I stolt samarbete med Polska Statens Turistbyrå!

Polens bästa julmarknader

Julmarknader tillhör den polska jultraditionens mest omtyckta inslag, och är ett underbart sätt att få julkänsla. I hela landet hålls unika julmarknader, det finns verkligen något för alla.

Varje år lockas tusentals besökare till de polska julmarknaderna som tillhör Europas främsta. I såväl storstäder som små samhällen förvandlas torgen till sagolika handelsplatser med glittrande julbelysning och vackra utsmyckningar. Den kyliga luften får doft av brända mandlar, glögg och öl och det klingar av julsånger. Hundratals träbodar säljer ett fantastiskt utbud av juldekorationer och klassisk konstslöjd. Du kan fynda handmålade glaskulor, allmogekeramik, broderade dukar, träskulpturer, glasmålningar, metallhantverk, leksaker och kort.

Vinn en resa till Sopot med två nätter på Sofitel Grand – Tävla här!

Julmarknaderna är också en perfekt plats att smaka på riktigt god, traditionell polsk mat. Vad sägs om läckra pierogi, nationalrätten bigos lagad med svamp och kött eller surdgessoppan żurek? Det bjuds förstås också massor av korv och säsongsbetonade godsaker som kulörta karameller och kryddade nötter. Missa heller inte ätbara souvenirer i stil med hjärtformade pepparkakor dekorerade med färgglad kristyr.
Foto: F. Kwiatkowski & Warsaw Tourism Organization
Julmarknader i Warszawa – handgjorda gåvor och ljusinstallationer
På torget framför kungliga slottet äger Warszawas stora julmarknad rum. En annan julmarknad som är svår att missa är den som arrangeras precis framför Kulturpalatset. Från slutet av november fram till början av januari bjuder de på handgjorda trädekorationer, varma tröjor och mössor, traditionell livemusik, dans, skridskobanor, en gigantisk upplyst julgran och mängder av utsökt mat.

Besök en julmarknad nu!
Vinn en resa till Polen – Tävla här!

Att december är en så speciell månad bidrar även den årliga Warsaw Christmas Light Festival till. Stadens invånare väntar ivrigt på hur den magiska stämningen sprids när olika färggranna ljusinstallationer och sagofigurer tänds. Upplev hur vacker staden blir genom att promenera en bit längs Den kungliga vägen till Wilanów, förbi den trettio meter höga julgranen på slottstorget och vidare under de strålande ljusdekorationerna i Gamla stan. Avrunda sedan kvällen med en god kopp varm choklad på Wedel.

I år inträffar Warszawas julmarknad i Gamla stan mellan 25 november 2023 och 6 januari 2024.
Kraków Christmas Market
Julmarknaden i Kraków – friterad oscypekost och barnkörer
Det bästa sättet att komma i julstämning i Kraków är att besöka julmarknaden på stortorget Rynek Główny. Mitt bland den medeltida arkitekturen i Gamla stan öppnar mysiga träbodar som säljer handgjorda gåvor, julspecialiteter och traditionell polsk mat. Ur stora trätunnor serveras glögg och det går att prova friterad oscypekost, i separata bitar eller på varma smörgåsar. Atmosfären blir extra härlig av barnkörerna som framför julsånger och folkmusik.

I år inträffar julmarknaden i Kraków mellan 24 november 2023 och 1 januari 2024.
Foto: Pianoforte Agencja Artystyczna
Julmarknaden i Wrocław – med ljuvliga sagoskogar
En av årets mest omtyckta händelser i Wrocław är stadens förtrollande julmarknad som lockar stora mängder utländska besökare. Men från slutet av november flockas även polackerna själva till den historiska universitetsstaden eftersom julmarknaden är en av landets både största och vackraste. Den anordnas vid fyra sammanlänkade huvudområden – Stora torget Rynek, Salttorget (Plac Solny) samt gatorna Świdnicka och Oławska. Sagoskogen gör julmarknaden extra speciell för alla barn.

I år inträffar julmarknaden i Wrocław mellan 24 november och 31 december 2023.

Besök en julmarknad nu!
Vinn en resa till Polen – Tävla här!

Poznan Christmas MArket
Julmarknaden i Poznań – pariserhjul och isskulpturfestival
Välkommen till julmarknaden i Poznań. Ett magiskt vinterland fullt av is, snöflingor och årstidsmässiga attraktioner på torget i Gamla stan samt Frihetstorget (Plac Wolności). Här är det härligt att gå vilse bland träbodarna, smaka på vintriga delikatesser och hitta alla möjliga julklappar. Från pariserhjulet på Frihetstorget är utsikten över Poznańs historiska delar spektakulär.

Den internationella isskulpturfestivalen som äger rum på torget i Gamla stan gör julstämningen ännu bättre. Det är verkligen en upplevelse att se hur tävlande från hela världen förvandlar gigantiska isblock till rena konstverk. Det är med andra ord inte för inte som Poznań, med smeknamnet Poznań Bethlehem, än en gång tävlar om titeln Europas bästa julmarknad.

I år inträffar julmarknaden i Poznań mellan 18 november och 23 december 2023.
Christmas Market
Julmarknaden i Gdansk – jultomten och skridskoåkning
Om du är i hamnstaden Gdansk i december måste du besöka julmarknaden på det centrala stortorget Targ Weglowy, som är en del av Den kungliga vägen. Det är svårt att inte drabbas av härlig julkänsla när du får träffa den polska jultomten, susa fram på skridskor på isbanan och beundra julgranar från hela världen. Köp klappar tillverkade av bärnsten från närliggande Östersjön och fina souvenirer som påminner om besöket i den här nordliga staden.

I år inträffar julmarknaden i Gdansk mellan 17 november och 23 december 2023.

Besök en julmarknad nu!
Vinn en resa till Sopot med två nätter på Sofitel Grand – Tävla här!

Dela artikeln
Läs mer
Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024