I stolt samarbete med Tjeckiens Turistbyrå!

Tjeckien: Vandra i glasriket Böhmen

Tjeckien bjuder på förtrollande landskap och området i norra Böhmen har en särdeles spektakulär natur som går att nå på bara en timmes bilresa från Prag. Här finner vi även ett anrikt glasrike och utmärkt bryggerikonst – ibland även under samma tak.

Om det är något vi har lärt oss att uppskatta under pandemin så är det glädjen i att vistas i naturen. Tjeckerna älskar sin natur och man vistas ofta och gärna i den. Många har lantställen och har man möjlighet är naturen den plats dit man gärna flyr för att komma bort från stadens trängsel. Friluftslivet är utbrett och det är lätt att hitta vandringsleder och stigar för mountainbike.

Det område i tjeckiska Böhmen som gränsar mot Tyskland och Polen i norr, går under benämningen Crystal Valley – kristalldalen. I det här glasriket finns en lång och anrik tradition av hantverkskunnighet och härifrån härstammar välkända glastillverkare som Riedel och Swarovski – namn som vi idag förknippar med Österrike, men som faktiskt har sina rötter här. 

Men norra Böhmen erbjuder inte bara många fascinerande glasbruk och museum i glastraditionens tecken – här finns ett stort utbud av intressanta natur- och kulturattraktioner. Regionen stoltserar med flera olika bergsområden – Lausitzer Gebirge, Jizera, Riesengebirge och det område som kallas Bohemian Paradise, böhmiska paradiset, som alla är ypperliga resmål för den som suktar efter sagoskogar, vackra sjöar och friluftsliv. En gång i tiden låg området under havsytan och när jordplattorna förflyttades steg bergen upp ur haven och skapade stora sandstensformationer som finns utspridda över landskapet, det ser ut som om en jätte kastat gigantiska stalagmiter omkring sig. Flera av dem drar till sig våghalsiga klättrare från världens alla hörn. Bergen och skogarna lockar många vandrare om sommarhalvåret och om vintern finns här flera skidorter att upptäcka och en mängd fint preparerade längdskidåkningsspår.

Foto: Sagoskogarna kring Hrubá Skála är fyllda med sandstensformationer och vandingsleder.

Vandring och slottshotell

Hrubá Skála
Hrubá Skála ligger i länet Liberec och här finns en labyrint av fascinerande sandstensformationer och är ett av de mest kända bergsområdena i hjärtat av Bohemain Paradise. Hrubá Skála är mycket populärt bland vandrare och bergsklättrare och här finns många väl utmärkta vandringsleder som leder ner genom raviner och upp längs toppen av sandstensformationer med utsiktsplatser med spektakulära vyer. Symbolen för Hrubá Skála är slottet med samma namn som tronar på toppen av en sandstensklippa. Slottet grundades på 1300-talet och har byggt om och till i olika omgång under århundradena och är idag hotell. Checka in här för en mycket bra utgångspunkt för att vandra eller klättra i det här området.

Svijany - anrikt bryggeri och slottshotell i samma regi.

Bryggeri och slott i ett
Svijany Bryggeri
Ölälskare, och särskilt den sort som föredrar opastöriserad öl, se hit! På Svijany bryggeri kan man boka en guidad tur för att se hur hela bryggeriprocessen går till, från korn till färdigt stop, så att säga. Ölprovning ingår givetvis. Bor gör man med fördel på Hotel & Chateau Svijany, slottet som ligger i anslutning till bryggeriet. Slottet har anor från 1300-talet då det var ett munkkloster, och munkarna startade bryggeriverksamhet på 1500-talet. Här finns 17 rymliga, nyrenoverade hotellrum på ett ypperligt läge för vandring och cykling i regionen.

Liberec är en veckar stad med många gamla pampiga byggnader.

