I stolt annonssamarbete med Tyska Turistbyrån!

Gör en roadtrip genom norra Tyskland

Skippa stressen och gör saker och ting i ditt eget tempo med en roadtrip genom norra Tyskland. Vi sätter oss tillrätta i sätet, höjer musiken på bilstereon och upplever storstadspuls, pittoreska byar, unika världsarv och vacker natur. En långhelg, en vecka eller ännu längre? Välj själv.

Häng med på en resa genom det nordtyska landskapet som ständigt skiftar karaktär utanför bilfönstret och upptäck Mecklenburg-Vorpommerns ljuvliga stränder, Lübecks mysiga gränder storstadsliv i Hamburg, Bremens korsvirkeshus, Niedersachsens hedlandskap och landet mellan haven: Schleswig-Holstein. Gute Reise!

För den som drömmer om avkoppling, naturupplevelser, storstäder och möjligheten att själv bestämma vart turen ska gå, så är en roadtrip ner genom Tyskland antagligen den perfekta semestern. Vi lämnar Sverige via Trelleborg med färja på kvällen och anlöper Rostock hamn i Mecklenburg-Vorpommern tidigt morgonen därefter. Utvilade och peppade är vi på sätt och vis redan framme i vår destination, nu börjar det roliga på en gång!

3 X ROADTRIPS

1. Långrutt genom norra Tyskland
Passar för: en vecka

Sträcka:
Trelleborg-Rostock (färja) – Wismar (1 natt) – Lübeck (1 natt) – Hamburg (1 natt) – Hildesheim (1 natt) – Bremerhaven (1 natt) – Sankt Peter Ording at the North Sea, Aalernhues Hotell (1 natt) – Kiel–Göteborg (färja)
Ruttens längd, Start Rostock: ~840km (mellan stoppen: 43km – 67km – 69km – 177km – 209km – 140km – 118km)

2. Rutt genom nordvästra Tyskland
Passar för: 3 nätter

Sträcka: Göteborg-Kiel (färja) – Bremen – Hamburg – Bad Segeberg – Puttgarden-Rödby (färja)
Ruttens längd, Start Kiel: 522km (mellan stoppen: 211km – 128km – 63km – 120km)

3. Rutt genom nordöstra Tyskland
Passar för: 3 nätter

Sträcka: Trelleborg–Sassnitz (färja) – Stralsund – Hannover – Lübeck – Travemünde-Malmö/Trelleborg (färja)
Ruttens längd, Start Sassnitz: 700km (mellan stoppen: 52km – 418km – 210km – 20km)

Resvägar och färdmedel till norra Tyskland

Res hållbart med elbil

Norra Tyskland är ett perfekt alternativ för dig som vill åka på semster med elbil! Avstånden mellan laddstolparna är korta och regionen satsar starkt på att bygga ut med ännu fler i framtiden, allt för att du ska kunna göra din resa så miljövänlig som möjligt!

Innan du åker utomlands med elbil för första gången finns det lite tips på hur du kan göra din resa ännu smidigare.

  • Välj om möjligt ett boende med tillgång till laddstolpe (europeisk standard, typ 2 är det vanligaste). Information om laddstolpar hittar du ofta inne i hotellbeskrivningen, men det är också värt att titta på hotellets hemsida för att se om de har skaffat det nyligen. 
  • Fråga hotellet i förväg om det krävs att du bokar laddningsplats samt hur du betalar detta på plats.
  • Ladda ner en app med karta över laddstolpar, exempelvis Chargefinder och Plugshare.
  • Undersök hur man bäst betalar laddningen på din destination. I många fall finns det specifika betalningsappar för detta, som Chargeprice och Shell Recharge. Det kan vara bra att ha flera appar för att försäkra sig om att alltid ha en som fungerar.
  • Beställ hem eventuellt laddningskort i god tid innan resan.
Missa inte den årliga ”Schwedenfest” som äger rum i Wismar.
Foto: Tyska Turistbyrån / Lookphotos / Günter Bayerl / TMW

