I stolt samarbete med TGA!

Aktiv semester och naturupplevelser vid Medelhavet

Kristallklart vatten, mäktiga bergsmassiv, ruiner av forntida imperier, små idylliska byar, adrenalinstinna äventyr och ett ekologiskt, hållbart synsätt med stor respekt för miljön. Det finns många anledningar till varför du bör besöka Türkiye.

De flesta drömmer om att då och då fly vardagens alla måsten och att för en stund slippa jäkta fram genom livet. Varför inte samtidigt passa på att ta ett steg mot en mer hållbar framtid under semestern?

Ett långsamt, hållbart och hälsosamt liv är ofta melodin i Türkiye, där naturnära aktiviteter är en stor del av vardagslivet, lokala mattraditioner har gått i arv i generationer och ett skyddat kulturarv står högt på dagordningen.
Foto: GoTürkiye
Det är verklighet inte minst i landets tjugo så kallade ”slow cities”, städer och byar som är medlemmar i en global rörelse för att främja det goda livet, där man värnar om lokala traditioner, råvaror av hög kvalitet och en hållbar utveckling i balans och harmoni.

De städer som har lytt kallelsen finns utspridda över hela landet, från Egeiska havets kust, i historiska distrikt i sydöstra och östra Anatolien ända till små bosättningar inbäddade i Svarta havets högländer. Gemensamt för dem alla är fantastisk natur, autentiska upplevelser och en kulturell mångfald att utforska för intresserade turister. Bland de långsamma städerna finns Seferihisar med sin nära fem mil långa kustlinje av blåflaggade stränder vid det skimrande Egeiska havet. I byns slott hålls en utomhusmarknad varje söndag med hemlagade, färska och naturliga produkter där nätpåsar används istället för plast. I fiskebyn Halfeti hetsar man inte upp sig i onödan, inte ens när halva staden lades under vatten på 1990-talet, och byn har därför med råge förtjänat sin plats bland världens Slow cities. De numera sjunkna ruinerna av gamla Halfeti kan ses via båt. Halfeti är också känt för sina bördiga fruktodlingar och de unika svarta rosorna som blommar på våren och hösten. Gökçeada är den första ön i världen att bli en Slow city. Türkiyes största ö kan även skryta med en mängd trevliga boutiquehotell, ett ekologiskt levande jordbruk, en rik matkultur baserad på färsk fisk och färska skaldjur, vinodlingar och en unik arkitektur.

Foto: GoTürkiye

Att handla från odlare som säljer det de odlat i sin egen trädgård på närliggande marknader är en väsentlig del av matkulturen. Landets många marknader bidrar till att bibehålla den levande jordbrukskulturen och knyta nära band mellan producenter och konsumenter. Ekologiska marknader anordnas ofta med färska grönsaker och frukter odlade utan konstgödsel, skadliga bekämpningsmedel eller kemikalier.

Slow food
Trenden med Slow food, den njutningsfulla och långsamma måltiden, känns fortfarande rätt ny och fräsch, men har praktiserats i Türkiye i tusentals år och är en central del av landets djupt rotade kulinariska traditioner. Här har också varje region sina egna recept och traditioner som man följer. Medelhavsdieten – ett bevisat recept för ett hälsosamt och långt liv – praktiseras längs sydkusten, från Egeiska havet till Medelhavet. Den som vill prova det turkiska traditionella köket kan göra så på lokala familjedrivna restauranger över hela landet. Sarma, en sorts vinbladsdolmar med fyllning av kött eller ris har tillagats i många familjers kök i århundraden. Türkiyes berömda långkok tarhana görs på en jäst blandning av mjöl, yoghurt, lök, tomat och grön paprika, och tillagas på helt olika sätt i nästan varje region från väst till öst. Det turkiska köket bygger också på principen att inget ska slösas bort. Till exempel förvandlas torkat bröd till hemgjorda kex, och fruktskal används för att göra sylt.

Foto: GoTürkiye

Aktiv semester
För den som gillar äventyr och utomhusliv är Türkiye ett veritabelt paradis, både tack vare de många aktiviteter som erbjuds och det behagliga klimatet. Att cykla genom Türkiyes majestätiska landskap är en oförglömlig upplevelse där man passerar historia och kultur, naturliga underverk och antika städer.

