I stolt samarbete med Polska Statens Turistbyrå!

Polen för foodies

Från mjölkbarer till Michelinkrogar. Polens kulinariska historia har skapat mängder av regionala specialiteter som präglar den moderna krogscenen.

Polens befolkning har under lång tid varit mångetnisk. Genom århundradena har det lett till ett kök med tydlig judisk, tysk, rysk, fransk, italiensk, turkisk och mongolisk prägel.

Vilt, fågel, fläsk och fisk har varit viktiga inslag i den traditionella matlagningen vilket märks i typiskt polska rätter som nationalrätten bigos. Ett värmande, mättande långkok som kombinerar hackat kött och korv med varierande sorters surkål och grönsaker. Pierogi lagas också i hela Polen, och kan fyllas med allt från färs och surkål till potatis och svamp. Och en typisk polsk måltid kräver förstås en soppa! Till de mest sedvanliga hör den syrade rågsoppan żurek, buljongsoppan rosół som ofta lagas med kyckling och rödbetssoppan barszcz. Efterrätter à la sockerkakor och munkar görs allt som oftast med säsongens frukter och bär.

Men matkulturen skiljer sig också från region till region. Följ med på en unik smakresa i nio av Polens främsta städer.
Zurek är en soppa på råg. Oscypek är en rökt fårost.
Mjölkbarer och moderna matmarknader i Warszawa
Lyckligtvis, ja nästan mirakulöst, jämnades inte hela Warszawa med marken under andra världskriget. Till skillnad från många andra europeiska städer har Polens huvudstad därför genuint historiska områden, och i Praga på floden Wislas östra sida väntar spännande överraskningar i kvarter som länge varit en kulturell, etnisk och religiös smältdegel. De gamla byggnaderna och fabrikerna på Warszawas östra sida huserar numera poppiga kreatörer, klubbar, barer och butiker. När man strosar omkring förstår man snabbt varför Warszawa kallas för Polens kulinariska huvudstad. Den lite kantstötta och mycket charmiga stadsdelen är nämligen även full av spännande konceptuella restauranger och sevärdeter som Polens Vodkamuseum, vilket passande nog ligger i ett före detta destilleri.

Hela Warszawa har emellertid ett fascinerande utbud av allt från så kallade mjölkbarer till Michelinbelönade finkrogar. När Hala Koszyki nyöppnade 2016 efter en lång tids renovering hade den historiska saluhallen moderniserats med matmarknad, ekologiska affärer och vinbutiker. I dag är det en av Warszawas trendigaste foodietillhåll. Detsamma kan sägas om Hala Gwardii som efter att ha rustas upp till sina förkrigsrötter fyllts med restauranger och matstånd som säljer rätter från världens alla hörn. Alla kakaofantaster kommer också att trivas i Warszawa där konditorierna tävlar om att göra bäst wuzetka, en läcker chokladkaka med lager av grädde. Det var också här som Polens första chokladfabrik Wedel grundades 1851. Inget besök i Warszawa är komplett utan att smita in på något av deras mysiga kaféer eller chocolaterier.
Det finns gott om matupplevelser i Warszawa.
Traditionell fårost och gatumat som blivit finmat i Kraków
Europas kanske bäst bevarade medeltidsstad. Polens kulturella centrum. Polens mysigaste plats. Kärt barn har många namn, och Kraków är inget undantag. Det är lätt att hålla med också: provinsen Lillpolens huvustad är en riktig pärla för alla som är intresserade av arkitektur, historia, konst och kultur. Och mat! Så sent som 2019 utnämndes Kraków till Europas huvudstad för gastronomisk kultur av Europeiska gastronomiska akademin.

Så vad måste man smaka på? Först och främst den traditionella hårdosten oscypek som sedan 1400-talet görs av fårmjölk på det polska höglandet, framför allt i regionen Podhale. Den honungsgula osten är lätt att känna igen, den ser ut som en slända i formen, och har en distinkt rökig, lite salt smak. En annan lokal specialitet är maczanka krakowska, inte helt olik en hamburgare eftersom det är ett bröd som fylls med kött. Förr i världen klassades det som gatumat, nuförtiden står maczanka krakowska även på riktigt fina restaurangers menyer.
Den traditionella hårdosten oscypek görs sedan 1400-talet av fårmjölk.
Färska råvaror från närområdet utmed Polens riviera
Trestadsområdet Gdańsk, Sopot och Gdynia ligger i ett sandstrandskantat pärlband utmed Östersjön i provinsen Pommern, och kallas ibland för Polens riviera. Från dynamiska Gdańsk i norr – vars tusenåriga historia gjort det till en hotspot av museum och arkitektoniskt intressanta lämningar – till unga Gdynia i söder – som gick från att vara en liten by till ett viktigt maritimt nav under 1920- och 30-talet – är utbudet av mysiga kaféer, roliga barer, restauranger och bryggerier stort. Inte minst spastaden Sopot i mitten har mängder av bra adresser att äta och dricka på.

