I stolt samarbete med Tjeckiens Turistbyrå!

Prag för livsnjutare

Prag är en matstad av rang och här finns många skickliga kockar som kan konsten att kombinera lokala råvaror med gamla tekniker och skapa nya matupplevelser utöver det vanliga.

För många betyder Prag världens största slott, färskt öl, knödel, en mycket vacker bro och en väldigt imponerande klocka. Och det är sant och gott så. Men Prag har ännu mer att stoltsera med än Pragborgen, Karlsbron och det astronomiska uret på rådhuset.

Bortom turiststråken finns moderna kaféer, hantverksbagerier, nischade speakeasybarer och fingerfärdiga mixologer. Tricket i Prag är att inte famla på måfå – vill du hitta de bästa borden i den här staden gäller det att veta vilka adresser du ska leta på. Och snart vet du det.

Foto: La Boheme Café

Ombonat kafé
La Boheme Café
La Boheme Café är vad influenservärlden skulle kalla för “instagramvänligt” – lokalen är ljuvligt inredd med söta detaljer, udda möbler, gulliga installationer och en generös takhöjd som gör att man blir glad och nyfiken så snart man stiger innanför dörren. Man sätter stor ära i sin kaffekonst här, så förvänta dig inget hafsverk av baristan. Det finns även en shop där man kan köpa kaffebönor, muggar och annat puttinuttigt kaffe- och te-relaterat utbud. Hoppa in för en energipåfyllning, det blir en trevlig stund.

Foto: Mezi Srnky

Brunch på lokala råvaror
Mezi Srnky
Vid första anblick kan Mezi Srnky verka anspråkslöst, men oh vilken liten pärla detta är. Menyn är befriande kort och här hittar man fräscha rätter som grön shakshuka, hummustallrik, tjeckiska kanelpannkakor, avokadotoast och äggröra med tryffelolja – vi snackar brunchmat av finfin kvalitet, allt lagat på lokala råvaror där samtliga leverantörer finns redovisade och listade. Ett bra ställe att beblanda sig med äkta pragbor i trevliga boendekvarter. Hippt, fräscht, hemtrevligt och prisvärt.

Foto: Honza Zima

Köttig delikatessbutik
Nase Maso
Nase Maso är en charkuteributik i Prags gourmetpassage som säljer nötkött från tjeckiska Fleckvieh-kor, fläsk från Přeštice-grisar, korv och rökta korvar gjorda enligt recept från den första tjeckoslovakiska republiken. Allt kött kommer från djur från inhemska uppfödare, betrodda aktörer som slaktarna känner personligen. Djuren ska ha levt lyckliga liv innan de hamnade i Nase Masos deikatessdisk. Här handlar kvalitetsmedvetna pragbor kött till hemmamiddagen, men det finns även enklare rätter, som korvar, hamburgare eller skinkmackor, att äta på plats vid några sitt- och ståplatser. Vegetarianer göre sig icke besvär – här är det kött, kött, kött som gäller. Gå istället till grannen Bistro Sisters om du föredrar ett vegoalternativ.

Foto: Bistro Sisters

Smörrebröd på språng
Bistro Sisters
Bistro Sisters är en liten godbit för dig som är ute på stan och ränner och behöver fylla på med en liten munsbit. Här har man specialiserat sig på små, vackra mackor, vi kan kalla dem tjeckiska smörrebröd. Grunden är en hemlagad majonnäs och påläggen kan bestå av alltifrån färska och inlagda grönsaker, äggsallad, kalla röror och ost till csabai-korv, ungersk salami, rostbiff och movariskt kött. De tjusiga anrättningarna serveras på baguette eller rågbröd.

Foto: Kro Kitchen

Rotisseri och annat gott
Kro Kitchen
Här hittar du ett ungt, modernt, lokalproducerat koncept med mycket hjärta och ett hipp entusiastiskt gäng bakom kastruller och bardisk. De är mest kända för sitt rotisseri och olika rätter med grillad kyckling, men deras vegetariska alternativ är även de fullkomligt lysande. Här serveras mellanrätter ämnade för att dela, ett koncept som inte älskas av alla, men här borde ingen bli ledsen – Kro-gänget har verkligen lyckats med läckra tallrikar som får mungiporna att åka uppåt. Kro finns på två adresser i Prag, den i Karlín är den nyaste, medan den i på Vinohradská även har en kaffebar vägg i vägg.

Eska. Foto: Honza Zima, Antera Vrkotova, Marek Kucera & Jan Cervenka.

Tradition med en twist
Eska
Eska är en fräsig restaurang med eget kafé och bageri belägen i en före detta tygfabrik. Matsalen har en stark, industriell känsla med högt i tak, barlagda tegelväggar och rörledningar och det öppna köket skapar en känsla som inte gör det industriella så stelt. Här serveras gamla tjeckiska familjefavoriter i moderna makeovers och man använder många traditionella tekniker, som jäsning och fermentering. Testa med fördel deras femrättersmeny och missa för allt i världen inte deras bröd som bakas på plats i bageriet.

