Göta Kanal – klassikern hetare än någonsin

Jag har ingen båt, därför är inte Göta kanal något för mig. Så kort tänkte jag fram till nyligen och har således gått miste om en helt fantastisk och lättillgänglig semesterupplevelse i alla år. Men nu vet jag bättre.

Efter en resa längs med en av de vackraste sträckorna på Sveriges blåa band kan jag inte annat än lovsjunga Göta kanal och dess omgivningar. Sträckan mellan Berg och Borensberg i Östergötland lämpar sig extra väl för besökare som inte nödvändigtvis transporterar sig med båt – även om dessa förstås har sin givna plats.

Den största missuppfattningen med Göta kanal är att det bara är båtfolk som har något här att hämta. Faktum är att 80 procent av Göta kanal-turismen är på land. Och vilket land – inte undra på att det bördiga landskapet varit föremål för många av historiens största och viktigaste händelser. Här har kungar krigat om marken i århundraden och var man än vänder sig tronar slott och herrgårdar på var och varannan höjd och däremellan duggar 1200-talskyrkorna tätt. Den historiskt och kulturintresserade resenär som ännu inte besökt det här området kan skratta sig lycklig – du har en given resa framför dig.

Är man mer intresserad av att vandra finns här många vackra vandringsleder, för cyklisten finns cykelvägar kantande av alléer med flera hundra år gamla träd, för gourmanden finns krogar, bryggerier och musterier att botanisera bland. För den som vill färdas på kanalen men saknar eget flytetyg finns dagskryssningar att boka. Räcker inte det kan du rida, fiska och paddla också.

Det är 18 km platt och vacker cykelväg mellan Berg och Borensberg.

Ett stycke svensk historia
Göta kanal är ett av Sveriges största byggnadsprojekt och sträcker sig från Sjötorp vid Vänern till Mem vid Slätbacken. Kanalen har 58 slussar och är 190 kilometer lång, varav 87 kilometer är grävd – för hand av 58 000 män, främst soldater, några ryska desertörer och en hel del vanliga arbetare. Bygget startade 1810 under ledning av viceamiral Baltzar von Platen och stod helt klar 1832. Tyvärr hann aldrig von Platen se sitt livsverk färdigställas, han dog tre år tidigare, men han ligger begravd vid Göta kanal i Motala med en pampig gravplats väl synlig för den som passerar med båt och nog får vi tro att han vilar i ro med visshet om sitt värv.

Vreta kyrka och klosterruin är en harmonisk plats och perfekt för en stunds reflektion.

Börja i Berg
Berg slussar är kanalens populäraste slussommråde att bevista, med den berömda slusstrappan och ytterligare två dubbelslussar. Med Berg som utgångspunkt kan man besöka Vreta klosters kyrka som är en av Sveriges mest intressanta och vackraste kyrkor och som uppfördes på 1100-talet. I anslutning till kyrkan ligger ruinerna av landets äldsta nunnekloster som grundades på 1100-talet av kung Karl Sverkersson. Klostret och kyrkan har byggts om många gånger under årens lopp, bland annat invigdes ett nytt kor och tvärskepp med gotiska spetsbågevalv av Magnus Ladulås. Nunneklostret övergavs 1582 och har sedan dess fallit i ruiner, men kyrkan fungerar än i dag som församlingskyrka.

Checka in i ett av de två glampingtälten i Berg med utsikt över Göta kanal.

Glamping
En bra start för den som vill upptäcka sträckan mellan Berg och Borensberg är att checka in i ett av de två sprillans nya glampingtälten i Berg. Tälten ligger fridfullt och vackert belägna högst upp i en äng med betande får som närmaste sällskap. Härifrån har man utsikt över Göta kanal och Oskars sluss och promenadavstånd till det lilla samhället. För den som testat glamping förut kommer upplevelsen att kännas bekant – tältet är inrett enligt gängse glampingtrender med jordnära färger och material, en dos modern design och alla bekvämligheter man kan önska från ett hotellrum – fast i naturen. Här finns en skön dubbelsäng, värmefläkt, minibar och el för till exempel mobilladdning. Toalett och dusch finns 50 meter bort. På kvällen kan man tända en eld att kura vid och på morgonen väntar en frukostkorg utanför tältet. Det finns möjlighet att addera fler sovplatser om man reser med barn. Vill man testa att paddla SUP på kanalen kan den trevlige värden ordna det. Ett insidertips är att ta med en sovmask när man glampar – den svenska solen går upp tidigt under sommaren så om du inte vill bli väckt av ljuset – maska på.

På sträckan mellan Berg och Borensberg hittar du bland annat Claudia's Gastrobar & Glass och Brunneby Musteri.

