Reseguide Helsingfors

Oodi

Medan svensk design och arkitektur ofta utmärks av en vilja att inte sticka ut har Finland en lång tradition av gå åt rakt motsatt håll. Konstmuséet Kiasma mitt i centrala Helsingfors är till exempel ett kaxigt modernistiskt hus som definitivt inte skäms för sig. När republiken Finland för ett par år sedan fyllde 100 år som självständig stat ville man fira detta med en ny byggnad som blickade framåt snarare än bakåt. Efter en internationell arkitekttävling föll valet på den finske arkitekten Antti Nousjokis förslag.

2019 invigdes det kombinerade centrumbiblioteket och kulturcentrumet Oodi, som på kort tid blivit en av Helsingfors främsta arkitektoniska sevärdheter. Vid Mannerheimvägen breder ett stort öppet torg ut sig framför den tre våningar höga byggnaden som karaktäriseras av stora ljusinsläpp, oregelbundna mjuka former och öppna ytor interiört. Nu behöver man inte vara arkitekt eller formgivare för att besöka Oodi. Nationalbiblioteket bjuder inte bara på spektakulär arkitektur utan även utställningar, evenemang och föreställningar.
Oodi, Tölöviksgatan 4, 00100 Helsingfors, Finland
https://oodihelsinki.fi/
Webbplats
https://oodihelsinki.fi/
Adress
Oodi, Tölöviksgatan 4, 00100 Helsingfors, Finland
Aktiviteter i Helsingfors
Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024