Förgyll vintern med en spa­weekend i Lettland

Starta det nya året på bästa sätt och unna dig själv en lyxig spa-weekend i vinterkylan. Ta en paus från vardagens alla måsten och skäm bort dig med exklusiva behandlingar på något av Rigas bästa spahotell eller tillbringa en helg på landet med värmande basturitualer.

Den lettiska spakulturen är en välbevarad tradition som funnits i flera århundraden. Att besöka ett spa i Lettland är både prisvärt och lättillgängligt eftersom flyget från Sverige går flera gånger per dag. Här finner du en guide till Lettlands wellness-kultur och tips på några av landets bästa spa-hotell.
Foto: Ziedlejas
Lettiska basturitualer mot stress och oro

Den lettiska bastutraditionen sträcker sig flera århundraden tillbaka. En basturitual leds av en bastumästare och utförs för att nå hälsa och välbefinnande. Medan bastun värms upp förbereder sig deltagarna vanligtvis genom att dricka örtte. Därefter sker en gradvis uppvärmning för att vänja sig vid bastuns värme och låta kroppen svettas ordentligt. Temperaturen hålls runt 65 grader och sedan genomförs ritualer som skrubbning, piskning och inpackningar. På Ziedlejas norr om Riga har du möjlighet att få testa denna tradition tillsammans med personal som vägleder dig genom processen. Ziedlejas är en lantlig oas där du får komma bort från stadens brus och gårdens stora glasrum tillåter dig ta in de vackra omgivningarna året om. Njut av natthimlens magiska stjärnlandskap och hitta ny energi.

På den pittoreska landsbygden i Jūrkalne ligger Meža SPA. Där kan du njuta av olika basturitualer och lära dig mer om bastutraditioner under guidade bastubad. Att basta hjälper dig att slappna av i musklerna, avlägsnar giftiga ämnen från kroppen, ökar ämnesomsättningen och cirkulationen samt flexibiliteten i dina leder.

Foto: ESPA
Koppla av på Rigas lyxiga spa-hotell

I Riga hittar du flera prisvärda spa-anläggningar som alla är kända för sin höga kvalitet. Koppla av bland varma pooler och bastur eller njut av behandlingar för ansikte, kropp och själ. Mitt i huvudstaden ligger ESPA. Ett exklusivt och modernt spa som med sina sex våningar kan få de allra flesta att lyckas koppla av. Från takpoolen har du utsikt över staden som är lika vacker under dagtid som i mörkret med sina tusentals glittrande ljus.

På Hedonic Wellness Centre som tillhör Grand Poet Hotel bjuds du in till en värld av värme och harmoni. Allt är anpassat i minsta detalj för att tillgodose ditt fysiska såväl som psykiska välbefinnande. Ett besök på Taka Spa är en garanti för total lugn och ro. Unna dig en massage och låt dig fyllas av energi och välmående.

Foto: Ziedjas, ESPA, Jurmala SPA, TAKA Spa.
Ta del av hälsokurer i Europas äldsta kurort

Bara en kort bilfärd från Riga ligger Jūrmala som är en av Europas äldsta kurorter. En vacker kuststad med kilometerlång sandstrand och vackra, karaktäristiska trähus. Hit vallfärdar människor från hela landet för att ta del av lokala hälsokurer, behandlingar och olika rehabiliteringsprogram. Det milda klimatet, salvattensluften tillsammans med den lokala leran som hämtas i de omkringliggande våtmarkerna gör det till en perfekt wellnessdestination. Njut av frisk havsluft på stranden, låt lugnet omsluta dig på en promenad i den stora tallskogen längs sanddynerna och avsluta dagen på någon av ortens prisvärda spahotell där besökare kan njuta av behandlingar och inomhusbad även under vinterhalvåret.

I Jūrmala hittar du bland annat Baltic Beach Hotel & SPA som är det enda certifierade medicinska spa-centret i Lettland. De kombinerar en lång erfarenhet av traditionella behandlingar med den senaste tekniken och deras breda utbud inkluderar mer än 300 olika behandlingar och hälsokurer. På TB Palace Hotel & SPA hittar du certifierad personal med många års erfarenhet. Ta del av de senaste behandlingsmetoderna inom ansikts- och kroppsvård och testa föryngrande och återhämtande kurer.

Dela artikeln
Läs mer
Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024