I stolt samarbete med Polska Statens Turistbyrå!

Vintrig wellness i Polen

Dagar fyllda av härligt välgörande skidåkning, kvällar präglade av hälsofrämjande spabehandlingar. Södra Polen är ett perfekt resmål för wellness med lika delar aktivitet och återhämtning.

Alperna i all ära, men visste du att bergiga Polen har flera dussin skidorter i söder? Mest vida känt är det klassiska vintersportnavet Zakopane, vackert beläget vid foten av Tatrabergen i regionen Podhale. I över hundra år har skidåkare, bergsklättrare och allsköns utomhusentusiaster kommit hit för att ägna sig åt alpina äventyr i världsklass. Världscuptävlingar i backhoppning från så kallade naturbackar utan hopptorn anordnas årligen, men även nybörjare trivs i Zakopane tack vare den varierande åkningen. Ta kabinbanan upp till toppen Kasprowy Wierch från vilken det ringlar en härlig, över sju kilometer lång pist till Hala Gąsienicow. Spåren från Nosal och Gubałówka är också populära medan Szymoszkowa lockar snowboardåkare.

De välgörande fysiska aktiviteterna behöver dock inte utföras på bräda eller skidor utan kan även göras på två ben. Vid sidan av otaliga vandringsleder, är en promenad på Zakopanes huvudgatan Krupówki ett måste. Den är kantad av intressanta butiker och riktigt bra restauranger. Tygla vinterkylan genom att läppja på ett glas grzaniec, glögg med honung, eller góralska herbata z prądem, te som spetsats med alkohol.
De tre orterna Kotelnica, Kaniówka och Bania utgör tillsammans Polens största skidområde.
Polens största skidområde
En bit norrut ligger pittoreska Bialka Tatrzańska. Internationellt är det månne inte lika välkänt som Zakopane, men de tre orterna Kotelnica, Kaniówka och Bania utgör tillsammans Polens största skidområde där ett enda liftkort gör det möjligt för dig att nå i stort sett hela systemet. Skulle du i stället karaktärisera dig som en medelvan åkare rekommenderas familjevänliga Karpacz liksom Beskiderna som huserar flertalet moderna skidresorter.
Polen erbjuder såväl utförsåkning som längdskidåkning.
Milsvida möjligheter för långfärdsåkning
Längdsåkare har också oändliga möjligheter att korsa sagolika landskap. Spår utmed markerade vandringsleder och platta åsar hittas överallt i Tatrabergens trakter, vid Bukowina Tatrzańska och Białka, liksom Gorcebergen och hela vägen österut runt Nowy Sącz, Krynica och Szczawnica.

Bergskedjan Sudeterna är särskilt utmärkande med sina 80 kilometer väl underhållna skidspår i svindlande vacker miljö. Vill du verkligen utamana dig själv ska siktet vara inställt på Jakuszyce under mars månad. Då anordnas Polens största långdistanstävling Bieg Piastów i vilken flera tusentals deltagare tar sig an distanser från tio till 50 kilometer. Distanserna är visserligen kortare i Szczyrk i floddalen Żylicas bergskedja Beskid Śląski, men de fyrtio kilometrarna lockar likväl långfärdsentusiaster. Det finns även 27 preparerade pister för utförsåkare med 700 meters vertikal fallhöjd.
Hotel Bania Thermal & Ski erbjuder såväl varam bad som kyliga åk i backen. Foto: Szymon Polanski
Varma bad under bar himmel
För många vintersportälskare är den en självklarhet att det efter långa, aktiva dagar ute i kylan väntar värmande avkoppling. I Polen är det särskilt lätt tack vare landets spatraditioner och många kurorter. Regionen Podhale är känd för sina mineralvattenkällor, och finns det något mer lockande än att avrunda timmar av motion i skidbacken med att sjunka ner i en varm termalpool medan skymningen börjar tända stjärnorna i skyn? Inte nog med det, i Zakopane kan du ta sådana välgörande dopp med utsikt över majestätiska Giewontberget.

Chocholowskie Termy stoltserar med varma utomhusbad. Foto: Szymon Gondek
Äkta lyx i anrika kurorter
Strax öster om Zakopane hittas en av hela Polens mest anrika kurorter, Krynica-Zdrój som är uppförd här just på grund av de rikliga mineralvattenkällorna. Stämningen är nära nog romantisk bland kullar strösslade med praktfulla gamla sommarresidens vilka gnuggar axel med ultramoderna spahotell.

Som gäst på Hotel Piwniczna Spa eller Wierchomla Ski & Spa Resort i Beskid Sądeckis skogar kan du boka separata behandlingar, men också välja hela program skräddarsydda för dina behov och önskemål. Massager, helkroppsbehandlingar och vattenkurer är en äkta och mycket prisvärd lyx som sätter guldkant på skidsemestern.
Vid idylliska Góry Złotebergen ligger vackra Lądek-Zdrój
En mångfald medicinska spa
Kłodzkodalen i Sudeterna passar dig som vill få en mer medicinsk twist på välmåendet. Tack vare olika mikroklimat och den varierande kemiska sammansättningen på mineralerna, erbjuder varje spa här olika typer av behandlingar.

Vid idylliska Góry Złotebergen hittas Lądek-Zdrój bland skogar och gräsmarker. Klimatet är typiskt för bergstrakter, men mjuka sluttningar skapar samtidigt ett naturligt skydd mot starka vindar och minteralvattnet är särskilt rikt på radon, svavel och väte varför man fokuserar på till exempel dermatologisk vård.

Długopole-Zdrój hittas i stället trettio kilometer bort i en soldränkt dal, och är populärt bland gäster som vill fokusera på matsmältning, blodcirkulation och diabetes.
Kombinera skidåkning med ljuvlig spa-avkoppling.
Underjordiska hotellrum i saltgruva
Sömnens vikt för välmående ska heller inte underskattas. Den historiska saltgruvan i Wieliczka är en fängslande underjordisk sevärdhet som på 135 meters djup även erbjuder kammare för övernattning. Som gäst på The Wieliczka Salt Mine Health Resort sover du i ett välgörande mikroklimat som kännetecknas av sin bakteriologiska renhet.

Den höga luftfuktigheten i kombination med förhöjda halter av natriumklorid, magnesium, mangan och kalcium sägs vara särskilt fördelaktigt för dig som lider av luftvägssjukdom, astma eller allergier. Men en god natts sömn i en helt unik miljö lovas alla. Precis vad som behövs för att vakna utvilda och än en gång vilja ge sig ut i skidbacken.
Dela artikeln
Läs mer
Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024