Östersjöns okända pärla

Ösel och Dagö brukar beskrivas som Estlands svar på Gotland och Öland. Och visst har de gamla svensk-öarna, som på estniska heter Saaremaa och Hiiumaa, stora likheter med Sveriges två största öar.

Här finns samma vidsträckta och karga hedlandskap, vitkalkade bondgårdar, vackra stengärdsgårdar och oändliga sandstränder. Men den mest slående likheten är det låga tempot och den harmoni det skapar. Här råder ett lugn som är svårt att finna i det moderna tillvaron.
Biltrafiken är sparsam och lokalbefolkningen har i generationer vårdat det unika kulturlandskap där småskaligt jordbruk samexisterar med en rik vild flora och fauna.

Ösels huvudort Kuresaare är gemytlig liten pärla med trånga kullerstensbelagda gator, medeltida hus från Hansans dagar och ett förvånansvärt rikt utbud av caféer, krogar, barer och sevärdheter.
I stadens södra kant ligger den stora biskopsborgen, byggd av tyska riddare i början av 1300-talet och oerhört välbevarad med borggård, murar, torn och skyddsvärn helt intakt.
Dela artikeln
Läs mer
Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024