Pommern är känt för sina fina råvaror – färsk fisk- och skaldjur från havet, svamprika skogar, odlingar av rotfrukter och fruktträdgårdar som om hösten dignar av äpplen, plommon och päron. Så även om Trestadsområdet inte har ett eget kök utan bjuder på en blandning av mattraditioner från hela Polen, är det vanligt att de tillagas med fantastiska ingredienser från närområdet.
Gdansk och Trestadsområdet är kända för sina fina råvaror och färsk fisk.
Potatisspecialiteter och vegetariska restauranger i Poznań
Rådhuset med anor från 1500-talet. Domkyrkoön Ostrów Tumski med Peter-Paulkatedralen. Stora torget Stary Rynek, stora teatern Teatr Wielki och det kungliga slottet. Dragplåstren är många i provinsen Storpolens huvudstad Poznań.

Men visste du att flera historiskt viktiga landmärken också har sina egna kulinariska traditioner? På Ostrów Tumski får du inte missa specialiteter som pyry z gzikiem, en enkel rätt som förenar kokade eller bakade potatisar med färskost, grädde och lök. Liksom ångad pierogi fylld med anka. Bland resenärer är framför allt kotlet schabowy populärt, en panerad fläskkotlett som serveras med tillbehör som potatismos, stekt svamp och kål.

Vegetarianer och veganer bör också göra sig besvär! Runt om i Poznań finns ett stort utbud av restauranger, pubar och kaféer som är inriktade på växtbaserade rätter och ekologisk mat.
Globala influenser och ”food tours” i Wrocław
Sydvästra Polens viktigaste urbana knytpunkt Wrocław är en livlig metropol som under århundradena stått under tjeckiskt, tyskt och polskt styre. De historiska influenserna märks fortfarande av, samtidigt som Wrocław klivit fram som en distinkt modern stad med mängder av spännande turistattraktioner.

Här finns krogar, barer och kaféer med inspiration från hela världen, och ett utmärkt sätt att lära känna Wrocławs kulinariska sida är att gå på en ”food tour” inriktad på öl, vodka eller mat. Med hjälp av en initierad guide får du prova stadens bästa polska specialiteter samtidigt som du lär dig mer om hela stadens historia.
Långkok på kött är en polsk specialitet.
Mångkulturella matlagningstraditioner och kaffe i Łódź
Łódź har länge varit Polens centrum för såväl textilindustrin som filmbranschen. Den mångkulturella staden är känd för att vara trendskapande och framåtblickande, och det gäller inte bara mode och tv. Invånarnas mycket blandade bakgrund har också lett till en synnerligen spännande krogscen där det polska köket samsas med judiskt, tyskt, ryskt, tjeckiskt och franskt inflytande. Ofta med rötter i arbetarklassens matlagningstraditioner.

Artärgatan Ulica Piotrkowska – en av Europas längsta shoppinggator vilken precis som Hollywood har en ”walk of fame” som hyllar framstående polska skådespelare och filmskapare – är kantad av nymodiga restauranger, flera av dem inriktade på vegetarisk kost. Flera gamla industrianläggningar, bland annat Franciszek Ramischs bomullsfabrik och Józef Johns järngjuteri, lockar en ung publik nyfiken på utsökt lokal mat. Łódź har också gjort sig känt för sin utmärkta kafékultur, och alla kaffefantaster bör ha siktet inställt på utmärkta The Brick Coffee Factory.
Pierogi och soppa är typiska polska rätter.
Schlesiskt långkok och öl i Katowice
I hjärtat av Polens gruvdistrikt och den historiska regionen Schlesien hittas vackra Katowice. Det är i dag en modern stad med livlig musikscen och många stora festivaler, vars lokala matarv är starkt influerat av kolindustrin. Inte så konstigt eftersom det fysiskt krävande arbetet kräver mättande måltider.

Den mesta kända är troligtvis zrazy zawijane, en rullad som består av bacon, picklad gurka och senap som efter att ha snurrats i en skiva nötkött långsamt kokas till mör perfektion. Rätten blir ännu mer typiskt schlesisk när den serveras med traditionella pierogi och rödkålssallad. En annan regional läckerhet är blodkorven krupnioki śląskie i vilken olika typer av fläskkött blandas med bovetegryn. Skölj ner maten med en god öl!

Passa också på att lära dig mer om just öl när du är i Katowice. Här har två av Polens mest populära öltillverkare, Tyskie och Żywiec, bryggerier vars intressanta guidade rundturer avslutas med provning.
Polen har över 330 vingårdar.
Och i glaset?
Uttrycket ”vodkabältet” myntades av tidningen Time i början av 1960-talet, i en artikel om Polens dryckestraditioner. Vodka har mycket riktigt sitt ursprung i Polen och Ryssland, och är en passande spritdryck vid särskilt festliga tillställningar. Så gott som alla polska storstäder erbjuder i dag guidade vodkavandringar under vilka du lär dig mer om det okryddade brännvinet och den uppsjö av varianter det destilleras i.

Vad som däremot ännu inte blivit väletablerat, är att kalla Polen för ett vinland. Att Polen har över 330 vingårdar kommer kanske därför som en överraskning. De flesta av dem ligger i Lillpolen, Lubusz, Nedre Schlesien och Nedre Karpaterna, och för dig som är intresserad av dryvdrycker finns många olika vinvandringar att fördjupa sig i.
Dela artikeln
Läs mer
Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024