Wismar, Mecklenburg-Vorpommern

Det blir en tidig frukost på ett av de trevliga caféerna i Wismar, staden som är ett skolexempel på de välbevarade historiska stadskärnorna i Mecklenburg-Vorpommern. Många av de traditionella husen har restaurerats och ger idag en levande inblick i regionens rika Hansahistoria. Vi flanerar genom gamla stan längs historiska Krämerstraße som leder fram till Wismars marknadsplats, en av de största i norra Tyskland. Gamla stan i Wismar adderades till UNESCO:s världsarvslista 2002 och känner du dig hemma här är det inte konstigt. Wismar tillhörde faktiskt Sverige i hela 150 år efter 30-åriga kriget. Det påminns man om genom statyerna Schwedenköpfe, “Svenskhuvudena”, som pryder gamla hamnen. Här anordnas även Schwedenfest varje år, och drabbas du av hemlängtan kan du besöka restaurang Alter Schwede, Den gamla svensken, som ligger i en historisk tegelbyggnad från 1380.

Mecklenburg–Vorpommern är en av Tysklands minst tätbefolkade regioner och erbjuder förutom historiska Hansastäder med charm även på härlig natur, en lång kust med vackra stränder och idylliska öar som går att besöka över dagen. Här ligger till exempel Rügen som är Tysklands största ö. Rügen stoltserar med sina ljusa kalkstensklippor och rymmer bland annat badorterna Sellin och Binz. I Mecklenburg-Vorpommern finns också inte mindre än tre nationalparker och sju naturreservat att utforska, så den som vill vandra gör rätt i att stanna till här några dagar.

I Lübeck kan man uppleva den typiskt tyska kombinationen av gammal handelsstad och modernt cityliv. Foto: LTM

Lübeck

Vi reser vidare till en annan gammal Hansastad, Lübeck. Gamla stan är omringad av floden Trave från alla håll, och vi väljer att upptäcka den UNESCO-märkta kulturarvsstaden från vattnet med en båttur. Medan kaptenen berättar om staden dricker vi kaffe och tittar på de historiska fasaderna, kyrkspirorna, broarna och båtarna som sakta glider förbi på andra sidan relingen.

Lübecks många gränder och bakgårdar är en spännande värld för den oinvigde, flera har anor redan från 1300-talet. Många av dem, som pittoreska Dunkelgrüner Gang, Füchtingshof och Glandorps Hof, är öppna för allmänheten. En sightsingtur avslöjar deras hemligheter, inte minst de mysiga restaurangerna som öppnar sina dörrar ut mot gränderna. Lübeck bjuder även in till härlig shopping på gatorna Hüxstrasse och Fleischhauerstrasse i gamla, vackra K-märkta byggnader och gamla stan är full av små, trevliga gallerier.

Vid Malerwinkel, ”målarens hörna” på stranden av floden Trave är utsikten över den gamla staden precis så är hänförande som man kan tänka sig att en konstnär skulle önska.

Från Lübeck kan man också göra en snabb avstickare till närbelägna Travemünde. En gång en liten fiskeby, idag en sofistikerad badresort perfekt för en avkopplande semester.

Hamburg är Tysklands norra pärla med upplevelser för hela familjen.
Foto: Hamburg Mediaserver / Andreas Vallbracht / Jörg Modrow / Ingo Boelter

Hamburg

Vi reser vidare söderut mot Hamburg. Staden förknippas ofta med sin stora hamn, men är samtidigt en av världens mest hållbara städer. Trots sin storlek upplevs Hamburg ofta som en småstad tack vare sin charm och mysiga atmosfär. Ett smidigt sätt att ta sig runt är att hyra en cykel, så hinner man se allt man önskar. För saker att se finns det onekligen i Hamburg.

Vi börjar med ett besök i hamnen vid det majestätiska konserthuset Elbphilharmonie som stod klart 2017. Förutom att gå på konserter kan du även besöka den unika utsiktsplatsen Plaza, njuta av en panoramavy över staden och ta en fika på det mysiga caféet.