Cykla längs kanalen
När kanalen var ny planterade man träd till en pampig allé längs med hela Göta kanal, förutom de partier där skog möter kanalen. Man testade olika sorters träd, som lönn, ask, lind och oxel. Med tiden skapade vissa träd problem för kanalen då trädens rötter letade sig ner i kanalväggarna och skapade läckor. Lösningen blev att ta bort träd där kanalen var som smalast. I dag har man insett att vissa träd tvärtom kan stötta kanalbanken och sedan 1999 planerar Göta kanalbolag 50 träd per år. På sträckan mellan Berg och Borensberg löper den platta och behagliga cykelvägen längs med kanalen på ena sidan och en ståtlig rad av gamla respektingivande träd på den andra. Sträckan är 1,8 mil lång och man passerar många fina slussar och slussvaktarbostäder på vägen.

Cyklar finns att hyra i Berg och för den som inte vill cykla tillbaka när man kommit fram till Borensberg finns det möjlighet att lämna in dem vid målet och ta en välförtjänt kaffe på Kafferiet, som även har just cykeluthyrning. Tajma gärna cykelturen med ett stopp för lunch på Claudia’s Gastrobar & Glass. Här sitter man med fördel på uteserveringen vid kanalen och njuter av utsikten över båtar, cyklister och SUP-paddlare som glider fram genom landskapet. På menyn finns bland annat ett utbud av tapas – dessa rekommenderas varmt.

Fortsätter man vidare längs med cykelvägen mot Borensberg är ett hett tips att göra en avstickare till Brunneby Musteri. Efter Sörby kan man skymta den vackra gården Brunneby på andra kanalen. Här finns också en kyrka som har anor från 1100-talet. Brunneby Musteri ligger i anslutning till gården och har en intressant historia. 1939 kom den judiska flyktingen Friedrich Mautner till gården och arbetade som dräng. Ute i Europa härjade hungersnöd och andra världskriget och här upptäckte han att det låg drivor av fallfrukt på marken som ingen tog hand om. Tillsammans med gårdens ägare startade de musteriet och började tillverka råsafter för smaksättning av mediciner som de sålde till svenska apotek. I dag har man en stor produktion av must, sylt, cider och marmelad. Missa inte ett besök i gårdsbutiken eller en måltid i restaurangen på ovanvåningen av butiken.

Göta Hotell är ett måste att besöka i Borensberg.

Göta Hotell i Borensberg
Väl framme i Borensberg checkar du absolut in på Göta Hotell. Om du sett kultfilmen ”Göta kanal – eller vem drog ur proppen?” känner du förmodligen igen det röda hotellet. Hotellet stod klart 1908 med syfte att bli just hotell. Källarmästare Karlsson såg till att restaurangen höll hög nivå, och när fröken Hartzell tog över verksamheten såg hon till att klientelet bestod av finare badgäster som ofta checkade in för en längre period, med sina barn och barnflickor inkvarterade på vindsvåningen. Gästerna hämtades med häst och vagn vid tågstationen av Götas egna kusk. Varje kväll åt man middag vid samma bord och varje gäst hade sin egen linneservett. Hotellet har genomgått många renoveringar genom åren. 2018 tog Svecia Travels över ägandeskapet av hotellet och gjorde en omsorgsfull renovering och inredningsuppdatering för att återställa hotellet till sin forna glans. De tolv individuellt inredda rummen har fått tidstypiska tapeter och är möblerade med antika möbler som man hittat på loppisar och auktioner över hela landet. Äter gör man på porslinet Blå Blom från Gustavsberg – den anrika känslan är återställd på Göta Hotell. Det är något väldigt speciellt med att slå sig ner på hotellets terrass vid kanalen och avnjuta en lunch eller middag medan skådespelet på kanalen äger rum mitt framför näsan. Hotellet är öppet året om och har du möjlighet, passa på att boka en sittning på deras populära afternoon tea. Här finns även en gullig prylbod där man kan botanisera bland ljuvliga antikviteter och annat smått och gott.

Ta en kryssning med M/S Kung Sverker och upplev Göta Kanal från Vattnet.

Kryssa på Göta kanal
Även om du inte har en egen båt finns möjlighet att färdas på kanalen. Boka in en kryssning med M/S Kung Sverker och upplev kanalen och sjön Boren mellan Borensberg och Motala från vattnet. På vägen passerar man även heliga Birgittas udde och får sig en dos kuriosa och historia om kanalen och omgivningarna. Under kryssningen passerar man genom kanalens brantaste slusstrappa i Borenshult. Lunch serveras ombord och barn är välkomna upp i styrhytten för att se hur kaptenen styr M/S Kung Sverker.

Göta Hotell är ett måste att besöka i Borensberg.

Om det är något jag tar med mig från resan så är det att Göta kanal utan tvekan är ett resmål för alla – inte bara för båtfolk. Om du vill säkerställa att upplevelsen blir prickfri – be de proffsiga, vänliga och kunniga researrangörerna på Svecia Travels om hjälp att planera. Här finns lokal kunskap och klokskap och sådan är förstås guld värd. Det är sen gammalt.

Dela artikeln
Läs mer
Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024