Som vi längtar efter miljöombyte efter detta stugsittarår. Nu vill vi ut i ljuset, se något nytt och få krydda med lite glädje i våra liv – och det behöver faktiskt inte vara särskilt svårt att åstadkomma. Vårt vackra land är fullt av anrika slott och herrgårdar – unna dig och någon du tycker om en välförtjänt helg i en vacker och säker miljö.

Teleborgs Slott, Småland

Utanför Växjö tronar – i ordets rätta bemärkelse – Teleborgs Slott. Med sina tinnar och torn är slottet ett riktigt sagoslott och faktum är att det har utsetts till Kronobergs största underverk. Slottet lät byggas av Fredrik Bonde af Björnö som morgongåva till hustrun Anna Koskull och stod inflyttningsklart år 1900. Fredriks snålade inte med detaljerna – slottet är smyckat med mycket stuckatur och byggt i fina material av bästa kvalitet. Här finns 30 rum och sviter, restaurang med avsmakningsmeny och en mycket vacker slottspark. Under sommaren har man även härliga grillkvällar i det gulliga brygghuset, en gammal tegelbyggnad nere vid vattnet.

Slottet har genomgått en varsam renovering med respekt för slottets originaldetaljer och historia. Känner du igen det – det är ett i raden av slott som varit skådeplats för tv-programmet Stjärnorna på Slottet.
teleborgsslott.com

Foto: Teleborgs SLott

Örenäs Slott, Skåne

Örenäs Slott har ett brokigt och spännande förflutet. År 1867 köpte Häradshövdingen August Anderberg marken och lät uppföra byggnaden Mariehild, uppkallad efter sin kära maka. Han planterade även en del tropiska träd och buskar på egendomen, varav vissa finns kvar i slottsparken. Därefter har slottet vandrat mellan många namnkunniga ägare som alla satt sin prägel på byggdaden, som grevinnan Constance Wachtmeister, greve Fredrik Posse, ”Sockerkungen” Carl Tranchell och greve Fredrik Bonde för att nämna några. Den sistnämnde uppvaktades av nazistiska bulvaner som ville köpa Örenäs och använda det som rekreationsställe. Bonde avböjde och ironiskt nog för nazisterna blev slottet under andra världskriget en fristad för danska och estniska flyktingar. I dag är det ett pampigt hotell, gästgiveri och konferensgård. Under våren har man särskilda weekendpaket på olika teman som yoga, träning och vandring.
orenasslott.c

Foto: ÖRENÄS SLott

Rosersbergs Slott, Uppland

Rosersbergs Slott byggdes på 1630-talet och har fått sitt namn efter grundaren Gabriel Bengtsson Oxenstiernas mor som härstammade från ätten Tre Rosor. Många prominenta ägare har passerat under århundradens lopp och slottet har byggts om i flera omgångar. Detta är ett kungligt slott, det vill säga att det har ägts av en kunglighet, närmare bestämt Karl XIII och därefter adoptivsonen Karl XIV Johan Bernadotte som blev kronprins av Sverige. I dag ägs slottet av staten. 

Hotellrummen ligger inte i själva slottet, utan i 1700-talsflyglarna på Borggården, eller i 1950-talsbygget Källarbacken som ligger 100 meter bort. Slottet brygger sitt eget öl, så missa inte att boka in en ölprovning i slottsbryggeriet. Den som gillar att vandra har Ingegerdsleden runt hörnet som sträcker sig ca 13 kilometer till Sigtuna, vill man hellre strosa eller njutvandra så finns flera kortare leder.
rosersbergsslott.se

Foto: Rosersbergs SLott

Tjolöholms Slott, Halland

Tjolöholms slott byggdes av den svensk-brittiska familjen Dickson och är starkt influerat av den brittiska Arts and Crafts-rörelsens hanverksvurmande estetik. Slottet stod klart 1904, med inredning från det anrika varuhuset Liberty i London och toppmoderna bekvämligheter som rundspolande duschar och en av Sveriges allra första dammsugare med en vikt på ett ton.

Här bor man inte heller i själva slottet utan i allmogebyn, i egna historiska små hus på ägorna. De flesta har egen trädgård och eget kök. Här kan man strosa i den vidsträckta slottsträdgården som vetter mot havet och godset har milslånga promenadstigar bland ekskogar och längs strandängar.
tjoloholm.se

Previous
Next

Foto: Tjolöholms Slott

Södertuna Slott, Södermanland

En slottsweekend i Sörmland på Södertuna Slott är perfekt för den som intresserar sig för dramatisk historia. Slottets historia sträcker sig hela vägen tillbaka till 1300-talet och genom århundraden har här varit sätesgård, munkkloster och på 1700-talet förvandlas bygganden till slott. Här kopplar man lätt bort vardagen, njuter av bra mat från slottets restaurang, sover gott i moderna rum eller slappar i spa-avdelningen. Här finns vacker natur inpå knuten, utmärkt för naturupplevelser och aktiviteter och en trevlig slottspark.
sodertuna.se

Foto: Södertuna SLott

Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024