Reseguide Gotland

Rute Stenugns­bageri

I nordöstra Gotland, på öns enda kulle, ligger Rute Stenugnsbageri – ett hantverksmässigt och vänligt sinnat litet sommarbageri. Varje år, när gotlandsfåren släpps ut på bete och varmare vindar sveper in, tänds Rutes stenugn för brödbak, med rena, lokala och naturliga råvaror.

Rute stenugnsbageri var ursprungligen en övergiven och bortglömd gammal vindpinad smedja. År 2006 byggdes smedjan om till ett café – och därtill kom den finske mästerarkitekten Heikki Hyytiäinen på resande fot till ön och murade – på tio dagar och tio nätter – en magnifik 18 ton tung vedeldad stenugn. Och det är tack vare denna stenugn som brödet på Rute får ett så unikt karaktäristiskt utseende och en så hejdlöst god smak. Det ägarna bakom bagerikedjan Fabrique som driver Rutes, så har du vägarna förbi Stockholm under resterande månader på året, kan du smaka på bröd som är bakat enligt samma filosofi som på Rute.
Rute Stenugnsbageri, Rute Risungs 217, 624 58 Lärbro
https://rutestenugnsbageri.se/
Webbplats
https://rutestenugnsbageri.se/
Adress
Rute Stenugnsbageri, Rute Risungs 217, 624 58 Lärbro
Caféer på Gotland
Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024