Ett besök på Punk Royale är en krogupplevelse utöver det vanliga. Med galna upptåg, bisarr estetik, smittande humor och utsökt mat bjuds gästerna på sprakande show.

Det finns två kategorier människor: De som någon gång varit på Punk Royale och de som aldrig varit på Punk Royale. Alltså, har du en gång ätit middag bakom den obskyra entrén på Folkungagatan så glömmer du det förmodligen inte. Somliga vill aldrig mer komma tillbaka, men för de allra flesta är det om inte en revolutionerande så i alla fall sinnesvidgande upplevelse.

Som namnet antyder är det en kreativ och fullständigt hejdlös krock mellan å ena sidan ett galet uppror mot allt vad konventionell ”fine dining” heter – å andra sidan en lyxuös och kreativ leverans av en överdådig avsmakningsmeny. 

Lokalen är en luguber grotta, med mörka väggar, bisarra utsmyckningar med allt från uppstoppade grävlingar, självlysande dödskallar och uppsminkade plastdockor.

Servitörer i neonkläder, målade naglar och kängor placerar oss bryskt men hjärtligt på plats vid de enkla borden. Sedan börjar det. En rejäl sked kokt hummer, rakt in i käften. En minimal laxartar, som äts med plasthandskar. En gåslever, formad likt ett exctasy-piller tillsammans med sauterne-vin levererat i en plastspruta. Punk Royals meny utlovar ”en total överkörning” – ett löfte som man håller hela vägen in i mål.

Det snålas inte med alkohol, upptåg eller mat. Totalt är det 21 smårätter som anländer från köket. Anrättningarna är lika varierade som galna, men samtliga smakar ljuvligt. Den punkiga attityden och sprudlande kreativiteten är nämligen ingen ytlig fernissa, pålagd för att dölja ett bristfälligt mathantverk. Tvärtom. Det här är superambitiös och nyskapande matlagning i en förpackning som är humoristisk och ball. Det är bara att kapitulera.

Ett återkommande inslag i en kväll på Punk Royale är också det centralt placerade ”lyckohjulet”. För 50 kronor får den som vill pröva lyckan och snurra på hjulet. Eller, lycka och lycka. Resultatet är en shot vodka med tillhörande smisk på stjärten, schlagersång inför alla kroggäster eller kort och gott ett fortsatt dinerande utan en tråd på kroppen.

När de bägge stjärnkockarna Joakim Almqvist och Kalle Nilsson slog upp dörrarna till sin konceptkrog 2015 var det många som skakade på huvudet och avfärdade projektet som ett kortlivat hittepå. Hur länge ska det här vara kul? Drygt fem år senare kan man konstatera att belackarna hade fel. Framgången har resulterat i tre avknoppningar – en bakficka på Folkungagatan, en systerkrog i Köpenhamn samt en lillebrorsa på Östermalm. Och det är fortfarande lång väntetid på bokningarna.

Läs mer


Resmål

Playa del Baltikum

Njut av sommarens badsemester på ”hemmaplan”. 


Resmål

Se ljuset på Kökar

I den åländska skärgårdens sydöstra hörn, med direktkontakt till det öppna havet, ligger ön Kökar. 


Resmål

Åbo skärgård

Att Finland är de tusen sjöarnas land känner de flesta till, men… 

Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024