I stolt samarbete med Polska Statens Turistbyrå

Polens bästa julmarknader

Julmarknader tillhör den polska jultraditionens mest omtyckta inslag, och är ett underbart sätt att få julkänsla. I hela landet hålls unika julmarknader, det finns verkligen något för alla.

Varje år lockas tusentals besökare till de polska julmarknaderna som tillhör Europas främsta. I såväl storstäder som små samhällen förvandlas torgen till sagolika handelsplatser med glittrande julbelysning och vackra utsmyckningar. Den kyliga luften får doft av brända mandlar, glögg och öl och det klingar av julsånger. Hundratals träbodar säljer ett fantastiskt utbud av juldekorationer och klassisk konstslöjd. Du kan fynda handmålade glaskulor, allmogekeramik, broderade dukar, träskulpturer, glasmålningar, metallhantverk, leksaker och kort.

Julmarknaderna är också en perfekt plats att smaka på riktigt god, traditionell polsk mat. Vad sägs om läckra pierogi, nationalrätten bigos lagad med svamp och kött eller surdgessoppan żurek? Det bjuds förstås också massor av korv och säsongsbetonade godsaker som kulörta karameller och kryddade nötter. Missa heller inte ätbara souvenirer i stil med hjärtformade pepparkakor dekorerade med färgglad kristyr.

Foto: F. Kwiatkowski & Warsaw Tourism Organization

Julmarknader i Warszawa – handgjorda gåvor och ljusinstallationer
På torget framför kungliga slottet äger Warszawas stora julmarknad rum. En annan julmarknad som är svår att missa är den som arrangeras precis framför Kulturpalatset. Från slutet av november fram till mitten av januari bjuder de på handgjorda trädekorationer, varma tröjor och mössor, traditionell livemusik, dans, skridskobanor, en gigantisk upplyst julgran och mängder av utsökt mat.

Att december är en så speciell månad bidrar även den årliga Warsaw Christmas Light Festival till. Stadens invånare väntar ivrigt på hur den magiska stämningen sprids när olika färggranna ljusinstallationer och sagofigurer tänds. Upplev hur vacker staden blir genom att promenera en bit längs Den kungliga vägen till Wilanów, förbi den trettio meter höga julgranen på slottstorget och vidare under de strålande ljusdekorationerna i Gamla stan. Avrunda sedan kvällen med en god kopp varm choklad på Wedel.

I år inträffar Warszawas julmarknad i Gamla stan mellan 26 november 2021 och 6 januari 2022.

Kraków Christmas MArket

Julmarknaden i Kraków – friterad oscypekost och barnkörer
Det bästa sättet att komma i julstämning i Kraków är att besöka julmarknaden på stortorget Rynek Główny. Mitt bland den medeltida arkitekturen i Gamla stan öppnar mysiga träbodar som säljer handgjorda gåvor, julspecialiteter och traditionell polsk mat. Ur stora trätunnor serveras glögg samtidigt och det går att prova friterad oscypekost, i separata bitar eller på varma smörgåsar. Atmosfären blir extra härlig av barnkörerna som framför julsånger och folkmusik.

I år inträffar julmarknaden i Kraków mellan 26 november 2021 och 2 januari 2022.

FOTO: PIANOFORTE AGENCJA ARTYSTYCZNA

Julmarknaden i Wrocław – med ljuvliga sagoskogar
En av årets mest omtyckta händelser i Wrocław är stadens förtrollande julmarknad som lockar stora mängder utländska besökare. Men från slutet av november flockas även polackerna själva till den historiska universitetsstaden eftersom julmarknaden är en av landets både största och vackraste. Den anordnas vid fyra sammanlänkade huvudområden – Stora torget Rynek, Salttorget Plac Solny samt gatorna Świdnicka och Oławska – och gör onekligen sitt bästa för att symboliskt fylla stadens julstrumpor på spiselkransen. Sagoskogen  gör julmarknaden extra speciell för alla barn.

I år inträffar julmarknaden i Wrocław mellan 19 november 2021 och 3 december 2021.

Poznan Christmas MArket

Julmarknaden i Poznań – pariserhjul och isskulpturfestival
Välkommen till julmarknaden i Poznań. Ett magiskt vinterland fullt av is, snöflingor och årstidsmässiga attraktioner på torget i Gamla stan samt Frihetstorget Plac Wolności. Här är det härligt att gå vilse bland träbodarna, smaka på vintriga delikatesser och hitta alla möjliga julklappar. Från pariserhjulet på Frihetstorget är utsikten över Poznańs historiska delar spektakulär.

Den internationella isskulpturfestivalen som äger rum på torget i Gamla stan gör julstämningen ännu bättre. Det är verkligen en upplevelse att se hur tävlande från hela världen förvandlar gigantiska isblock till rena konstverk. Det är med andra ord inte för inte som Poznań, med smeknamnet Poznań Bethlehem, än en gång tävlar om titeln Europas bästa julmarknad.

I år inträffar julmarknaden i Poznań mellan 20 november 2021 och 22 december 2021.

CHRISTMAS MARKET

Julmarknaden i Gdansk – jultomten och skridskoåkning
Om du är i hamnstaden Gdansk i december måste du besöka julmarknaden på det centrala stortorget Targ Weglowy, som är en del av Den kungliga vägen. Det är svårt att inte drabbas av härlig julkänsla när du får träffa den polska jultomten, susa fram på skridskor på isbanan och beundra julgranar från hela världen. Köp klappar tillverkade av bärnsten från närliggande Östersjön och fina souvenirer som påminner om besöket i den här nordliga staden.

I år inträffar julmarknaden i Gdansk mellan 19 november 2021 och 24 december 2021.

Dela artikeln

Läs mer

Vintrig wellness i Polen
Dagar fyllda av härligt välgörande skidåkning, kvällar präglade av hälsofrämjande spabehandlingar.
Polens bästa julmarknader
Julmarknader tillhör den polska jultraditionens mest omtyckta inslag, och är ett underbart sätt att få julkänsla.
Polen för foodies
Från mjölkbarer till Michelinkrogar. Polens kulinariska historia har skapat mängder av regionala specialiteter som präglar den moderna krogscenen.