Landets natursköna cykelvägar är väl underhållna och lämpliga för cyklister av alla nivåer och typer. Rutten Marmaris-Karacasöğüt på sydkusten går längs turkosa vikar som annars bara går att nås via båt, och passerar bland annat byn Yeşilbelde, känd för sina ekologiska gårdar som odlar färska jordnötter. Det är säkert okej att palla några stycken för att provsmaka. Rutten Şirince-Çamlık i Izmir är framförallt anpassad för mountainbikes och tar besökare längs kullerstensgator, förbi färgglada fruktträdgårdar och genom frodiga skogar och det intagande landskapet runt Küçük Menderes deltat. Kappadokien är en annan favoritdestination för mountainbikecyklister, med sju olika mountainbikevägar som slingrar sig genom dalar, byar, fruktodlingar och vingårdar. Även den mångfacetterade staden Istanbul erbjuder cykelbanor och rutter för både vanliga cyklar och elcyklar.

Foto: GoTürkiye

Ta det piano på en vandring
För den som istället vill ta det än mer långsamt och vandra finns magnifika landskap att upptäcka med en unik inhemsk flora och fauna. Türkiyes många leder tar vandrare till spektakulära naturområden med sällsynta växter och djur, och till ruinerna av det som en gång var skådeplatsen för otaliga civilisationers uppgång och fall.

Türkiyes äldsta långa vandringsled The Lycian Way anses också vara en av de vackraste i världen. Rutten som är totalt 500 kilometer lång sträcker sig från Fethiye till Antalya. På vägen passeras en rad gamla bosättningar och städer, och inte att förglömma den instagramvänliga Gelidonya-fyren, en av Türkiyes mest slående sevärdheter.

Kappadokiens vackra vandrings- och vandringsleder går genom romantiskt klingande Pigeon Valley, Love Valley, Red Valley och Zemi Valley och bjuder på spännande vyer, som det surrealistiska landskapet runt de unika ”älvskorstenarna”, ett spektakulärt resultat av en geologisk process som började för miljoner år sedan. Kappadokiens 14 kilometer långa vandringsled från Ihlaradalen till byn Selimiye bjuder på ett vandringsäventyr med möjlighet att utforska gamla kyrkor och grottor, av vilka några leder till underjordiska städer.

The Hittite Trail är som ett fönster in i Anatoliens förflutna och går förbi viktiga hettitiska bosättningar som den UNESCO-listade antika staden Hattuşa. Här har en spännande mosaik av högtstående kulturer existerat genom århundradena, och på tal om mosaiker har man också funnit vad som tros vara världens äldsta mosaikgolv just här. Den 35 mil långa Pisidian Cultural Heritage Route i Taurusbergen är ytterligare en skattkista för vandrare som är intresserade av arkeologi och passerar genom en rad antika städer. Istanbul erbjuder också stora möjligheter för vandrare, som till exempel vandring i Belgradskogen strax utanför miljonstaden.

Foto: GoTürkiye

Camping från rustikt till exklusivt
Besökare som söker en fridfull, naturnära semester i hjärtat av det gröna har ett överflöd av campingplatser att välja på. En av landets mest spännande övernattningsplatser är Unesco-världsarvet Mount Nemrut National Park med sina monumentala statyer av kungar där några reser sig uppåt tio meter, medan andra lite snopet fått sina huvuden kapade och placerade på marken framför sig.

Türkiye som är ett höglandsland med en genomsnittlig höjd på 1 130 meter har många campingplatser på frodiga platåer vid foten av majestätiska berg. Här kan man tälta i och vid en rad olika nationalparker som alla har ett rikt djurliv att studera.

Är eget tält och myror i brallan inte för dig? Inga problem, att campa måste inte vara en kamp mot naturen. I Bozcaada kan besökare campa med stil och moderna bekvämligheter och samtidigt njuta av läckra regionala egeiska viner, besöka regionens vackra stränder och träffa den gästvänliga lokalbefolkningen. I området runt Marmaris erbjuds också en rad olika glampingupplevelser mitt i den orörda naturen, med vyer över turkosa stränder som sträcker sig in i grönskande skogar.

