Världens äldsta apotek

Tallinns rådhusapotek erbjuder både ett spännande besök i medicinalhistorien och unik shopping.

Att gå på ett lokalt apotek är kanske inte det första vi tänker när vi planerar och läser på inför vår utlandsweekend. Men åker du till Tallinn så är apoteksbesöket obligatoriskt. Ja, inte vilket apotek som helst utan ett synnerligen speciellt apotek.

Europas äldsta – ja, kanske världens äldsta – ligger nämligen i den estniska huvudstaden. Enligt de historiska arkiven slog Raeapteka upp sina portar redan 1415 och har sedan dess försett sina kunder med välgörande örter, allehanda dekokter, oljor, pulver och andra medikamenter. Utbudet har förändrats över tid.

Numera saluför Raeapteka inga torkade ormskinn, nedmalda hjorthorn eller daggmaskolja. (Och tur är väl det?) Men väl moderna mediciner, välgörande örtteér, ekologiska hudkrämer, handgjord choklad, marsipan och senap.
Foto: Raeaptek
I dag fungerar Raeaptek som en slags knasig kombination av fullt utrustat apotek, välförsedd hälsokostaffär, specialiserad souvenirbutik och medicinalhistoriskt muséum.

Det var länge sen som ägarfamiljen Burchard insåg apotekets värde som besöksmål och i dag trängs kvarterets tanter och farbröder bland hyllorna med turistande barnfamiljer från Tyskland, Italien och Ryssland.
Dela artikeln
Läs mer
Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024