Guide: Vårig weekend i Krakow

Välkommen till Krakow! En livlig universitetsstad där historia omfamnar varje litet hörn av de pittoreska kullerstensgatorna. Direktflyg, prisvärda restauranger och det stora utbudet av sevärdheter gör det till en ultimat weekendstad. Vare sig det gäller privat- eller gruppresor – här hittar du experternas bästa tips!

Med sina vackra kyrkor, museer, gamla bibliotek och populära festivaler skulle Krakow kunna beskrivas som det kulturella hjärtat i Polen. Det är en modern universitetsstad med mycket innovation och kunskap, där man samtidigt låtit gamla traditioner följa med in i framtiden. Hela staden är ett stort nät av pittoreska gränder och charmiga caféer där varje kvarter bjuder in till sin egen uppvisning. Så, vad får du inte missa när du besöker Krakow? Vi har tipsen!

Boka din resa till Krakow här!

Staden berättar en viktig historia

Kraków är otroligt rik på historia och det finns vissa platser som i stort sett blivit synonyma med staden. Den första är Auschwitz-Birkenau. Det tidigare koncentrations- och förintelselägret är en stark påminnelse om förintelsens fasor. Ett besök i Auschwitz är nästan ett måste när du befinner dig i Krakow. Det är en kraftfull symbol för behovet av empati och fred i vår framtid och en påminnelse om mänsklighetens styrka och motståndskraft.

Saltgruvan i Wieliczka är något som också förtjänar ett besök när du befinner dig i Krakow. Gruvan som finns med på Unescos lista över världsarv och är ett fantastiskt exempel på mänskligt konstnärskap. Alla skulpturer och reliefer är gjorda av saltsten och skapar tillsammans en sagolik underjordisk värld. Det är ett helt unikt fenomen som demonstrerar gruvarbetarnas kreativitet genom århundradena.

Upplev det medeltida och judiska Krakow. Bara ett stenkast från Gamla Stan ligger det gamla judiska kvarteret Kazimierz. Det är en blandning av arkitektoniska stilar och kulturella influenser som återspeglar stadens långa historia. Judarna utgjorde fram till andra världskriget en betydande del av Krakows befolkning vilket har påverkat allt från stadens kultur till religion och traditioner. De gamla, vackra synagogorna och landmärken som Schindlers Fabrik bär på gripande berättelser som påminner om det judiska samfundets inverkan och det sorgliga öde de stod inför.

Krakowresor skräddarsyr resor både för privatpersoner och grupper.
Gruppresa till Krakow?

Se till att få ut det mesta möjliga av din resa. Det bästa sättet att uppleva och lära känna resmålets kulturer på nära håll är tillsammans med en guide. KrakowResor har funnits i över 18 år och specialiserar sig på svenska paketresor till Krakow. Deras tjänster vänder sig till både privata resesällskap och större grupper som exempelvis skolor, företag och konfirmandgrupper. Alla guidningar erbjuds på svenska då samtliga anställda är svensktalande.

Att resa tillsammans med en lokal guide gör att du inte behöver tänka på något annat än att njuta av ett välorganiserat upplägg. Skräddarsy allt från boende, transport, restaurangbesök, till studiebesök, museibesök och guider turer.

KrakowResor är särskilt inriktade på att organisera turer till Auschwitz Birkenau, saltgruvan i Wieliczka, polska Tatrabergens huvudstad Zakopane samt guidning i Schindlers fabrik och tematiska stadsguider inne i Krakow.

– Vi har ett brett utbud av olika resor. Skol- och konfirmandresor med fokus på historia, kultur samt seniorresor, företagsresor eller privata konst- och kulturresor. Och under de 18 år som vi har funnits till som researrangör har vi utvecklat ett väl fungerande nät av lokala kontakter inom alla önskade områden, säger Marlena Frączek Paluch, ägare av KrakowResor.

Se hela utbudet av olika resor här!

