3 fantastiska restauranger i Stockholm

Att gå ut och äta ska alltid kännas speciellt, men ibland vill behöver man smälla till på en kväll utöver det vanliga och få sig en riktig höjdarupplevelse i absoluta toppklass. Bida din tid och knip ett bord på någon av dessa restauranger och vi garanterar att du kommer att somna mätt och lycklig.

Ekstedt
När Niklas Ekstedt stod i begrepp att öppna krogen döpt efter sig själv var det konceptet ”tillbaka till rötterna” som gällde. Inspirationen har han tagit från uppväxten i Järpen i Jämtland. Det här är så långt ifrån den molekylära matlagning han fascinerades av i början av sin karriär – på Ekstedt lagas all mat över en öppen eld. Avskalat, ärligt och svårt, men en ansträngning som genererat en stjärna i Guide Michelin.

Som gäst får man sig en upplevelse utöver det vanliga – särskilt om man har turen att få sitta på någon av barstolarna vid den stora köksbänken där man har fri sikt över kockarnas arbete med eld och glöd. Här serveras två fasta menyer och ditt enda beslut att ta är huruvida du vill ha tre eller sju rätter. Exempel på rätter är glödbakad kål med grädde och shalottenlök, kallrökt rådjurssadel med gran och kvitten, skogssufflé från vedeldad ugn med björkglass och blåbär.

Foto: Ekstedt

Aira
Förväntningarna var skyhöga när Tommy Myllymäki öppnade sin omskriva lyxrestaurang Aira vid Biskopsudden på Djurgården. Insatsen var stor – och tajmingen bedrövlig: Aira öppnade strax innan coronapandemin bröt ut och kapade strömmen av välbärgade utländksa besökare till huvudstaden. Trots det har restaurangen varit i princip fullbokad sedan starten.

Det här är tvivelsutan Myllymäkis kronjuvel bland sina restauranger – den arkitektritade, spektakulära byggnaden har uppförts från grunden för ändamålet och har vunnit Guldstolen 2021, Sveriges Arkitekters pris för bästa inredning, vid Arkitekturgalan. Menyn består av skandinaviska smaker och det som hamnar på tallriken håller absolut toppklass. Det är dyrt som attan, men än har vi aldrig hört talas om någon som lämnat

Foto: Aira

Lilla Ego
Lilla Ego har lyckats med konststycket att bibehålla sin omåttliga popularitet år ut och in sedan starten 2013. Hemligheten? Bakom Vasastanskrogen står kockarna Daniel Räms och Tom Sjöstedt (båda vinnare av Årets kock), det är med andra ord inga duvungar som leker restaurang. Stället är litet, intimt, hemtrevligt och maten håller en sådan hög nivå att vissa recensenter nästa verkar reta sig på att de är lika nöjda varje gång.

Rätterna är baserade på skandinaviska råvaror och man har för vana att överraska gästerna med oväntade smakkombinationer och konsistenser. Priserna är inte heller hutlösa, vilket man skulle kunna vänta sig av ett så hajpat ställe. Haken? Det är snudd på omöjligt att boka bord. Borden släpps 30 dagar i förväg och det gäller att vara vaken till midnatt och hovra över tangentbordet för att knipa en bokning. Men misströsta inte – det finns ett sätt till. Lilla Ego har ett antal drop-in-platser som inte går att boka, så häng på låset vid öppning för en chans att roffa åt dig en av dessa.

Robert-Jan Rijns, med erfarenhet från några av Sveriges bästa restauranger, är restaurangchef och kökschef är Michael Spiridon med erfarenhet av både klassisk och vegansk matlagning. Från och med september erbjuder La Tour även sin egen tolkning av en modern och lyxig afternoon tea på fredagar och lördagar. 

Den som söker en restaurangupplevelse att minnas för livet finns en specialare: The Unicorn.
Upplevelsen kan bokas för upp till sex personer och består av en middagsmeny med mer än ett dussin rätter och tillbehör. Vinerna som ackompanjerar maten är speciellt utvalda. För bokade sällskap ingår hämtning och lämning (inom Storstockholm) med Rolls-Royce och Porsche.

– Jag och Pontus har arbetat tillsammans i två decennier. Under vår gemensamma resa har visionen alltid varit att få göra vår egen tolkning av fine dining, en unik upplevelse från början till slut. Nu när detta är vår verklighet öppnar det upp helt nya möjligheter att fritt få välja och kombinera speciellt utvalda råvaror och viner för skräddarsydda gastronomiska upplevelser, säger Mario E. Moroni, delägare och chefsommelier.

Foto: Lilla Ego

Vill du ha fler tips i Stockholm?

Hela Stockholmsguiden hittar du HÄR.

Dela artikeln
Läs mer
Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024