I stolt annonssamarbete med Tyska Turistbyrån!
Vattnet har alltid varit en ovärderligt källa till nytta och nöje i Lübeck och Travemünde. Foto: LTM

Alltid nära till vatten

Gamla Lübeck omfamnas av floden Trave från alla sidor, och ett av de bästa sätten att upptäcka det UNESCO-märkta kulturarvet är just från vattnet.

Härifrån kan du både njuta av hisnande perspektiv och upptäcka gömda platser. Ta en tur runt hamnen och kanalen med ett flodkryssningsfartyg och lyssna på kaptenens skrönor till kaffe och kaka.

Eller så tar du bokstavligen rodret själv och hyr en elektrisk båt. Den som vill komma ännu närmare naturen hyr en kanot eller en SUP-bräda – även om det ibland kan resultera i en intimare kontakt med naturen än vad som kanske önskades.
Duka upp en picknick från någon lokal marknad på den älskade Malerwinkel, ”målarens hörna” på stranden av floden Trave där utsikten över den gamla staden är hänförande, eller njut av en fisksoppa från fiskkiosken Fangfrisch på den nyanlagda terrassen Drehbrückenplatz.

Från Lübeck är det bara en kort båtresa till Travemünde. En gång en liten fiskeby, idag en sofistikerad badresort perfekt för en avkopplande semester. På stranden finns nytillverkade, bekväma solbäddar för två, som framåt kvällen blir ”sovbäddar” – där man kan tillbringa natten.

Nedströms floden Trave, från Travemünde sett, drygt halvvägs till Lübeck, ligger den idylliska fiskebyn Gothmund. Här känns det som tiden har stått still i hundratals år. Här trängs små stugor med stråtak och pittoreska blomsterrabatter och vid flodkanten ligger de gamla fiskebåtarna sida vid sida. Detta är ett perfekt stopp på en cykeltur mellan Lübeck och Travemünde.

På halvön Priwall kan man med fördel ta en tur längs kajen i det nya BeachBay-området och slinka in på en av de tillbakalutat avslappnade restaurangerna som kantar promenaden.

Till alla er som reser vattenvägen rekommenderar vi eleganta Newport Marina mitt i hjärtat av Lübeck. Seglar du uppströms från Travemünde hela vägen till den gamla stadsön hittar du småbåtshamnen med 50 förtöjningsplatser och utsikt över kyrkan St. Jacobi. Lägger du ankar vid museihamnen har du nära till alla stadens historiska platser. Marinan har en egen restaurang med utsikt över staden och ett öppet kök. Här erbjuds även catering för alla typer av evenemang eller privata fester anpassade efter dina behov.
Läs mer om Beach Bay Läs mer om det vattenaktiviteter i Lübeck Läs mer om Malerwinkel Läs mer om strandnära Travemünde Läs mer om seglats från Travemünde Läs mer om Newport Marina Läs mer om fiskebyn Gothmund
Fler tips i Lübeck & Travemünde
Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024