Foto: GoTürkiye

Just add water
Att semestra på en båt är ett populärt sätt att utforska den turkiska kusten. På bara en vecka kan man få se flera av landets vackraste platser, gömda vikar, vattenfall, orörda naturområden, antika städer och samtidigt ta del av ett bländande nöjesliv, omgiven av det turkosa havet, solen, pinjeträden och den milda brisen.

Antalya kan man med fördel ägna sig åt naturvänliga aktiviteter som vindsurfing, kitesurfing, tennis, dykning, vandring, bergsklättring, cykling och canyoning, och i den antika staden Phaselis kan man bada och snorkla i hamnen vid ruiner. Kaş är ett av de mest populära stoppen på den turkiska rivieran när det gäller vattenbaserade aktiviteter. Här kan man paddla kanot över ett sjunket skepp och bevittna havssköldpaddornas sällsamma resa.

Längs den turk-egeiska kusten kan man också mönstra på en gulet, ett flermastat traditionellt segelfartyg som tar seglare till Bodrums gömda turkosa vikar, orörda stränder och glittrande nattliv.

Foto: GoTürkiye

Låt adrenalinet flöda!
Är adrenalinsuget extra stort kan man stilla det i en spännande skärmflygningstur. En skärmflygning i Ölüdeniz som ger ungefär en halvtimme av exceptionella vyer från ovan börjar i Babadağ och slutar på den mjuka vita sanden vid kusten.

Vattensporter har en särskild plats i Türkiyes turisthjärta tack vare landets klara vatten, perfekta väderförhållanden och åtta hundra mil kust längs Egeiska havet, Medelhavet och Svarta havet. Här bildar vågorna och vindarna idealiska förhållanden för vind- och kitesurfing, oavsett om man är förstagångssurfare eller proffs. Många surfare drar till Muğla med sina turkosa vikar, utsökta mat, livliga nattliv och antika städer som andas tusentals år av historia. Även byn Alaçatı, känd för sina stenhus, boutiquehotell, lavendeldoftande gator och tuggummikakor är en förstklassig plats för vind- och kitesurfing. I Şile och Kilyos, norr om Istanbul, vind- och kitesurfas det i Svarta havets stora vågor.

Türkiyes floder och vattendrag erbjuder naturälskare och äventyrssportentusiaster oändliga möjligheter till forsränning och kanotpaddling. På Türkiyes Svarta havskust flödar den nära 17 mil långa floden Çoruh, en av de snabbast strömmande floderna i världen som bjuder på forsränning utan motstycke. Antalya på sydkusten är hem för Köprülü Canyon som anses vara landets främsta forsränningscentrum.

Kekova Island ett rent vattensportparadis utanför Antalya. Här kan besökare utforska områdets gamla städer och byar med kanot. Kekovas skyddade vatten har idealiska förhållanden för både nybörjare och erfarna forsrännare. Här finns givetvis också kurser och skolor för nybörjare inom samtliga vatten- och bergssporter.

Foto: GoTürkiye

Slutligen dykning, kanske den vattensport som Türkiye är mest känd för. Türkiyes långa kustlinjer erbjuder dykentusiaster extraordinär dykning fylld av ett sprakande marint liv i form av rockor, sköldpaddor, bläckfisk och delfiner, liksom en hel flotta av sjunkna fartyg från olika tidsåldrar som bär på det förflutnas hemligheter. Med några av världens mest hyllade dykplatser vid Türkiyes Egeiska och Medelhavskuster kan dykare njuta av undervattensäventyr mellan juni och september, när vattentemperaturen stiger över 21°C och sikten kan bli uppåt 40 meter.

Möten berikar
Ytterligare en hållbar anledning att besöka Türkiye är dess befolkning. Att möta nya människor, utbyta idéer och lära sig av andra kulturer är en av de viktigaste aspekterna för att bygga förståelse för vår värld och dess utmaningar. Türkiye är välkänt för sin gästfrihet, så bli inte förvånad om du blir inbjuden till dina nya bekantskaper för en måltid eller åtminstone ett glas turkiskt te och något gott till. Varmt välkommen hit!

Dela artikeln
Läs mer
Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024