Huvudstad i regionen Liberec
Liberec
Liberec ligger i norra Böhmen, mitt i glasriket Crystal Valley, 110 kilometer norr om Prag och är Tjeckiens femte största stad med sina drygt 100 000 invånare. Liberec är en stad med lång och anrik historia som åtnjöt sitt största välstånd på 1700-talet, då den var en stor industristad för tillverkning av textil och gick under smeknamnet ”Manchester of Bohemia”. Fram till andra världskriget var majoriteten av befolkningen tyskspråkig och staden gick oftare under sitt tyska namn Reichenberg, än sitt tjeckiska. Efter andra världskriget slut fördrevs den tyska befolkningen i det så kallade Sudetlandet, det tysktalande området i Böhmen vari staden ligger och därefter går staden under namnet Liberec. Idag är det en trevlig stad med en vacker och välbevarad stadskärna och en bra utgångspunkt för utflykter till de vackra Jizera-bergen och deras observationstorn, eller på vintern till de populära skidorterna med både utförsåkning och tiotals kilometer preparerade längdskidspår.

Jested är namnet på berget, men även på den ufo-lika byggnaden som huserar Liberecs telemast, hotell och restaurang.

Berg, telemast, restaurang och hotell
Jested
Jested är namnet på ett 1 012 meter högt berg strax utanför Liberec som även agerar landmärke för regionen – och då är det den karaktäristiska telemasten som figurerar som maskot. Jested Hotel är en telemast, hotell och restaurang i ett som ser ut som ett futuristisk rymdbygge som skulle platsa i valfri James Bond-film från 1960-talet. Men det hela började tidigare än så. I början av 1900-talet byggdes en rejäl fjällstuga på platsen som innefattade ett 28 meter högt utsiktstorn, sovsal och matsal och bar. Stugan blev populär bland besökare och vandrare, men i januari 1963 brann byggnaden ner i en olycka orsakad av slarvig upptining av frysta rör. Redan dagen efter branden utvärderade man om det var möjligt att reparera den utbrända byggnaden, men det stod klart att branden förstört stugan helt. Då utlystes en arkitekttävling för en ny byggnad som skulle innehålla telesändare, hotell och restaurang. Bara några månader efter branden valde kommissionen ut den vinnande designen av arkitekten Karel Hubáček, som var den enda som placerade telesändaren och hotellet och restaurangen i en och samma byggnad.

Hotellrummen är individuellt inredda och en dröm för den som älskar retroestetik. Byggnaden har haft olika ägare och inredning under årens lopp men den ikoniska 1960-talsdesignen är idag återställd enligt originalritningarna. Hotellet är extremt populärt, så var ute i god tid om du vill få chans att bo här. Om inte så kan du alltid boka en lunch eller middag i restaurangen, med utomordentlig utsikt över Liberec. Bästa sättet att transportera sig upp till Jested är med linbana. Annars kan man vandra eller ta bilen, men det är förstås inte lika spektakulärt.

I Jizerabergen finns gott om friluftsaktiviteter.

Vandring, cykling och längdskidåkning
Jizerabergen
Jizerabergen har mycket att erbjuda när det kommer till friluftsliv. Under sommarhalvåret är området ett ypperligt ställe för vandring och cykling och under vintern finns här många bra längdskidåkningsspår. Här går även längdskidloppet Jizerská Padesatka av stapeln årligen, en slags släkting till Vasaloppet. Nästa lopp infaller mellan den 11–13 februari 2022. Se hemsidan för mer info.

I skogarna i Jizerabergen ligger resterna av den lilla byn Kristiánov, här bedrev Riedel glashytta en gång i tiden.

Skogsmuseum och ruiner
Ridel och Kristiánov
I skogarna i Jizerabergen ligger även resterna av den lilla byn Kristiánov – eller Christiansthal som det hette på tyska – som i hundra år var det viktigaste skogsglasbruket i Böhmen och som drevs av familjen Riedel som ju än idag är ett bekant namn i glasvärlden. Många av byggnaderna i byn, inklusive fabriken, sprängde man med flit för att de inte skulle hamna i händerna på nazisterna vid invasionen av Tjeckien under andra världskriget. Idag finns den lilla kyrkogården, ett par byggnader och ett litet museum över Ridels tidiga historia kvar på platsen, och lämningarna är listade som tjeckiska kulturminnen. I museet kan man även köpa sig ett stop färskt öl på tapp. Skrapar man med foten i marken kommer man fortfarande att hitta glaspärlor från forna tider.

Prezidentska Chalet byggdes 1928 och har sedan dess värmt och utfordrat vandrare, skidåkare och andra friluftsutövare.