Hamburg har en lång historia som handelsstad, vilket bland annat syns i sevärdheterna Speicherstadt. I det som är världens största lagerkomplex står de stora, vackra tegelbyggnaderna längs kanalerna. I magasinsbyggnaderna från 1800-talet besöker vi ett kaffemuseum och ett chokladmuseum, där vi både får dofta och låta oss väl smaka av utställningsföremålen.

Sedan är det dags att slå klackarna i taket. Reeperbahn i St Pauli är antagligen Tysklands mest berömda festgata. Vi barhoppar oss fram längs gatan så länge vi orkar, innan vi landar på en av de många musikklubbarna som huserar i området. Innan det är dags att åka vidare vill vi gärna besöka lite affärer, Hamburg är ändå känt som ett shoppingparadis med allt ifrån lyxiga varumärken till coola second hand-butiker utspridda på hela 26 shoppingstråk. Vi tar oss till Hamburgs största shoppinggata som lokalbefolkningen kallar Mö, kort för det mer svårtuttalade Mönckebergstrasse, och får vårt shoppingbegär stillat med råge.  

Hildesheim är känt för sina underbara byggnader. Foto: Torsten Krüger / Lüneburger Heide GmbH / Dirk Renckhoff / Tim Küster

Hildesheim, Niedersachsen

Nästa dag parkerar vi i världsarvsstaden Hildesheim som får oss att fundera på att lägga om trippen och stanna någon dag extra, för här finns massvis att se och göra: ett unikt världskulturarv, mängder av historiska korsvirkeshus, spännande museer och ovanpå det vacker natur runt knuten. Vi håller gärna till vid det charmiga marknadstorget mitt i stan. Dess unika korsvirkesbyggnader förstördes under andra världskriget men har återuppbyggts och utgör nu Hildesheims hjärta. Vi gör också en miniutflykt till Magdalenenträdgårdarna som har över 1800 rosenbuskar i sina rabatter. Att välja en favoritros har aldrig varit så svårt! Hildesheim står värd för flera festivaler under hösten, som till exempel gatukonstfestivalen Pflasterzauber och M’era Luna, en alternativ musikfestival.

Hildesheim ligger i regionen Niedersachsen som sträcker sig från bergen till havet och gör sig lika bra som utgångspunkt för en aktiv ferie som för en storstadssemester, wellnessweekend eller ett familjeäventyr. Här kan man till exempel ta en tur till Lüneburger Heide, ett storslaget hedlandskap som är vackert året om, men framför allt under augusti då ljungen förvandlar hedarna till ett blommande purpurhav. Här ligger också staden Celle som både har världens största sammanhållna kvarter av korsvirkeshus och en imponerande Bauhaus-arkitektur.

Upplev en stad med äkta karaktär i Bremen. Foto: WFB Bremen / Carina Tank / Tyska Turistbyrån

Bremen

Hansastaden Bremen bjuder både på storstadspuls och gotisk småstadskänsla i ett. Här finns både unik arkitektur och god mat, liksom grönområden och glittrande vattendrag på nära håll.

Bremen bjuder på en tidsresa nära ett millennium tillbaka i tiden tack vare stadens välbevarade historiska byggnader. Stadens olika kvarter alla har sin egen atmosfär och tjusning och lämpar sig väl för en promenad – eller en cykeltur, Bremen är en av de städer i landet med flest cykelvägar. Vi väljer att gå, och besöker flera hantverksbutiker längs kullerstensgatorna i Schnoor innan vi sätter oss på ett torg för ett glas öl från stadens stolthet, bryggeriet Beck´s.

Vi tänker att det inte är konstigt att Tyskland lockar så många besökare varje år, inte minst svenskar. Här finns så oerhört mycket att upptäcka, oavsett om du längtar efter en storstadsweekend, en resa i historiens fotspår eller en semester med sol och bad.

