I stolt annonssamarbete med Tyska Turistbyrån!
Konst och kultur har alltid varit uppskattade i Schleswig-Holstein. foto: Beate Zöllner, sh-tourismus.de / MOCANOX, sh-tourismus.de/Daniel Jensen, CC0

Slott & herrgårdar

Ett sagolandskap som Schleswig-Holstein är givetvis tätt bestrött med fantastiska slott och gårdar. Slottet Ahrensburg är en juvel med över 400 års historia bakom sina vitmenade väggar. Det pampiga renässansslottet Glücksburg har öppet för guidade turer dagligen under sommarhalvåret.

Hela regionen kan se tillbaka på en spännande historia med både Hansatiden, och den efterföljande renässansen som resulterade i magnifika slott omgivna av förtrollande parker. Men även den samtida konsten och kulturen får ta plats här på gallerier och utställningar.

En höjdpunkt är Gottorf slott vars rum numera rymmer Arkeologiska museet och Konst- och kulturhistoriska museet. I närheten står Gottorf Globe utställd. Det är en jordglob med en diameter på tre meter som besökarna kan kliva in i och betrakta natthimlen.
Originalgloben från 1650 räknas som världens första planetarium. Man bör inte heller missa den återskapade barockträdgården som omringar globen.

Schleswigs musei-ö erbjuder en spännande utflykt i Schleswig-Holsteins historia med spektakulära arkeologiska skatter och konstverk. Traktens museer berättar om historien från yngre stenåldern fram till idag, visar teknik och sjöfartshistoria och presenterar stora konstnärers, författares och kompositörers liv och verk.

NordArt är av de största återkommande utställningarna av samtidskonst i Europa som hålls i Carlshütte, ett före detta järngjuteri med kolossala gjuterihallar och en vidsträckt park som gjord för att upptäcka konst.

Schleswig-Holstein har många gröna juveler i sin skattkista. Vare sig det är typiska stugträdgårdar, barockträdgårdar eller konstnärsträdgårdar så är de populära utflyktsmål för att njuta med alla fem sinnena. Konstnären Emil Nolde anlade en vacker blomsterträdgård i Seebüll på 20-talet. Trädgården som han ofta målade av är öppen för besökare. Här ligger även Noldemuseet som är ett konstnärsmuseum helt tillägnat Emil Noldes verk.
Läs mer om NordArt Läs mer om musei-ön och Gottorf slott Läs mer om Ahrensburg slott Läs mer om Glücksburg slott Läs om fler slott och herrgårdar i Schleswig-Holstein
Fler tips i Schleswig-Holstein
Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024