Nationalmuseum, med utsikt över Slottet och Gamla stan, är obligatoriskt för de flesta turister i Stockholm. Det är inte svårt att förstå varför. Bland de 70 000 verken i samlingarna finns några av Sveriges och världens finaste konstverk.

När Nationalmuseum på Blasieholmen slog upp portarna igen efter fem års totalrenovering fick stockholmarna glädjefnatt. Under de fem första månaderna som muséet höll öppet besökte över en halv miljon människor den pampiga stenbyggnaden som dels rymmer verk av svenska mästare som Carl Larsson, Anders Zorn och Tobias Sergel, dels målningar signerade internationella giganter som Rembrandt, Rubens och Renoir.

Den omfattande renoveringen, som kostade hela 1,2 miljarder kronor, har inneburit ett rejält ansiktslyft – från topp till tå. 

kunglig konstskatt

Den gamla källaren med murade tegelvalv har stöpts om till garderob och toaletter, ljusgården förvandlats till skulpturpark och det lyser numera om Carl Larssons enorma väggmålning i entréhallen där Gustav Vasa rider in till häst i Stockholm.

Sveriges motsvarighet till Londons National Gallery, Berlins Neues Museum och Paris Louvren är inte lika stort som sina kontinentala konkurrenter men i fråga om inramning och upplevelse kan Nationalmuseum definitivt mäta sig internationellt. Detta är ett riktigt muséum där både historiens vingslag och de kreativa genierna finns närvarande. Huvuddelen av samlingarna utgörs av målningar från slutet av 1800-talet och början 1900-talet, men här ryms också äldre konst från 1600- och 1700-talen ett imponerande utbud av modern skandinavisk design, formgivning och mode. 

Läs mer

Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024