Efter att ha tillbringat några dagar i Nordtysklands inland följer vi floden Weser från Bremen ut mot kusten och Bremerhaven. Här är sjöfarten är ett genomgående tema, inte minst på flera av stadens främsta sevärdheter. På Tyska sjöfartsmuseet visas utställningar om sjöfarare redan från förhistorien ända fram till dagens och morgondagens fartyg. Utanför ligger ubåten Wilhelm Bauer och guppar i väntan på att utforskas. Den berömda festivalen Sail Bremerhaven hålls en gång om året då man firar Bremerhavens sjöfartshistoria som lockar många besökare. Här ligger också Schaufenster Fischereihafen, den gamla fiskehamnen som idag är fylld av restauranger och där det ofta hålls marknader.

När vi är mätta på båtar och segelfartyg besöker vi djurparken Zoo Am Meer Bremerhaven för eftermiddagshäng med maritima favoriter som isbjörnar, pingviner och sälar.

Trots att Bremerhaven tar upp en så liten yta finns det otroligt mycket att utforska. Här finns det storslagna Klimahuset, Utvandrarmuseet, ett pariserhjul, mängder av fiskrestauranger både på land och till sjöss och stora gallerior. För en övernattning i sjöfarandets tecken tar vi givetvis in på det segelinspirerade hotellet Atlantic Sail City, en tongivande beståndsdel i Bremerhavens stadssilhuett.

Schleswig-Holstein är rik på historia, kulinariska upplevelser och underbar natur.
Foto: Grand Hotel Seeschlösschen / sh-tourismus.de / MOCANOX

Schleswig-Holstein

Efter att ha avverkat flera städer och byar på raken börjar vi åter känna längtan efter ett dopp, och styr kosan ut mot Schleswig Holsteins Nordsjökust. Det verkliga lugnet vid havet möter vi i den lilla kuststaden Sankt Peter Ording. Här är stränderna långa och breda, sanddynerna böljande och tallskogen vid havet bidrar till en ovanlig och fascinerande miljö. På stränderna står de typiska små fyrkantiga strandsofforna med blå- eller rödrandiga tak som ger en känsla av gammaldags kurort. Hit kommer besökare fortfarande för rekreation, vila, bad och god mat. Det finns många små trevliga restauranger i staden, där fisk och skaldjur såklart är givna på menyn.

Så vi sparkar av oss skorna och lägger upp fötterna för ett par lyxiga spabehandlingar. Aalernhues Hotell och spa har specialiserat sig på bland annat thalassobehandlingar, med havet som inspiration. Här kan man stanna ett par dagar för att bara softa. Vill man ha mer djupgående rekreation erbjuds även program med alkalisk fasta där hälsosam kost baserad på råvaror direkt från naturen varvas med detoxbehandlingar som ska främja hälsan och vitalisera kroppen.

Nu är vi redo att återvända hemåt och kör från Schleswig-Holsteins ena havskust till den andra. Kiel vid Östersjön är ytterligare en viktig hamnstad i Tyskland där vattnet dominerar stadsbilden. Vi har några timmar att avvara innan färjan för oss till Göteborg, så vi tar en sväng på shoppinggatan Dänische Strasse i Kiels livfulla centrum. Efter att ha handlat det sista souvenirerna sätter vi oss på en uteservering vid Kleiner Kiel Kanal med utsikt över både passerande fotgängare och cyklister. Kanalen förbinds sedemera med det stora Kielfjorden som leder ut i Östersjön.

Foto: sh-tourismus.de

FÄRJOR FRÅN SVERIGE TILL TYSKLAND

Stena Line: Göteborg – Kiel
Finnlines: Malmö – Travemünde
TT-Line: Trelleborg – Travemünde eller Trelleborg – Rostock
Scandlines: Rödby – Puttgarden eller Gedser – Rostock
Frs Baltic: Trelleborg – Sassnitz

 

TÅG FRÅN SVERIGE TILL TYSKLAND 

Snälltåget:
Stockholm-Malmö-Köpenhamn-Hamburg
Malmö-Köpenhamn-Hamburg
Köpenhamn Ørestad - Hamburg

SJ:
Stockholm-Malmö-Köpenhamn–Hamburg
Malmö-Köpenhamn-Hamburg
Köpenhamn - Hamburg

Dela artikeln
Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024