I stolt annonssamarbete med Tyska Turistbyrån!
Schleswig-Holstein kust är ett väldigt populärt resmål bland tyskar. foto: sh-tourismus.de /Jenny Sturm / www.ostsee-schleswig-holstein.de / Oliver Franke / sh-tourismus.de / MOCANOX / David Burghardt

Den ljuvliga kusten

Schleswig-Holstein är ett paradis för alla som känner sig hemma vid vattnet och i Tysklands nordligaste delstat behöver du inte nöja dig med endast ett hav, utan kan välja mellan två olika kuster – Nordsjön och Östersjön.

Nordsjön lockar äventyrliga kitare, surfare och seglare med sina starka vindar och höga vågor. Det lite mildare Östersjöhavet är lugnt och perfekt för bad, båtliv och avkoppling. För en helt unik övernattning bör du kolla in Schlafstrandkorbs sovstrandkorgar, där du bokstavligen kan sova under stjärnorna, ihopkrupen med din käresta.

Under den sista veckan i juni pågår Kieler Woche, som är världens största seglingsevenemang. Eventet handlar om så mer än bara segling och har blivit en stor stadsfestival i Kiel med konserter, kultur och konst, barnaktiviteter och kulinariska läckerheter från hela världen.
Öarna i Schleswig-Holsteins Nordsjöregion utmärks av fina, långa sandstränder och ett frodigt sanddynelandskap. Här kan du ö-hoppa – till fots! Vid lågvatten kan man nämligen promenera mellan öarna. Sylt kombinerar natur, lyx och förstklassig mat på Nordsjöns största ö.

I Vadehavet hittar du Föhr med sitt hälsosamma klimat och en mångfald av evenemang varje år. Amrum har en av Europas bredaste stränder och får fyrälskares hjärtan att slå snabbare. På Pellworm kan den som söker lugn och ro återhämta sig i det vidsträckta landskapet bland gröna fält. Helgolands sanddyner är hem åt stora sälkolonie och Fehmarn i Östersjön stoltserar med över 2 000 soltimmar om året.

Byt ut salt mot sött. I Schleswig-Holstein finns fler än 400 sjöar. De ligger vackert inbäddade mellan skogar och ängar och erbjuder vandrare och cyklister en fantastisk möjlighet att svalka sig under varma dagar. Och vad kan vara mysigare än att avsluta dagen med en middag vid en glittrande sjö i solnedgången?

I Schleswig-Holstein hittar du tre platser som tagit en plats på UNESCOs världsarvslista tack vare sin stora kulturella och historisk betydelse. Hansestaden Lübeck som är känd för sina gotiska tegelbyggnader var en gång i tiden en världsmäktig handelsstad. Vadehavets natur består av tidvattensvallar, naturliga kanaler, sanddyner och salta myrar som tillsammans skapar ett fantastiskt och unikt naturskådespel som är ett av de sista stora, ostörda naturlandskapen i Centraleuropa. Det sista världsarvet är den över 1000 år gammal vikingabosättningen Haithabu och gränsbefästningssystemet Danevirke. Låt dig föras tillbaka till tiden då området var en blomstrande metropol och imponeras av välbevarade hantverk och byggen.
Läs mer om Schleswig-Holsteins ljuvliga kust Läs mer om Kieler Woche Övernatta i en strandstol Ö-hoppa i Schleswig-Holstein Upptäck Schleswig-Holsteins sjöar Läs mer om Vadehavet
Fler tips i Schleswig-Holstein
Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024