I stolt samarbete med Polar!

Husvagns­semester hetare än någonsin

Pandemin har lockat svenskarna att semestra på hemmaplan och att upptäcka sin bakgård. Och den som söker hon finner – svenskarna fann ett fantastiskt land med makalös natur och magiska platser. Hon fann även frihetskänslan som en husvagn ger sin ägare.

Husvagnssemestrandet har fått ett rejält uppsving under pandemin. Nu vill alla ha ett hus på hjul och upptäcka vårt vackra land på egen hand. Rusningen efter husvagnar vet ingen hejd och producenterna har blivit tvungna att tacka nej till köpglada kunder för att man inte hunnit producera i samma takt som den lavinartade efterfrågan eskalerat. Hajpen verkar inte vara någon fluga – pandemin innebar att många svenskar för första gången fick upp ögonen för vad Sverige har att erbjuda och trenden är tydlig – vi har fått mersmak. Och glöm att camping är något som enbart pensionärer sysslar med – nu är det barnfamiljerna och 40 plussarna som står på kö för att köpa husvagn. För köa måste man göra, åtminstone om man vill skräddarsy en husvagn efter egna önskemål. Då får man räkna med runt ett halvårs leveranstid.

– Vi har ökat med 40 procent senaste året och att det inte ökat mer beror enbart på att vi inte hunnit producera fler vagnar. Vi har fått tacka nej, säger Tony Ekström som är vd på Polar.

Men misströsta inte. Det är inte omöjligt att få tag i en ny husvagn från Polar av 2022 års modell, många av de förutseende återförsäljarna har förbeställt vagnar och har du tur finns just din favoritmodell i lager innan sommaren.
En husvagn från Polar står ut från mängden med sin unika design.

Men det är inte första gången som husvagn är ett hajpat semesteralternativ. Historien om Polar börjar med två kompisar i en lada i norrländska Jungsele 1964. Bertil Holmkvist och Håkan Wallin hade varit på många tältsemestrar tillsammans men tyckte tältet lämnade en hel del övrigt att önska när det kom till komfort. De installerade sig i en lada och byggde sin första husvagn för eget bruk, men den skapade snabbt habegär i bekantskapskretsen och därmed var affärsidén igång. De hade några goda år i ladan, men dessvärre var olyckan framme – inom loppet av ett par år brann ladan ner och Håkan omkom i en flygolycka. 1968 byggdes den fabrik i Dorotea där Polar fortfarande befinner sig idag. 

Husvagn som företeelse fanns redan i Sverige och övriga Europa när Polar drog igång sin tillverkning, men tajmingen var rätt – i och med 1978 års nya semesterlag om fem veckors semester fullkomligt exploderade försäljningen av husvagnar. Mot slutet av 1970-talet såldes runt 14 000 husvagnar i Sverige per år, en hisnande siffra i sammanhanget. Under 2021 såldes det runt 4 000 stycken, vilket är ett nutida rekordår. Men det är inte bara nya husvagnar som svenskarna traktar efter.

– Andrahandsmarknaden för husvagnar är glödhet och allra populärast är en nordisk barnkammarvagn, en sådan är extremt lättsåld, säger Mathias ”Mårten” Mårtensson husvagnssexpert på Polar.

Polars husvagn klarar ett Nordisk klimat och är din semesterkompanjon året om.

Husvagn har blivit bland det hippaste semesteralternativet man kan välja 2022 – och inte bara på sommaren. Vintercamping är en trend som ökat på senare år. 

– Det som utmärker en husvagn från Polar är året runt-användbarheten, det är inga problem att bo i en av våra husvagnar i minus 35 grader. Vi har hög kvalitet på ventilation och den tjockaste isoleringen, vilket ger bra värme på vintern, men håller även vagnen svalare på sommaren. Vi utvecklar vår egen stil och teknik, om något finner vi inspiration i bilindustrin. Vi har ett egenutvecklat styrsystem som vi är väldigt stolta över, där man till exempel kan slå på värmen i vagnen på distans. Vi har uppvärmt skolåda och avlopp, vi är unika med vinkelkök som har blivit väldigt populärt, säger Mårten.

2022 års modell av Polar har revolutionerat campingvärlden med sin höga komfort och kvalitet.

Som i allt annat går det trender i husvagnsdesign och inredning. Just nu är färgskalan ganska sober, grått är den populäraste färgen på textilierna, och svart skinnklädsel på sätena. Det är inte särskilt mycket volanggardiner och blommiga tyger längre. Nu söker man en exklusiv känsla med hög komfort. Pandemin har inte bara påverkat husvagnens popularitet och efterfrågan, den har även skapat nya behov och lösningar av husvagnen. 
– Det har blivit en mycket stor efterfrågan på dusch i husvagnen. Det tolkar vi som en konsekvens av pandemin, man vill inte använda gemensamma duschfaciliteter på campingen i samma utsträckning, säger Mårten.

Slutligen: Vad är det för livslängd på en husvagn från Polar?
– Bra fråga. 80 procent av alla Polarvagnar som någonsin tillverkats är ännu i drift. Vi vet inte, de lever fortfarande, säger Tony.

Dela artikeln
Läs mer
Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024