Mycket semester för pengarna i ljuvliga Estland

Grannlandet Estland är sommarpärlan som erbjuder en prisvärd semester för dig som söker en mix av sol, bad och natursköna upplevelser utan att behöva åka för långt. Med en kort flygresa eller till och med möjligheten att boka färja och ta med bilen över är det en perfekt sommardestination.

Utforska vackra stränder
Estland har fantastiska badstränder som är perfekta för att njuta av sol och bad i havet. Estlands kustlinje och öar stoltserar med en rad vackra sandstränder och pittoreska kustbyar. Vare sig du föredrar avkoppling på en lugn och avskild strand eller spännande vattensporter, kommer du att hitta din favorit. Ta med familjen till den omtyckta sandstranden vid Roosta semesterby. Här finns det gott om möjligheter för en aktiv semester. Från minigolf till tennis och bowling. Det går även att lära sig surfa eller åka vattenskidor för den som känner för det.

Stranden Võsu i Lahemaa nationalpark är en annan semesterfavorit som du hittar i norra Estland. På stranden finns livräddare, omklädningshytter, toalett och duschmöjligheter. Vill du istället bada i närheten av Tallinn är det badstranden i Pirita som är tallinnbornas favorit. Du kan ta dig kommunalt till stranden med buss från centrum. Här finns gott om aktiviteter, barer och härliga restauranger. Mändjala badstrand är Estlands sydligaste strand där du kan njuta av svalkande dopp och koppla av i hängmattor mellan tallarna. Vill du röra dig bort från kusten och inåt landet är Verevi en omtyckt insjö-strand. Här finns hopptorn, kiosker och en extra bassäng för små barn - en storfavorit hos familjerna. Oavsett vilken strand du väljer kan du förvänta dig vacker natur och oförglömliga sommarminnen.
I Estland väntar en minnesvärd semesterupplevelse som inte spränger budgeten.
Öluffa i den estniska skärgården
Estland stoltserar med ett rikt arv av naturlig skönhet och landets öar är inget undantag. Några av Estlands öar påminner lite om Gotland och Öland, men skiljer sig genom sin lokala matkultur, förmånliga priser och unika historia. Estland har över 2 000 öar där de mest populära öarna är Ösel (Saaremaa), Dagö (Hiiumaa), Kynö (Kihnu), Runö (Ruhnu) och Ormsö (Vormsi).

Estlands öar är en oas av lugn och ro där du kan koppla av och bara njuta av sol, bad och nuet. På Ösel, som är Estlands största ö, kan du njuta av vackra sandstränder och historisk charm. Reseprogrammet inkluderar med fördel även ett besök vid Kaali meteoritkrater som är Europas första vetenskapligt bevisade meteoritkrater, en promenad på Panga klint samt sol och bad på sanddynerna vid Järve strand. På Dagö kan du ta del av en unik ökänsla med majestätiska fyrar, orörd natur och pittoreska fiskebyar. Här njuter du av långa sandstränder i Luidja, Tõrvanina och Ristna. Ristna är också känt för att vara Estlands största och mest kända surfområde. Dagö är även en populär seglingsdestination och utöver huvudstaden Kärdlas moderna hamn hittar du flera fina småbåtshamnar på ön. Ormsö är Estlands fjärde största ö som enligt legenden har fått sitt namn efter den isländska vikingen Orm. Det är ett spännande resmål för dig som vill bekanta sig mer med Estlands svenska historia då ön länge beboddes av estlandssvenskar. Ormsö utforskas med fördel till fots eller på cykel som du kan hyra på plats.
Flera av öarna i Estland har kvar sin historiska koppling till Sverige.
Semestra på Estlands riviera
På den sydvästra kusten hittar du Pärnu, Estlands sommarhuvudstad och en av de mest populära semesterorterna. Här kan du njuta av vackra sandstränder, kristallklart vatten och en levande atmosfär.

Pärnu har en lättsam och romantisk flärd med en mängd fina hotell och pensionat, restauranger och aktiviteter till överkomliga priser. Ta en promenad längs den pittoreska strandpromenaden, utforska den historiska stadskärnan och unna dig avkoppling på något av stadens spa-anläggningar eller historiska badhus. Om du känner för lite mer äventyr kan du prova på vattenskidor, segling eller paddla kajak nedför Pärnufloden ut i det öppna havet och de närliggande holmarna.

Hösten 2020 utsågs Pärnu till Östersjöområdets mest hållbara destination. Pärnu utmärker sig med sin närhet till havet, sina stränder, parker, alléer och skogslundar. Tack vare landskapets mångfald och rekreationsvärde har Pärnu utvecklats till en modern kurort med en hundraårig historia. Bevarandet av naturens fördelar och resurser är en av de viktigaste prioriteterna i stadsutvecklingen och trumfkortet för Pärnu är en vänlig, attraktiv och kustnära miljö kombinerat med en livlig och historisk stadskärna. Pärnu är det perfekta resmålet för en klassisk sommarsemester med sol, bad och god mat för hela familjen.
Sol och bad på Pärnus milslånga sandstrand.

Ännu fler tips hittar du i vår Tallinnguide – klicka här!

Dela artikeln
Läs mer
Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024