Entusiastisk och kunnig guide som återberättade historien på fantastiskt bra sätt. Vi kände oss väl omhändertagna på våra utflykter till Auschwitz och till Schindlermuseet.
Anna N
Vi är Friskolan Metis och har i 14 års tid samarbetat med Marlena Fraschek och Krakowresor. Marlena och hennes medarbetare Patrycja och Slawek gör vår resa till en fantastisk upplevelse. De organiserar allt, boende, biljetter, guidningar, restauranger mm. Vill du som grupp, familj eller enskild få en resa med minnesvärda, värdefulla intryck så kan jag varmt rekommendera Marlena Frascheks Krakowresor. Vi hade denna gång gudningar i gamla Stan, Judiska kvarteren, Getto, Schindlers Museum och Auschwitz-Birkenau.
Navigator00418994774
Fantastiska och kunniga guider som hjälpte oss runt i Krakow.
Vi besökte Auschwitz-Birkenau och saltgruvan som var en upplevelse med väldigt mycket historia. Bästa servicen redan från flygplatsen tills vi blev skjutsade hem. Rekommenderar starkt detta gäng
Robin
Läs fler omdömen på Tripadvisor här!
Krakows gamla stadskärna är en av de bäst bevarade i Europa och finns med på UNESCO:s världsarvslista. Här hittar du pittoreska kullerstensgator, färgglada byggnader och det historiska torget Rynek Główny.
Experternas bästa tips:

För 18 år sedan startade Marlena Frączek Paluch KrakowResor. Sedan dess har de utvecklat ett väl fungerande nät av lokala kontakter. Den lokala förankring gör att du snabbt kan komma nära resmålet, kulturen och lokalbefolkningen och att anlita en lokal researrangör garanterar bra kvalitet till bästa pris.

Var ska man bo?

Hotellutbudet i Kraków blomstrar och precis som resten av staden är det en fascinerande blandning av historia och nutid. Upplev charmen från det förflutna i de välbevarade historiska byggnaderna som nu omvandlats till moderna hotell. Stadens varierade utbud av boendealternativ består av allt från storslagna, traditionella hotell till trendiga boutiquehotell. Här tipsar Marlena på KrakowResor om sina tre favoriter:

Hotel Polonia har välkomnat gäster sedan 1917. Detta eleganta hotell är känt för sin jugendarkitektur och sitt centrala läge. Det har varit en viktig del av stadens kulturella och sociala liv i över ett århundrade och erbjuder en klockren kombination av historisk charm och modern komfort.

Holiday Inn erbjuder en modern och bekväm upplevelse för sina gäster. Beläget i hjärtat av staden ger detta hotell praktisk tillgång till Krakóws huvudattraktioner, vilket gör det till ett idealiskt val för både affärs- och fritidsresenärer.

Hotel David är ett charmigt boutiquehotell med en intim atmosfär. Ett utmärkt alternativ för dig som söker en mer unik upplevelse. Hotellets unika läge i de gamla judiska kvarteren gör det utmärkt för dig som vill utforska Krakóws rika kulturarv och samtidigt njuta av moderna bekvämligheter.

Krakow är känt för sin rika kafékultur. Ett besök på något av stadens många kaféer är ett underbart sätt att koppla av och ta del av det lugna tempot.
Var ska man äta?

Krakóws kulinariska utbud är en utmärkt representation av Polens gastronomiska scen. Matkulturen är djupt rotad i landets historia och erbjuder en ljuvlig mix av traditionella polska smaker och internationella rätter. Det finns något för alla. Från klassisk polsk street-food som pierogi och mättande soppor till lyxiga Michelin-restauranger. Här delar Marlena på KrakowResor med sig av sina favoriter:

För dig som vill dyka ner i de traditionella polska smakerna är Stodoła 47 ett utmärkt tips. Belägen mitt i stadens pulserande centrum har det blivit en stor favorit tack vare sin mysiga, rustika atmosfär och autentiska polska rätter.

Ett annat tips är Morskie Oko. Denna populära pärla tar med sig traditionella smaker från de polska högländerna till stadens pulserande gator. Traditionell höglandsdekor och live-uppträdande med folkmusik kompletterar de läckra lokala rätterna som serveras.

För dig som vill unna dig lite mer fine dining är Kawaleria ett utmärkt alternativ. Bland de charmiga gatorna i Gamla Stan erbjuder de en sofistikerad blandning av polskt och internationellt kök. En idealisk plats för dig som söker en utsökt matupplevelse i en historiskt rik miljö.

Café Mleczarnia ligger mitt inne i de gamla judiska kvarteren. Det är ett omtyckt kafé som förkroppsligar hela stadens själ och atmosfär. Lokalborna gillar att avsluta sina kvällspromenader på Mleczarnia. Samtalen förs över en tekanna, ett flaska öl eller ett glas vin, omgiven av vänner, gamla familjeporträtt i skenet av levande ljus. 

Dela artikeln
Läs mer
Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024