En fullträff på Hotel U14

Hotel U14 är ett familjeägt boutiquehotell som ligger bara ett stenkast från Esplanadparken och Salutorget. Här möts du av inspirerande inredning och en mysig atmosfär. Hotellet rymmer totalt 117 rum och en trendig restaurang med en cocktailbar. För att inte tala om utmärkande trevlig personal.

Tajmingen för hotellets öppnande kunde knappast ha varit sämre – i mars 2020 slog U14 upp dörrarna för första gången, ungefär samtidigt som hela världen stängde ner för utbrottet av coronapandemin. Men låt oss tala om gladare tider – hotellet har verkligen lyckats armbåga sig fram på Helsingfors hotellscen och har blivit en välförtjänt hotspot för såväl designnördar som foodies.
Foto: U14
Bakom hotellet står de privata ägarna Mia, Kasperi och Roni Saari tillsammans med den amerikanska hotellkedjan Marriott. Namnet är hämtat från gatuadressen, Unionsgatan 14, vilket för initierade Helsingforskännare indikerar ett mycket centralt läge i stan, nära havet, till Kauppatoris marknadstorg, Esplanaadi-parken och stadens största attraktioner.
Foto: U14

Tanken bakom hotellets koncept är att skilja sig från andra hotell, och temat handlar om att sätta människan i centrum – ”vi är människor, men var och en av oss en personlighet”. Från den tesen föddes U14:s story och tema för hotellet. Det är även teckningsporträtt av personal och gäster som blivit hotellets signum och symboler, som även dyker upp på paneler i hissen, på kopparna i restaurangen och på tv-skärmen i rummet. Men det finns gott om detaljer i inredningen att yvas över.

En unik pjäs i lobbyn är Humans väggur nära receptionen, som man klan bli stående framför hur länge som helst för att se hur väggurets urtavla ändrar form och mönster med sin unika mekanism. Det finns bara fem exemplar av denna klocka i världen, så avsätt en minut eller två till detta exemplar. Hotellet är annars lekfullt inrett, med flera starka färginslag, mönstrade tapeter och prydnadsdetaljer utformade som djur, utan att det blir vara sig skrikigt eller barnsligt. Smakfullt är snarare ett ord som dyker upp i sammanhanget – och den goda smaken följer med hela vägen in i minibaren som bland annat är försedda med champagnerna Pol Roger och Ruinart.

Foto: U14
Underbar personal
Hotellets mest framstående positiva egenskap är ändå dess personal. Det är inte ofta som man blir bemött så varmt och proffsigt på samma gång att jag och mitt resesällskap höll ett samtal i hissen om just den trevlige mannen i receptionen hela vägen upp till rummet. Och det slutade inte med honom. Nästa dag stod där en annan, lika trevlig man och på kvällen en kvinna som besatt samma egenskaper. Vilket kapital!
Foto: U14
Djurvänligt
U14 är inte bara ett toppenhotell för människor – även husdjur är välkomna att checka in. Att hotellet valt att dekorera de allmänna utrymmena och hotellrummen med djur är alltså inte enbart dekor – här älskas djuren lika mycket som de tvåbenta gästerna och det är fritt fram att boka in Fido och Karo på en weekendresa.
Foto: U14
Mat & Dryck

Version Eatery & Drinkery serverar kreativ kalifornisk mat och dryck i en internationell atmosfär. Hit kommer många helsingforsbor eller andra icke-hotellgäster för att ta en drink eller äta en bit mat. Missa inte att hänga en stund i hotellets trevliga vardagsrum på din vistelse. Version erbjuder en à la carte-meny medan baren imponerar med sin rika cocktail- och vinlista. På helgerna erbjuder Version “Slow Breakfast”-buffé med ett bra sortiment av aptitretare, varma rätter och desserter, bland vilka de mest populära är amerikanska pannkakor med lönnsirap och fräscha smoothies.

Dela artikeln
Läs mer
Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024