I Bremen finns flera chokladtillverkare och vinkällare som är väl värda ett besök. Foto: WFB Bremen/ Katja Thiele / plan B Werbeagentur, WFB Bremen/ momentkonserve-Bremen, WFB Bremen/ Carina Tank

Vin, choklad och kaffe

Valven under stadshuset i Bremen rymmer inte enorma arkiv med gamla dammiga papper, utan mycket mer intressanta saker. Här ligger nämligen vinkällaren Ratskeller som imponerar med sin över 600 år långa historia och som är upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Under de välvda taken serveras lokala specialiteter och för dem som föredrar en än mer intim miljö finns separata bås, så kallade Priölken. Här kan man också följa med på en källarvandring och vinprovning bland världens största utbud av exklusivt tyska viner och se Tysklands äldsta fatvin, ett Rüdesheim vin från 1653.

Mörk, ljus, kolafylld, med eller utan nötter och frukt, eller kanske strösslad med lite havssalt… Vi talar givetvis om choklad. Bremen är fyllt av fabriker som erbjuder den finaste chokladen i Tyskland. Stadens mest kända chokladmärke är utan tvekan Hachez. Redan 1890 rostade Joseph E. Hachez förstklassig kakao från Sydamerika. Idag hittar du ett brett urval av praliner i firmans hantverksbutiker. 

Smakfullt och utsökt är melodin på Van Heyningen Praline Atelier. Här tillverkas både klassiska praliner, chokladkakor och chokladskedar för ett dopp i varm mjölk, allt för hand. Fans av efterrätter brukar älska kraset från det oblattunna lagret av choklad som går sönder när de biter i Mayer Juniors chokladtäckta marshmallows. Även kokoschokladkakor, kuddformade mintbitar och marsipanprodukter finns på Mayer Juniors produktlista. Välkommen att smaka på Bremen!

Bremen delar även en lång historia med kaffet. Redan 1673 gav Bremens stadsfullmäktige tillstånd till Tysklands första offentliga café. Med tiden blev det bruna guldet en favoritdryck bland den tyska befolkningen. I början på 1900-talet öppnade Europas första kafferosteri och många av dem verkar och frodas fortfarande i Bremen. Här kan du få ta dig en titt bakom kulisserna.

Ovanför det gamla Unionbryggeriet i Walle rostar Union Rösterei sina kaffedelikatesser precis som förr i tiden. Rosteriet erbjuder guidade turer, kaffeprovningar och baristakurser för alla kaffeälskare. Är man mer intresserad av själva kaffedrickandet finns det en uppsjö av fantastiska caféupplevelser i Bremen. Canova ligger inne i Bremens konsthall med uteplats i den vackra Wallanlagenparken. Här kan du prova traditionella Bremenspecialiteter och aptitretande kakor, allt bakat på plats. Missa inte heller Konditorei Knigge från 1889 som erbjuder ett aptitretande utbud av traditionella och ovanliga kakor och tårtor.

Läs mer om choklad i Bremen

Läs mer om vinkällaren Ratskeller

Boka vin- och chokladprovning på Ratskeller 

Läs mer om kaffestaden Bremen

Dela

Fler tips i bremen

Das Viertels charmiga kvarter
Bara ett stenkast från Bremens gamla stad ligger området som lokalbefolkningen helt enkelt kallar Kvarteret,...
Maritimt stadsliv
Floden Weser flyter genom hjärtat av Bremen; en gammal handelsväg som bidrog till platsens utveckling...
Vin, choklad och kaffe
Valven under stadshuset i Bremen rymmer inte enorma arkiv med gamla dammiga papper, utan mycket...
Shopping och rundvandring
Bremen har en mängd intressant och slående arkitektur att erbjuda besökaren. Byggnader och monument från...
Gröna sköna Bremen
Bremen har mängder av parker och grönområden där både Bremenbor och turister njuter av naturen.
Världsarv och gatumusiker
Letar du efter de bästa sevärdheterna i Bremen? Då har du har kommit till rätt...
Shopping och rundvandring
Bremen har en mängd intressant och slående arkitektur att erbjuda besökaren. Byggnader och monument från...
Gröna sköna Bremen
Bremen har mängder av parker och grönområden där både Bremenbor och turister njuter av naturen.
Världsarv och gatumusiker
Letar du efter de bästa sevärdheterna i Bremen? Då har du har kommit till rätt...