Kirunas nya landmärke har öppnat

Kiruna är en unik stad, inte bara på grund av dess speciella historia och avlägsna placering – just nu är världens ögon riktade mot staden som är i färd med att flytta en tredjedel av samhället och dess centrum till en ny plats. I den nya stadsdelen går Scandic i bräschen som första kommersiella aktör att öppna upp sina dörrar.

Snöstormen virvlar in tillsammans med oss när entrédörrana glider upp på nya Scandic Kiruna på dess invigningsdag. Aprilvädret gör namn för sin oberäknelighet och omgivningarna är täckta av ett tjockt lager nysnö. Scandics Sverigechef Peter Jangbratt kommer skyndande med en kvast och dammar av oss det värsta.

Samma morgon har samtliga gäster och personal på det gamla hotellet, Scandic Ferrum, nere i de alltmer avfolkade centrumet packat ihop sina pinaler, checkat ut för sista gången och in i det sprillans nya. Ferrum har varit en viktig del av samhället i Kiruna i många decennier. Här har man tagit emot otaliga långväga gäster, men framförallt har hotellet haft stor betydelse som nöjespalats och som sociala samlingsplats för kirunaborna. Hotellets restaurang Momma är legendarisk i samhället och har förstås fått ge namn åt det nya hotells restaurang. På sikt ska Ferrum rivas, det ligger i den del av Kiruna som behöver jämnas med marken för att ge plats åt den gruvverksamhet som är stadens livsnerv. På kort sikt kan hotellet bli flyktingboende för ukrainare i behov av tak över huvudet.

Lobbyn, Base Camp och Momma.

Den nya staden har placerats tre kilometer från den gamla och stadsomvandlingen har pågått sedan 2004. Det har förstås inte varit ett lätt beslut för staden att ta, men till syvene och sist är det gruvan och malmen som är stadens hjärta som får samhället att överleva. Kirunagruvans livslängd har nyligen förlängts till efter 2046, parallellt som stadsomvandlingen och utbyggnad av den nya stadskärnan förväntas pågå till 2035. Malmen ska upp, annars finns det inget Kiruna.

Men tillbaka till stadens nya landmärke. Det är inte att förhäva sig att påstå att byggnaden kommer att betrakta som ett sådant – det gör det redan när det tronar bredvid den gamla järnklockan som flyttats från centrum. Officiellt heter byggnaden förstås Scandic Kiruna, men vilket smeknamn det kommer att få är ännu oklart.

– Det kan man inte bestämma själv, det kommer kirunaborna att utse med tiden, det smeknamn som sprider sig mest, det kommer det att bli, säger historikern och Kirunakännaren Curt Persson. Så har det alltid gått till i bygden. 

Nog finns fog för att tro att det nya landmärket kommer att få många kära nya namn – dess siluett är något utöver det vanliga, med sitt höghusliknande höjdpunkt, med en brant sida och en sluttande likt en kälkbacke. Bakom byggnadens formgivning står den välrenommerade arkitekten Thomas Sandell och arkitektfirman Sandellsandberg.

– Jag ville skapa en byggnad som minner om Kebnekajse. En mjuk sida och sidan i lä från inlandsisen lite taggigare. Den ligger extremt centralt i det nya Kiruna, granne med det nya stadshuset och kommer bli en tydlig markör av platsen, säger han när han beskriver sina tankar om byggnaden.

Förutom att hotellet är lite av en sensation i sig, så tronar på översta våningen Sveriges nordligaste takbar. Här kan man njuta av en signaturdrink på hjortron med utsikt över hela Kiruna och omgivande bergstoppar.

Hotellet har 231 rum fördelat på 13 våningar, 60 fler rum än Scandic Ferrum. Hållbarhet har stått i centrum från ritbord till färdigt hotell. Fastigheten som har konstruerats utefter miljöcertifieringen LEED Silver, har en mycket låg vattenförbrukning, är välisolerad och har en genomtänkt konstruktion som optimerar och säkerställer ett lågt energibehov. Hotelldriften har som ambition att ha så liten påverkan på miljö och den omkringliggande fjällvärlden som möjligt, vilket bevisas i att Scandic Kiruna har genomgått prövning av Nordens officiella miljömärkning och hotellet har nu Svanenmärkts enligt Svanens nya, tuffa kriterier.

dSet nya landmärket.

Lobbyn, eller Base Camp som ytan har döpts till, ramas in av en inredning inspirerad av den omgivande naturens årstider och detaljer från till det lokala samhället och det omkringliggande friluftslivet. På väggarna hänger fotografier från livet i bygden förra sekelskiftet i en harmonisk blandning av prylar som knyter an till platsen – en gammal hundsläde, en läderkolt får 1800-talet, gamla snöskor…

– Vi gick faktiskt ut i tidningen om frågade allmänheten om de hade några gamla fina saker att skänka som skulle passa här på det nya hotellet för att ge det lite själ från förr och responsen var överväldigande! Oj, så många fantastiska föremål som kom in, kirunaborna har verkligen bidragit till den här fina känslan i hotellet, säger hotelldirektören Peter ”Pekka” Salomonsson.

Här kan man njuta av en öppen brasa, slå sig ner i någon av de många sittgrupperna och ibland även njuta av livemusik. Tanken är att detta inte bara ska vara en trevlig plats för hotellgäster, utan även ett nytt vardagsrum för kirunaborna. Vi noterar att ambitionen redan verkar gå hem – i flera av fåtöljerna sitter nöjda locals och sippar på en öl.

– Det är glädjande att vi har fått ett sådant varm mottagande. Faktum är att en stor del av våra rum är uppbokade en bra tid framöver av kirunabor som vill göra en ”hemester” och upptäcka vad den här nyheten har att erbjuda, säger Pekka.

I restaurangen Momma råder febril verksamhet. Bakom kastrullerna står den schweiziske kocken Alexander Meier, tidigare head chef på Ishotellet i Jukkasjärvi, och på tallrikarna placeras smaker från Norrland. Avsmakningsmenyn är ett hett tips för den som inte kan bestämma sig för vilken rätt som ska få följa med ner i magen.

Lobbyn, Base Camp och Momma.

Förutom att hotellet kan skänka glädje och njutning åt privatresenärer och kirunabor har det även utmärkta konferensfaciliteter och bankettsalar.

– Scandic har sedan 1995 varit en integrerad del av Kiruna och i vår långtgående satsning på staden känns det mycket glädjande att öppna ett nytt hotell, utöka vår rumskapacitet med 60 rum och skapa nya förutsättningar att anordna stora möten i Kiruna genom nya mötesfaciliteter som knyter ihop hotell och kongresshall. Destinationen Kiruna med sitt natursköna fjällandskap och storskalig industri erbjuder en spännande dynamik av nationellt och internationellt affärs- och fritidsresande där vårt nya hotell har skapats för att passa båda målgrupper, säger Peter Jangbratt, Sverigechef på Scandic Hotels.

De generöst tilltagna rummen är, med undantag för säng och soffa, inredda i Scandics egna möbelserie Room Collection som i sin tur är tillverkade av återvunnet material. Bara en sådan sak gör ju att man sover gott om natten.

Dela artikeln
Läs mer
Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024