Italiens havsnära hemligheter

Semester vid ett soligt italienskt hav är det många som drömmer om. Inte konstigt, här väntar fantastisk mat, genuina byar, vacker natur och härliga stränder. Vill man slippa trängas med alla andra som längtar efter detsamma så välj gärna någon av de pärlor vid havet som fortfarande är relativt okända för de flesta. Och kan du tänja lite på semesterperioden desto bättre – sommaren är lång i Italien. Här kommer fem heta tips!

1 Procida – med en doft av havet

Procida är den minsta av öarna i Neapelbukten och helt rätt plats för dig som drömmer om äkta italiensk medelhavsidyll med levande lokala traditioner. På ön – som var inspelningsplats för oemotståndliga filmen ”Il Postino” – tar man dagen som den kommer. I den lilla fiskebyn Marina di Corricella med sitt virrvarr av pastellfärgade hus sammanlänkade av trappor och gränder går livet sin gilla gång så som det har gjort i århundraden. Hitta din badvik eller din utsiktplats, och njut av sol, dofter och lugnet.

Som kontrast till det lugna bylivet vid havet är Procida samtidigt Italiens kulturhuvudstad 2022. För att undvika en för stor turismomställning har man utvecklat program och aktiviteter i samverkan med öborna. En av skådeplatserna för kulturårets aktiviteter och konstutställningar är Palazzo d’Avalos, en imponerande fästning med utsikt över havet på öns högsta punkt. Under året möts musiker, konstnärer och artister på Procida i en rik kulturagenda som alla är välkomna att delta i. Den större ön Ischia ligger nära och är en fin kombination med sina varma källor, och här finns också ett större hotellutbud.

Foto: Segreteria Procida 2022

2 Marzamemi – italienarnas hemlighet

På Siciliens sydspets, där det blå vattnet möter ljusa kalkstensklippor, ligger en bedårande fiskeby. I Marzamemi fylls torget Piazza Margherita av uteserveringar sommartid, och i byns gränder bjuder lokala hantverkare ut vackert målad keramik och konstfärdiga läderarbeten.

Från Marzamemi kan man göra en rad spännande utflykter. Små barockstäder som Noto och Modica lyser med sin enastående arkitektur, och i den sistnämnda får den sötsugna dessutom sitt lystmäte, här är chokladtraditionerna nämligen långa och butikerna sprider dofter av kardemumma, citron, rödvin, mint, kanel och pistage…

Längs kusten lockar Vendicari-reservatet med fina leder och några av de vackraste stränderna. Fler fina naturupplevelser väntar i den milslånga ravinen Cavagrande del Cassibile där floden som vindlar sig fram kantas av naturliga kalkstenstrappor att bada ifrån. En båttur runt ön Isola de Capopassero, flyttfåglarnas favoritstopp på vägen till Afrika, ger fläkt en varm dag. I den ljumma kvällen njuter du av evighetslånga måltider med mycket från havet, och ljuvliga förrättsbufféer med många vegetariska inslag, ofta med de solmogna tomaterna från närbelägna Pachino.

Foto: Paolo Barone / Regione Sicilia

3 Gennargentu – hisnande natur och romantiska stränder

Italiens näst största ö bjuder på sol och salta bad, och allt ifrån lyxresorts till rena vildmarken. Naturen är ofta dramatisk och bitvis karg, men stränderna som ramar in är härligt välkomnande. Mitt på den jungfruliga östkusten hittar du området Golfo di Orosei, 40 km stränder och badvikar för en hel sommar. Nationalparken Gennargentu sträcker ut sig inåt land, ett nästintill orört naturområde som bjuder på förtrollande naturupplevelser till fots eller kanske på hästryggen. De romantiska stränderna med mjuk sand, lena klipphällar, stalagmitgrottor och turkost, klart vatten njuter du allra bäst av i maj–juni eller september. Cala Mariolu och Cala Fuili heter två av de stränder du säkert vill besöka.

Historia och arkeologi, traditioner och hantverk spelar en central roll på Sardinien, och köket är både spännande och aromatiskt. I dessa trakter står ofta culurgiones på menyn: vackert hopflätad ravioli, mustigt vitlöks- och myntadoftande. Det antioxidantrika regionala vinet Cannonau,passar finfint till.

Foto: Paolo Barone / Regione Sicilia

4 Podeltat – oasen vid vägens slut

Deltat där floden Po rinner ut i Adriatiska havet är okänd mark för de flesta. I naturreservatet där mötet mellan det söta och salta vattnet spelar huvudrollen tar du dig fram till fots, på fina cykelvägar eller med båt. Här finns fina möjligheter till fågelskådning och segling, kanotpaddling, vind- och kitesurfing. I naturparken finns också mil av mjuka, gyllene sandstränder som möter ett lugnt och långgrunt hav – perfekt för familjesemestern. Po-deltats städer och fiskebyar har fortfarande kvar sin genuina charm och lokala traditioner som till exempel ålfisket, som avslutas med en stor ålfestival varje höst.

Lagunstaden Comacchio går även under namnet ”lilla Venedig” för sina kanaler, broar och vackra arkitektur. Missa inte heller att ta en tur in till Unesco-staden Ferrara – kanske på cykelsadeln? Från badhotellen i deltats närområde besöker man enkelt också de fina kulturstäderna BolognaModena och Ravenna, var och en med sin unika karaktär. Regionen Emilia Romagna är rikt välsignad med gastronomiska traditioner. Besök ost- och skinkproducenter, prova äkta balsamvinäger, lär dig knyta tortellini – och njut!

Foto: Apt Servizi Emilia Romagna

5 Cilento – strandliv med historiska vingslag

Idylliska stränder, pittoreska byar, spännande arkeologi och gröna berg gör Cilento till ett av de mest inbjudande områdena i Italien. Att det sedan är ett relativt okänt område för turister gör ju inte saken sämre.

Nationalparken Cilento e Vallo di Diano ligger ett stycke söder om Neapel och erbjuder en fin kombination av kultur, naturaktiviteter och lata dagar vid havet. Cilento är också en av de platser som Unesco listar som födelseplatsen för den välgörande medelhavsdieten, och de bofasta lever ett långt och gott liv. Följ de sicksackande medeltida vägarna genom nationalparken, ta sikte på exempelvis högt belägna Castellabate med medeltida charm och makalös utsikt. Hamn och stränder hittar du i gemytliga Santa Maria di Castellabate alldeles nedanför.

Utgrävningarna av antika staden Paestum ett stenkast från sandstränderna är ett måste för alla historieintresserade, och runt Palinuro och Scario finns gömda badvikar att göra båtutfärd till. Har du tur prickar du också in någon folkfest, som exempelvis ”Till bords med Prinsessan Costanza” som hålls i augusti varje år.

Foto: Agenzia Campania Turismo / Enit By Getty
Dela artikeln
Läs mer
Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024