Foto: Bokovka WInebar

Hemlig vinbar
Bokovka
Hit hittar bara den som vet vad hon söker. Den här vinbarens entré ligger på en mörk bakgård och leder in i en liten vinkällare från 1500-talet. Här finns ett intressant utbud av tjeckiska och utländska viner, även naturviner, vilka har slagit stort i Prag. Kör en liten vinprovning och missa absolut inte deras tilltuggsbrädor med charkuterier, ostar och inlagda sardiner. Sitt under valven och spana på väggarna som är klädda med hyllmeter av spännande vinflaskor. Det finns ingen fast vinlista, den trevliga personalen kommer att hjälpa dig att hitta fram till bra alternativ för dig. Stället är litet, trångt, mysigt och genuint, och omtyckt bland de invigda, så boka gärna ett bord i förväg.

Lokal finns på fler adresser i Prag men har samma koncept: färskt öl i traditionell lokal.

Kommunistflirtig bar
Lokal
Välkommen till en bar som ska påminna om hur en pub såg ut under kommunisttiden i en något modernare version. Lokal finns på flera adresser i Prag, men denna på Dlouha 33 har inte bara en stram, retrodesign utan är även Prags längsta bar som påminner om en avgångshall. Ölen är datummärkt och levereras dagligen på nya fat och serveras färsk och opastöriserad. Bara en sådan sak! Börja kvällen med en Pilsner Urquell eller en Kozel och hugg in på friterad ost med tartarsås, olika korvar, sill eller skinka från den lokala grisbonden.

Foto: Hemingway Bar

Superb cocktailbar
Hemingway Bar
Hur många barer finns det runt om i världen med detta namn är högst oklart och huruvida namnet generellt borgar för kvalitet eller ej vågar vi inte svara på men i Prags fall har frågan ett rungande JA! Hemingway Bar är definitivt en av stadens bästa cocktailbarer och det är en ren fröjd att tita på när de skickliga bartendrarna utför cirkuskonster med sina shakers och angosturor. Baren är liten, trång, mörk, mysig och väldekorerad och efter en välsmakande drink känns det inte helt orimligt att Hemingway faktiskt skulle kunna dyka upp och be om en absint eller två. Även om detta är en bar är det klokt att boka bord i förväg, platserna är åtråvärda.

Hitta till de lokala favoriterna och insidertipsen, som till Mezi Srnky, men hjäpl av Taste of Prague. Foto: Mezi Srnky

Bästa kroginsidertipsen
Taste of Prague
Boka en guidad krogrunda med det urtrevliga gänget på Taste of Prague. De har specialiserat sig på att veta det mesta om de bästa insidertipsen – här råkar du inte ut för några turistfällor, utan kommer under fyra timmar att vallas runt med en inspirerande och trevlig vän som visar upp ställen du inte hade hittat på egen hand. Förenklat kan man säga att det blir en rätt på varje ställe och en avslutning på en vinbar eller cocktailbar. Rekommenderas varmt!

På The Mozart Hotel har, som namnet antyder, såväl Mozart som Casanova gästat och förlustat sig.

Sov med stil i anrikt palats
The Mozart Hotel
Välkommen till historisk mark – här har såväl Mozart som Casanova bott före dig. Byggnaden uppfördes 1778 som privat palats, Pachtuv Palace, på bästa läge i närheten av Karlsbron. Herren i huset, Jan Josef Pachta, var av adlig härkomst och en stor anhängare av musik och konst. Han hade en stor och yvig umgängeskrets, sin egen orkester och hans fester, soaréer och baler var vida berömda. Bland hans vänner fanns såväl Wolfgang Amadeus Mozart som Giacomo Casanova. De båda berömda herrarna var samtida och lär ha träffats och umgåtts just under Pachtuv Palace tak. Vid ett tillfälle lär Jan Josef Patcha ha ”symboliskt” stängt in Mozart i en av palatsets rum – idag svit 213 – med penna, bläck och papper för att Mozart skulle sluta festa och istället slutföra de kompositioner han åtagit sig att göra klart. Knepet lyckades och Mozart skrev klart underlaget till sina ”Tyska danser”. Mycket vatten har runnit under Karlsbron sedan Mozart och Casanova förlustade sig i lokalerna. Under kommunisttiden blev palatset tämligen nedgånget och slitet, men idag är byggnaden nyrenoverad och öppnade så sent som våren 2021. Hotellet är numera familjeägt och man har försökt att bevara och återställa de originaldetaljer som gått att rädda – och det är många. I ett av de 70 hotellrummen, sviten Deluxe Baroque, finns originalfresker och takmålningar från 1700-talet bevarade. Stilen andas klassisk pompa och ståt med kristallkronor, himmelsängar, marmorgolv och frasiga taftgardiner med tunga tofsomtag. Läget vid floden Moldau ger de hotellrum som vetter mot entrésidan en utmärkt utsikt över Pragborgen, världens största slott, på andra sidan vattnet.

Dela artikeln
Läs mer
Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024