Deutsche Bahn (DB) och Nah.SH
Att at tåget är ett mycket klimatvänligt alternativ och det är också tidseffektivt då du reser på natten. Från Malmö och Trelleborg kan du också ta färja till Lübeck – både dag- och nattetid.
Hållbara restauranger och caféer Läs mer om Café Marae Läs mer om Nitsche Deli Boka en miljövänlig e-båt Läs mer om Hotel an der Marienkirche Läs mer om Hotel Die Reederin Här hittar du en guide till hållbar shopping i Lübeck Läs mer om Lübeck och Travemündes TourCert label "Partner Sustainable Destination" Läs mer om Lübeck hållbarhetsmål
Fler tips i Lübeck & Travemünde
Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024