Sommar i Stockholm kräver sin plats i solen. Uteserveringar finns det gott om – här är tre starka favoriter där du kan dinera al fresco.

Hallwylska
Den här lilla oasen ligger mitt i smeten, men är ändå rätt hemlig. Under sommarsäsongen öppnar Hallwylska Museet upp sin vackra innergård för restaurangverksamhet och barhäng. Här kan man dinera eller ta en drink under bar himmel i en historisk miljö. På tallrikarna ligger säsongsbetonade rätter som ändras efter råvarornas tillgång. Typiska rätter är bakad torskrygg med grillade blåmusslor, spetskål och smörsås och grillad hängmörad ryggbiff med bakad silverlök, tomat, kryddsmör och sherrysky. Vissa kvällar fin dj på plats. Avsätt gärna en stund åt ett besök i museet och utforska en välbevarad högborgerlig miljö från förra sekelskiftet.
Hamngatan 4
hallwylskarestaurang.com

Foto: Hallwylska

Mister French
Sommartid sitter man utan snack på den stora uteserveringen med utsikt över kajen och vattnet. Allra bäst är att boka in en brunch eller långlunch eftersom man har sol från tidig morgon och sen eftermiddag, men tyvärr inte kvällssol. Glasväggarna skyddar mot vind, så här kan man sitta i kortärmat redan från ganska tidig vår så länge solen håller sig framme.

Kvällstid finns givetvis värmare utomhus, eller så gör man som under vinterhalvåret – sitter inne i den snygga restaurangen, som inretts med franskt 1920-tal och Gatsby-anda i åtanke. På menyn står som namnet antyder franska influenser, men dessa korsas även smaker från Marocko och franska Indokina; Laos, Kambodja, Vietnam och Singapore. Sedan 2019 har stjärnkocken Christian Hellberg anslutit sig till Mr French-gruppen och borgar för hög standard.
Tullhus 2, Skeppsbrokajen, Stockholm
rrfrench.se

Foto: Mister French

TAK
Fenomenala fiskardottern och drottningen av rå fisk, Frida Ronge, flyttade till Stockholm och slog upp finkrog på stadens kaxigaste location när det begav sig – på taket av en av de gamla kontorskomplexen vid stendöda men megacentrala Brukebergstorg nära T-centralen och Plattan. Numera är torget ett levande sådant med roliga grannar som hotellen At Six, Hobo och Downtown Camper. Och då även Fridas TAK med takterrass och bar som ligger 52 meter ovanför gatuplan. I Matsalen serveras ”modern gastronomi med nordiska huvudråvaror och japanska tekniker och smaker”.

På våning 14, intill baren ligger Izakayan. Izakaya är egentligen ett japanskt ord för ölhall, och det här ska vara en skön tolkning av en sådan, med stora bord man får dela med andra sällskap, mindre asiatiska rätter och en avslappnad stämning. På takterrassen kan man inte boka bord, så var ute i god tid för att hugga din plats i solen. Eller chansa – frisk vågat hälften vunnet heter det ju.
Brunkebergstorg 4, Stockholm
tak.se

Previous
Next

Foto: TAK

Vill du har fler tips i Stockholm?
Hela cityguiden till Stockholm hittar du här.

Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024