Gotland är en gottebod för alla som går igång på uttryck som ”närodlat”, ”från jord till bord” och ”egenproducerat”. Suveräna gårdsrestauranger och experimentella krogar fortsätter att dyka upp lite här och var på ön – och gästerna reser raskt dit magen pekar. Här är tre sköna ställen på den gotländska landsbygden att boka snarast!

Restaurang Rot
På Restaurang Rot finns 14 platser och alla gäster sitter tillsammans runt samma bord – i vanliga fall. I coronatider är detta inte möjligt, så för tillfället sker gästernas palcering enligt rådande restriktioner. Krogen drivs av Luqaz Ottosson som fick titeln Årets Ekokock 2014 och som har jobbat på Fabriken Furillen och Lilla Bjers gårdskrog. Tanken med hans krog är att nya, intressanta möten ska uppstå bland gästerna (i vanliga fall då) och att så mycket som möjligt ska produceras och tillverkas på Gotland. Från möbler, tallrikar, arbetskläder och glas – till råvarorna som serveras på den fasta menyn, som förändras efter inspiration och säsong.
Rätterna ser olika ut från dag till dag och man beställer helt enkelt den meny som är skapad av det som är i säsong för dagen. Drycken är omsorgsfullt utvald från likasinnade producenter och odlare som värdesätter det småskaliga. Lokalen delar restaurangen med glasblåsaren Jennie Olofsson och det är ingen slump att restaurangen är inredd med glas – ner till servettringen. Vill du knipa en plats här får du vara på hugget – restaurangen är i princip fullbokad hela sommaren redan, men man kan ställa sig på väntelista och hoppas på det bästa.

Norrlanda Mangsarve 169, 62250 Romakloster
restaurangrot.se

Foto: Restaurang Rot

Bungenäs Matsal & Kalkladan
Det forna kalkbrottet som stått och förfallit under årens lopp har fått en ny funktion i och med att Bungenäs Matsal och Kalkladan flyttade in de gamla lokalerna och blåste nytt liv i dem. Här hittar du ett av Gotlands hemligaste kulinariska gömställen. Kikar man på den anonyma hemsidan kan man nästan tro att de inte vill ha gäster eller är fullkomligt hopplösa när det gäller att marknadsföra sig själva, men det är givetvis ingen slump. De som vet, vet – och det är ett medvetet klientel som hittar fram till den lågmält hajpade, experimentella matsalen. Den kulinariska nivån är bitvis skyhög, särskilt i Matsalen som har extra hög svansföring. Här finns även ett fåtal rum för övernattning.

Bungenäs kalkbrott har gått från att vara en otillgänglig plats till att bli en ny utflyktsfavorit. Den var länge i försvarets äro och därför no go-zone för vanliga dödliga. Bilen lämnar man på parkeringen utanför området och tar sig sedan till fots eller cykel (det finns lånecyklar man kan utnyttja) på grusvägen ner mot havet och målet. Var noga med att stänga grinden efter dig – här vandrar får och lamm fritt.
Bungenäs, 621 56 Bungenäs
bungenas.se

Foto: Bungenäs Matsal & Kalkladan

Krakas Krog
Krakas Krog ligger i Kräklingbo på östra Gotland och personifierar på många sätt essensen av en äkta gotländsk krog¬ – här väljs råvaror efter säsong, fokus är kvalitet, hållbart jordbruk och etisk djurhållning. Råvarorna tillagas på modernt vis men genom tekniker som grundar sig i traditioner och åldrad kunskap. Vinerna kommer från likasinnade, odlare som värdesätter det småskaliga, som presterar kvalitet genom passion och i harmoni med de förutsättningar som ges på den plats där de verkar. Här serveras helt enkelt mat inspirerad av det som finns nära och man beställer helt enkelt ett menypaket så det är inte så mycket mer att fundera på när man väl slagit sig ner. Givetvis bokar man bord i god tid om man vill få en plats vid bordet.
För den som vill stanna på gården längre än den tid en måltid varar kan övernatta på Krakas – här finns några rum att hyra för den som håller sig framme i god tid – eller har tur.

Kräklings 223, 623 70 Katthammarsvik
krakas.se

Previous
Next

Foto: Krakas Krok

Vill du ha fler Gotlandstips?

Vår Gotlandsguide hittar du här.

Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024