Lodge med gamla anor
Prezidentska Chalet
Ett annat intressant stopp i Jizerabergen är Prezidentska Chalet som är ett timrat värdshus i skogen som ligger i bra knytpunkt för många av längdskidspåren om vintern och för vandringslederna om sommaren. Prezidentska Chalet lär vara en av regionen äldsta skogsvärdshus som fortfarande tjänar samma syfte som det byggdes för. Numera kan man även övernatta här.

Böhmiskt glas och kristall
Böhmiskt glas är en form av kristallglas som är kända världen över för sin kvalitet och som tillverkas i enlighet med de traditioner som växt fram här under flera hundra år. En av de främsta anledningarna till att glastillverkningen blev så framgångsrik just här är att det fanns gott om skogar här och därmed fin tillgång till bränsle åt glashyttorna. För att tillverka glas behövs även sand och kalksten – råvaror som även de finns naturligt i norra Böhmen. Däremot saknades ingrediensen natriumkarbonat, soda, naturligt, så istället använde man sig av kaliumkarbonat, pottaska, i tillverkningen och glaset som tillverkade på det här sättet kallades kaliglas, till skillnad från det hårdare sodaglaset.

Sanden i regionen innehåller även järn och koppar, vilka gjorde att glaset fick en grönaktig ton, så kallat waldglas, skogsglas, men under 1500-talet lärde man sig hur man skulle rensa bort föroreningarna och tillverka ett renare glas. Mot slutet av 1500-talet blev det på modet att slipa glas och det mjukare kaliglaset lämpade sig extra bra för ändamålet. Förutom dricksglas och prydnadsglas tillverkades prismor, pärlor, smycken och spegelglas i regionen och böhmiskt glas blev snart populärt i hela Europa. Glaskonsten, trenderna och metoderna har utvecklats under årens lopp, men numera är böhmiskt glas och böhmisk kristall varumärkesskyddade och har en särställning i glasvärlden. Kort och gott – böhmiskt glas är fint.

Rautis glaspärlor är handgjorda och blåsta enligt traditionella metoder.

Unesco-märkta julgransdekorationer
Rautis
I det lilla samhället Poniklá som ligger vid foten av Riesengebirge ligger Rautis, som tillverkat glaspärlor till julgransdekorationer sedan 1902. Rautis är den sista tillverkaren som fortfarande använder sig av traditionell teknik och lyckades år 2020 att skriva in sig på Unescos lista över mänsklighetens immateriella kulturarv med sin produktion av julpynt från glasblåsta pärlor. Rautis har sin lilla fabrik här, men även en butik där man kan handla julgranspynt året om. Den pyssligt lagda kan även tillverka sitt eget pynt – det finns alltid drop in-platser till pärlworkshop.

Novosad & Son är ett anrikt glasbruk som har såväl glashytta, bryggeri, hotell, restaurang och öl-spa på samma plats.

Glasbruk och bryggeri
Novosad & Son
I skidorten Harrachov ligger glasbruket Novosad & Son som är världen äldsta glasbruk som oavbrutet tillverkat glas på samma plats – sedan 1712. Numera har man även ett mikrobryggeri, hotellverksamhet, öl-spa, glasbutik och restaurang. Glasblåsarna i glashyttan har fri tillgång till öl från det egna bryggeriet under sitt arbetspass.
– Det är så varmt i glashyttan att de måste dricka mycket, tre fyra lite per pass, för att orka. Öl är bättre än vatten, det ger energi också, säger ägaren František Novosad och tillägger att det är låg alkoholhalt i ölet.

Glasstaden Jablonec nad Nisou är hem åt det omfattande Museum of Glass and Jewellery.

Anrik, centralt belägen glasstad
Jablonec nad Nisou
Den söta staden Jablonec nad Nisou, lokalt känd som Jablonec, ligger i norra Böhmen och är den näst största staden i regionen Liberec. Staden har ett bra slagläge för den som vill göra utflykter i Jizera-bergen. Staden är även känt för sin långa tradition av tillverkning av glas och smycken. Här har bland annat kristalltillverkaren Preciosa sitt huvudkontor. Preciosa är inte inte så kända för allmänheten, men spelar i samma liga som Swarovski i tillverkning av kristaller, och är leverantörer till många av de stora modehusen. I Jablonec nad Nisou ligger även Museum of Glass and Jewellery som har enorma samlingar av glas, smycken, mynt, medaljer och glaskonst.

Dela artikeln
Läs mer
Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024