Se ljuset på Kökar

I den åländska skärgårdens sydöstra hörn, med direktkontakt till det öppna havet, ligger ön Kökar. Utsikten mot en obruten horisont, mjukslipade klippor och skyddade bukter har gjort Kökar till ett resmål som man upptäcker en gång men vill återvända till många gånger.

Landskapet är hänförande vackert och ön tillräckligt stor för att känslan av att befinna sig ensam med naturen ska infinna sig.

Genom åren har akvarellmålare, naturfotografer och konstnärer haft Kökar som en kär häckningsplats.

En av de mer namnkunniga är Tove Jansson, Mumin-trollens skapare tillika finsk nationalikon, som började komma till Kökar efter att ha svarat på en inbjudan från den excentriske svenske friherren Göran Åkerhielm.

Åland

Han hade förälskat sig i Kökar på 1960-talet och byggt ett timrat trähus ritat av den framstående finske arkitekten Reima Pietilä och med vidunderlig utsikt över havet på den lilla holmen Källskär. 

Hit bjöd han Tove Jansson att komma och i lugn och ro sitta och skriva sina verk och ur detta föddes en vänskap mellan den ensamme greven och den firade författarinnan som bland annat manifesterades i ett lusthus och spetsigt tak med tydliga likheter till Muminfamiljens hus.

Kring boningshuset anlade han också en smakfull medelhavsträdgård med bevattningskanal, bronsskulpturer, valnötsträd, rhododendron buskar, rosor, rosmarin och vinstockar.

Efter sin död 1992 testamenterade Åkerhielm sin fastighet på Källskär till Ålands län som sedan dess håller guidade visningar och upplåter några av gäststugorna för semestrande konstnärer.

Dela artikeln
Läs mer
Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024