Fårö – det ligger en Bergmansk mystik kring namnet, platsen, ön. Dess avsides placering bidrar givetvis till dess hemlighetsfullhet och nog verkar det förefalla som den som en gång fallit för öns karga charm är för evigt förälskad. Här är tips på Fårö som måhända sandar för en ny kärlek även för dig…

Bergmanscenter

Bergmanscenter är en hyllning till våra tiders mest kända regissör, Ingmar Bergman, filmkonsten och hans älskade Fårö. Här kan du ta en guidad tur och vandra i Bergmans fotspår. Det finns också att möjlighet att besöka de spännande inspelningsplatserna runt om på Fårö tillsammans med Bergmancenters guider som tar dig djupt in i filmernas värld. Bergmancentrum delar lokal med Fårö Museum och det går fint att hinna med båda på samma besök. Här arrangeras också Bergmanveckan varje sommar som är en årlig festival i Bergmans anda, med fem dagar fyllda av film, samtal, teater, musik och föreläsningar och spännande gäster. Presenter inhandlas i museibutiken och kaffe med dopp dricks i Café Törst. Se hemsidan för fler detaljer.
Fårö Svens 1118, 624 66 Fårö
bergmancenter.se

Foto: Bergmancenter

Kutens Bensin

Kutens Bensin går inte att beskriva fåordigt. Man kan kalla det för ett livsverk och bakom detta står ägaren Thomas Lindholm som låtit sin kärlek till 1950-talset, bilar, Elvis och James Dean flöda. Kutens Bensin har fått sitt namn efter den nedlagda bensinmack som idag agerar prylbod och klubb med bar och scen. Under sommaren arrangeras spelningar på Kutens Bensin, schema finns på Facebooksidan, men tro inte slavist på den – här uppstår även många spontana framträdanden. Här finns även en bilkyrkogård och gårdsplanen pryds av diverse neonskyltar, vägskyltar och en gammal kiosk från Ronehamn. På domänerna finns även restaurangen Crêperie Tati, Elsies Café, Bistro Albatross och Fårös hemligaste hotell: Slow Train. Kutens Bensin är ett utflyktsmål som levererar.

Fårö Broskogs 1156, 624 66 Fårö

facebook.com/kutens.bensin

Foto: Kutens bensin

Sylvis Döttrar Hembageri och Café

Sylvis Döttrar på Fårö är precis som namnet antyder ett familjeföretag startat 1995 och det den där fasta punkten i ett glesbefolkat samhälle som man kan lita på som samlingsplats. Här bakas smörtunga kanelbullar i hemtrevlig miljö och Sylvi har genom åren stöttat upp företaget med sin gedigna bakkunskap. Bageriet har sedan starten varit en viktig inkörsport till arbetslivet – säg den ungdom från Fårö som inte har sommarjobbat hos Sylvis Döttrar. Tyvärr meddelar döttrarna via Facebook att Sylvi gick bort i januari 2021 i sviterna av cancer. De många kondoleanserna vittnar om hur mycket hon betytt för många människor, och döttrarna lovar att fortsätta att leverera hantverksmässigt tillverkade bakverk med kärlek och värme i Sylvis anda.
Fårö Butleks 1526, 62467 Fårö

Facebook/Sylvis.Döttrar

Previous
Next

Foto: Sylvis Döttrar Hembageri och café

Vill du ha fler tips på Gotland. Hela reseguiden till Gotland hittar du här.

Här hittar du reportage, artiklar och reseguider till de bästa restaurangerna, skönaste hotellen, roligaste aktiviteterna, snyggaste butikerna och mysigaste caféerna.

Joyvoy står för Joyful Voyages och det är precis det vi önskar dig.

© JOYVOY 2024