Långt ifrån det skandinaviskt kalla och avskalade är det anrika Svenskt Tenn tidlös heminredning i en klass för sig. 

Svenskt Tenn är svensk heminredning i en klass för sig. Och trots namnet är stilen långt ifrån det avskalade och kalla designspråk som Skandinavien gjort sig känt för i omvärlden. Den anrika butiken Svenskt Tenn på Strandvägen har haft de tre orden långsiktighet, kvalitet och engagemang som kärnvärden ända sedan Estrid Ericson startade verksamheten 1924. Och det syns och känns på allt i butiken.

Sortimentet på Svenskt Tenn vilar på de 2 000 möbelritningar och drygt 160 textila mönster som Josef Frank lämnade efter sig. I butiken finns också möbler och föremål av några av vår tids skickligaste formgivare och konsthantverkare. Hela 80 procent av Svenskt Tenns sortiment består av produkter som är av egen design. 

Foto: Svenskt tenn

”Det spelar ingen roll om man blandar gammalt och nytt, blandar möbelstilar, färger och mönster. Saker som man tycker om kommer ändå av sig själva smälta samman till en lugn enhet.”

Så skrev Josef Frank redan på 1950-talet, och än idag utgör hans mänskliga modernism i kombination med Estrid Ericsons konstnärlighet fundamentet för Svenskt Tenns inredningsfilosofi. Tillsammans skapade duon en högst personlig stil med inslag av både wiensk elegans och svensk funkis. Tvärt emot den tidens, och i viss utsträckning dagens, ideal var den färgglad och mönstrad, inkluderade både högt och lågt och lånade friskt från allehanda kulturer och epoker.

Att Josef Franks tankar fortfarande är aktuella finns det många som kan vittna om. Inte minst många av dagens unga formgivare där han står högt i kurs.

Foto: Svenskt tenn

Butiken på Strandvägen har öppet men anpassar verksamheten till covid-19-pandemin. I butiken begränsar man antalet kunder som får befinna sig inne i butiken samtidigt. Stationer med handsprit finns utplacerade i butiken, det finns avståndsmarkeringar i golvet och plexiglas i kassorna. Anställda värdar arbetar kontinuerligt med att hänvisa kunderna till rätt kassa för att undvika trängsel.

Utöver dessa åtgärder hänvisar Svenskt Tenn till köp via hemsidan i den mån det går, men erbjuder även kunder möjlighet att boka ett privat besök i butiken utanför ordinarie öppettider. 

Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024