Sommaren må lida mot sitt slut men Stockholms skärgård fortsätter att leverera underbara upplevelser ett bra tag till. Förutom alla fantastiska naturvyer som finns till allmän beskådan, så håller en rad klassiska skärgårdskrogar öppet långt in på höstkanten till allas vår glädje och förnöjelse. 

Grinda Wärdshus är en skärgårdsklassiker som välkomnar sina gäster även efter det att sommarsäsongen ebbat ut. Med utmärkelser som “Skärgårdens bästa krog” och “Sveriges Bästa Bord” har man bevisat sin självklara plats i Skärgårdens gourmet-topp. En övernattning är självklart inget måste så pass nära stan, men bara känslan av att sakta kunna smälta matupplevelsen med en promenad till närliggande bädd i skärgårdsmiljö gör att man vill stanna. 

Svartsö krog ska vara den sköna moderna bistro som Stockholms skärgård så länge saknat. I alla fall enligt ägarna. Och visst känns det modernt och lockande där enkelheten och det genuina står högt i kurs.

Lokala råvaror så långt det går och drycker från småskaliga vinproducenter i Europa samt nordiska mikrobryggerier gör att smakupplevelserna blommar upp till en alldeles ypperlig nivå. 

Seglarhotellet Sandhamn är ett kapitel i sig. Klassiker som står sig stadigt även om vindarna må ha blåst under åren. Här har stora kända profiler och Stockholms jetset både festat och tagit igen sig ända sedan tidigt 1900-tal.

Seglarrestaurangen bjuder på hänförande utsikt i spännande kulturhistorisk miljö – om ändå väggarna kunde tala. Stilfullt, klassiskt boende höjer vistelsen ytterligare. 

Sensommar i skärgården

Furusund Värdshus ligger i Stockholms norra skärgård precis vid sundet och farleden.

Här njuter du av fantastisk utsikt och lika fantastisk mat och dryck. Värdshuset har också snyggt nyrenoverade rum där du kan sova gott med havet som närmsta granne.

Furusunds Värdshus drivs sedan 2017 av krögarna Malin Jönsson och David Mattsson. 

Läs mer


Resmål

Playa del Baltikum

Njut av sommarens badsemester på ”hemmaplan”. 


Resmål

Se ljuset på Kökar

I den åländska skärgårdens sydöstra hörn, med direktkontakt till det öppna havet, ligger ön Kökar. 


Resmål

Åbo skärgård

Att Finland är de tusen sjöarnas land känner de flesta till, men… 

Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024