En gastronomisk resa genom Lettland

Kall rödbetssoppa och hembakat rågbröd i all ära, men vad kännetecknar egentligen det lettiska köket? Förutom några välkända maträtter är det framförallt stort fokus på att ta till vara på det som är lokalt och aktuellt för säsongen. När traditionella recept och klassiska matlagningsmetoder återupplivas och omtolkas skapas ett kök i världsklass.

Lettiska smaker i det moderna köket

Det lettiska kökets traditioner lever inte bara kvar bland de klassiska maträtterna utan tar även nya former hos de moderna restaurangerna. Lettiska kockar experimenterar ständigt med nya sätt att kunna använda lokala smaker och produkter. Pizzerian ČAU i Riga är ett exempel på hur en så global maträtt som pizza också kan göras lettisk. Med lokala och säsongsanpassade toppings lyckas man addera en del av Lettland i det moderna köket.

Är du sugen på att testa några lettiska läckerheter nästa gång du är i Riga kan du besöka restaurangen Ferma. Med klassiska matlagningstekniker och originalrecept blir varje maträtt en smakbit av det Lettland. På Kolonāde. Mūsu stāsti… möts kreativitet med säsongens smakrika råvaror på samma sätt som klassikerna möts med internationell modernitet.

Foto: Ferma
Menyer som tar vara på det naturliga

I det lettiska köket ligger det inte bara stort fokus på att laga maten utan även att odla den. De lettiska kockarna tar mer än gärna vara på det ätbara som redan finns eller kan odlas i naturen. Detta kan vara allt från svamp och potatis till pumpor, äpplen, tranbär och lingon.

När du besöker en restaurang ska du leta efter texten “Latviešu virtuve” som betyder att maten de serverar är lagad med lokala produkter och enligt lettiska traditioner. Några lokala gårdar där du kan hitta detta är bland annat Spēlmaņu krogs, Jaunpils krogs, Bīriņi slottsrestaurang och Dzirnavi krog på Bīriņi slott.

Om du istället vill kombinera det lettiska köket med mer moderna och globala smaker ska du besöka restaurangen KEST i Cēsis, Med mat från hela världen är detta något för dig som gillar att få avnjuta klassikerna på ett lite mindre traditionellt sätt. På Pavāru māja i Līgatne serveras maträtter med fantastiska smaker från råvaror odlade direkt på gården. Båda restaurangerna ligger endast en kortare bilfärd från Riga.

Foto: Gimlet Nordic
Lokala smaker från tallrik till glas

De lettiska smakerna går inte bara att hitta på tallriken utan kan med fördel också avnjutas i goda drinkar. Även om cocktails går att köpa på de flesta restauranger och barer finns det några cocktailbarer där det ligger lite extra fokus på just de lettiska smakerna. På Gimlet Nordic ersätts lime med den lettiska kvitten och flera av drinkarna är baserade på andra lokala delikatesser som nässlor, ärtor, kottar och lokalproducerad honung.

Foto: Tauro Riga, Snatch @ivan_inc, Ferma, Max Cekot.
Lettiskt vin i glasen

Vin har länge odlats och producerats i Lettland och det finns flera lettiska vingårdar värda ett besök. På familjevingården Abavas kan du njuta av en mängd olika drycker från frukt och bär. Det är en av de främsta vingårdarna i Lettland och chansen att boka en vinprovning eller visning av gården finns för både enskilda besökare och större grupper. På den lantliga idyllen Mazburkas har har ekologiska druvor odlats i över 15 år. Ett fantastiskt utflyktsmål med övernattningsalternativ och möjlighet att spendera kvällen i bastutunnan med en vacker utsikt över hela vingården.

Dela artikeln
Läs mer
Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024