I stolt annonssamarbete med Tyska Turistbyrån!
Hansastäderna har alltid varit viktiga knytpunkter mellan Europas länder, vilket man kan se i arkitekturen. Foto: TMV/ Gänsicke/ Friedrich

Hansa­städernas arkitektur

Tegelstenarna vittnar om historien. Flera av Mecklenburg-Vorpommerns gamla städer har restaurerats och ger idag en levande inblick i regionens rika Hansahistoria. Två enastående exempel är de välbevarade historiska stadskärnorna Stralsund och Wismar som båda är listade som UNESCO världsarv.

I staden Wismar är medeltiden fortfarande högst aktuell. Precis som då dominerar idag tre höga tegelkatedraler staden. De tre kyrkorna bombades till ruiner under andra världskriget men är nu åter renoverade till sin forna glans. Wismars marknadsplats är en av de största i norra Tyskland. Varsamt restaurerade byggnader från olika epoker runt torget bidrar till den charmiga atmosfären. Gatorna ner mot hamnen är fyllda av patricierhus, lagerhus och handelshus.
I Stralsund möts dåtid och framtid. Den gamla sjöfartsmetropolen kallas ofta Nordens Venedig tack vare en rik kultur, vacker arkitektur och sina många kanaler. Den en gång mäktiga Hansastaden har fortfarande en imponerande samling av historiska byggnader från åtta sekler. Med många pampiga fasader av nordtyskt tegel är staden lätt att känna igen även på långt håll.
Läs mer om hansastaden Wismar Läs mer om hansastaden Stralsund
Fler tips i Mecklenburg-Vorpommern
Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024