Covidbevis gör det lättare att resa

EU:s digitala Covidbevis är en kostnadsfri tjänst som tas i bruk den 1 juli och som bevisar att du är vaccinerad mot Covid 19. Inom kort kommer det även visa att du har testats negativt eller tillfrisknat från Covid 19. Covidbesviset har tagits fram för att underlätta för resor inom EU.

Det digitala Covidbeviset utfärdas i Sverige av E-hälsomyndigheten och har tagits fram av EU:s medlemsländer för att underlätta för resor inom EU. Beviset som du laddar ner i din mobil, surfplatta eller dator ska visas upp vid gränskontroll tillsammans med pass eller nationellt ID. Med Covidbeviset ska du undantas från restriktionerna för den fria rörligheten inom EU. Dock kan det förekomma lokala undantag beroende på aktuellt smittoläge i det land du reser till – så dubbelkolla innan avresa!

Covidbeviset kan du få senast sju dagar efter din vaccinering. Enligt e-hälsomyndigheten följer du bara dessa fyra steg:

  1. Vaccinera dig. Inom sju dagar rapporteras vaccinationen in till Nationella vaccinationsregistret.
  2. Logga in med e-legitimation på www.covidbevis.se
  3. Hämta, skriv ut eller spara ditt vaccinationsbevis. När du har hämtat beviset skickas det även automatiskt till din digitala brevlåda, om du har en.
  4. Redo att användas. Kom ihåg att undersöka vilka regler som gäller för ditt resmål.

    Vaccinationsbeviset innehåller ditt namn, födelsedatum, datum för utfärdande, information om ditt vaccin, när du fick det och ett certifikat ID som är unikt för just dig

Läs mer om det digitala Covidbesviset och hur du ansöker det på:

Dela artikeln
Läs mer
Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024