5 finfina restaurangtips i Göteborg

Västkustens huvudstad Göteborg bjuder inte bara på en allmänt go stämning och trevligt folk – staden är dessutom en riktig höjdare för den som vill bjuda smaklökarna på en spännande upplevelse. Här är fem restauranger som kommer få dig att glädjas inifrån och ut.

Cheri-Lee
På Avenyn hittar man den trendiga panasiatiska restaurangen och baren Cheri-Lee, som slog upp sina portar 2021. Här har man tagit med sig den klassiska asiatiska matlagningskulturen med inspiration från Japan, Kina, Vietnam och Korea, men gör det på ett modernt sätt.

Det serveras allt från grönsaker och fisk till skaldjur på den japanska Robata-grillen, eller så låter man kocken “blow up the table” med ett urval av sushi, sashimi, dumplings och husets varma rätter att dela på. Men det går lika bra att besöka Cheri-Lee och njuta av deras utsökta asiatiska influerade drinkar, den vackra inredda lokalen och lyssna på skön musik från deras dj:s.

Foto: Cheri Lee

KOKA
Denna krog som 2020 tilldelades en stjärna i Guide Michelin bjuder på modern västsvensk gastronomi, där fokuset ligger på säsongens lokalproducerade råvaror. Här utgår man från grönsaker och havet och låter köttet vara mer ett komplement, än det allt ska kretsa kring. Man väljer själv om rätten ska innehålla kött, fisk, vara vegetarisk eller vegansk.

På KOKA är det inte bara mat och dryck som håller hög klass, även den minimalistiska trärena inredningen har nominerats till flera priser, designad av Bornstein & Lyckefors Arkitekter.

Foto: Restaurang Koka

The Parlour
Mitt på Avenyn ligger Göteborgs enda Nikkei-restaurang, där smakinfluenserna inspireras av det peruanska och japanska köket, men med en modern twist. Här kan man bland annat beställa misobakad lax med wokad shoi sam, fried rice med furikake & en soja glace, kyckling –och oxfiléspett eller en rad olika smårätter och tacos. Dessutom serveras det brunch på lördagar och söndagar.

Lyxigt inredda The Parlour med konst på väggarna och gulddetaljer har också en mysig cocktaillounge, där man kan beställa välkomponerade drinkar av deras erfarna bartenders.

Foto: The Parlour

Heaven 23
På den 23:e våningen med en imponerande 360-gradersutsikt i Gothia West Tower ligger Heaven 23, som erbjuder Göteborgs mest omtalade räkmacka King size deluxe. En macka av rågbröd smaksatt med dill och med 200 gram handskalade räkor, majonnäs, ägg, löjrom och en lättare sallad till. Det säljs idag hela 14 stycken i timmen.

Förutom den lyxiga räkmackan och en rad andra rätter på menyn, har Heaven 23 vunnit pris för deras österrikiska vinlista och under året tagit fram sitt eget vin 23 Reasons tillsammans med Sveriges första urbana vineri, Wine Mechanics.

Foto: Heaven 23

Tavolo
I de gamla Artilleristallarna vid Magasinsgatan hittar man denna storslagna restaurang med statyer från Florence, golv i valnötsträ från Sicilien och inte minst hästen som är en kopia av Leonardo da Vincis Cavallo di Forcione och väger ca 6800 kg.

Götaplatsgruppen, med restauranger som SK Mat & Människor, Bar Himmel, Mr P och Toso står bakom detta restaurangkoncept, influerat av Italien. Där menyn bland annat erbjuder parmesanpanerad kyckling, med tomat och basilikasås, Calabrian chili, mozzarella, brödsmulor med parmesan, antipasti, pasta, pizza och klassiska italienska efterrätter.

Foto: Tavolo
Dela artikeln
Läs mer
Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024