I stolt samarbete med TGA!

Glassa på den turkosa Rivieran

Türkiyes Riviera, den spektakulära kusten som löper längs Medelhavet har vackra stränder, turkost vatten, lyxiga resorter, charmiga boutiquehotell och ett av världens mest spännande kök.

Med lummiga gröna skogar av tall och cederträ, långa sandstränder och kristallklart turkost hav, är den pittoreska turkiska medelhavskusten den ultimata semesterdestinationen. I juli och augusti är det högsäsong, medan behagliga maj, juni och september är några av de bästa månaderna att besöka regionen. Men solen, havet och naturen välkomnar besökare för att utforska regionens antika städer, slott, shoppinggator, tempel, restauranger och nattliv året om.

Längs kusten hittar man all inclusive-resorter som är anpassade både för par och för familjer, många med lägen nära havet för en fantastisk utsikt. Små boutiquehotell erbjuder personlig service och förstklassig mat, och här har de eleganta lyxresorterna vid stranden byggts för att smälta in perfekt med sin naturliga omgivning. Stora pooler, vattenparker, restauranger, sport- och underhållningsanläggningar liksom lyxiga spa- och golfbanor erbjuder turister ett komplett semesterpaket.
Foto: GoTürkiye

Turkiska rivieran är inte minst ett oerhört intressant resmål för historieentusiaster. Här möts regionerna LyciaPamphylia och Pisidia där bland andra Alexander den Store anlade bosättningar innan slätterna hamnade under romersk kontroll. Flera av de historiska platserna är också tillgängliga från havet. Ta en båttur från Antalyas gamla romerska hamn för att upptäcka det kristallklara turkosa vattnet i regionen och beundra några av de vackraste exemplen på antika städer som Side, Patara, Olympos och Phaselis.

Segling är stort i Türkiye, och ett utmärkt sätt att lära känna landet lite bättre. En segelsemester är lättillgänglig oavsett om man är nybörjare eller van seglare. Här finns alla möjligheter att antingen hyra en egen båt med eller utan kapten, eller ta del av ett större arrangemang tillsammans med nya bekantskaper. Så borda en yacht eller en gulet – en traditionell två- eller tremastad träsegelbåt – och utforska Antalyas och Mersins orörda vikar omgivna av frodiga gröna skogar!

Foto: GoTürkiye

Naturupplevelser och arkeologi
Längs den natursköna vägen från Antalya mot Kaş och Kalkan finns en hel grupp pittoreska öar, många vikar och antika städer att upptäcka. Ett härligt sätt att utforska Turiket är att vandraLycian Trail – som börjar i Fethiye och slutar i Antalya – och Pisidian Trail – som fortsätter upp i Taurusbergen – är långa vandringsleder med en rad olika arkeologiska stopp på vägen. Regionen är också ett paradis för äventyrare som vill njuta av grottvandring, glamping och cykling vid fantastiska vattenfall och lummiga tall- och cederskogar.

Men det ultimata upptäcksresandet görs kanske ändå under vattnet. Toppa semestern med dyklektioner för att på riktigt kunna gå till botten med Türkiyes spännande, uråldriga undervattensarv av sjunkna skepp och ruiner och den rika, vackra och färgglada undervattensfaunan och floran.

Foto: GoTürkiye

Ett unikt kök
Varje region i Türkiye har ett unikt kök med lokala ingredienser och recept. Det turkiska köket är därmed så mycket mer än mumsig kebab och sötseg baklava; inte minst längs kusterna vid Egeiska havet och Medelhavet. Här växer aubergine, paprika och tomater i överflöd, fiskare håvar fortfarande in sin fångst i form av havsaborre, tonfisk och svärdfisk varje dag, och herdar vallar sina får i de höga betesmarkerna ovanför kusten. De högkvalitativa råvarorna förvandlas sedan till aptitretande grillade kött- och fiskrätter – i Türkiye vet man hur man grillar – liksom till grytor, fyllda grönsaker, tjock krämig yoghurt, sallader strösslade med granatäpplekärnor och droppande av olivolja och saftiga vedugnsbakade pide, turkiska pizzor.

Foto: GoTürkiye

Luta dig tillbaka och låt dig behandlas
Alla spabehandlingars moder hamambadet finns i många olika former och skepnader i Türkiye. Utspridda i stadskärnor längs hela kusten – på lyxiga hotell såväl som i traditionella gamla byggnader – präglas hamambaden av en alldeles speciell aura. Den tusen år gamla avkopplingspausen är ett beprövat sätt att både bli skinande ren och få en dos naturlig motståndskraft mot vardagsstressen. Så slå dig ner och låt dig översköljas av ljummet vatten. Lägg dig sedan på den varma marmorsbädden och överlämna dig till hamammästarens kunniga händer som skrubbar din hud med en grov badhandske för en hälsosam peeling, tvålar in dig och därefter ger dig en silkeslen massage för ultimat avkoppling. När ritualen är över kan man njuta av en kall dryck eller en kopp turkiskt kaffe, antingen i avskildhet eller i de delade utrymmena tillsammans med nära och kära.

Foto: GoTürkiye

Välbefinnande nära naturen
Välbefinnandet har inga gränser här, utöver hamambad och mer moderna spaanläggningar finns alla möjligheter att återuppliva och balansera både kropp och sinne. Varför inte börja dagen med ett yogapass där du hälsar solen från en höjd ovanför det grönskande landskapet. En tyst meditationspaus i naturen kan bidra med både lugn och harmoni, med god hjälp av fågelsång och cikadornas serenader. En lyxig frukost med färskpressad juice direkt från fruktträden runtomkring boostar hälsa och energi. Efter en härlig dag på stranden kan du avsluta med en lång naturpromenad på sandstranden eller i den grönskande skogen.

Foto: GoTürkiye

Shopping och nattliv
Men den turkiska rivieran bjuder inte bara på naturupplevelser. För alla som uppskattar storstadslivet är till exempel Mersin och Antalya urbana lekplatser i fickformat som aldrig sover. Mersin erbjuder en internationell musikfestival och Antalya är värd för Türkiyes viktigaste internationella filmfestival varje år. Här finns allt från små hantverksbutiker på sidogatorna till enorma shoppingcenter och outletbutiker, något som gör de båda städerna till perfekta destinationer för shoppingälskare. Antalyas fotgängarvänliga kullerstensgator är fulla av skönt avslappnade kaféer och barer, liksom traditionella matställen och moderna fisk- och mezzerestauranger som ligger på rad längs gågatornas huvudstråk. Vill man att det roliga ska fortsätta även efter middagen styrs kosan till närmaste nattklubb eller bar med livemusik, där man kan skaka loss till turkiska hits i den varma sommarnatten, innan man vandrar hem i gryningen.

Dela artikeln
Läs mer
Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024